Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

akanta 22:50, 03 sie 2013

dajana napisał(a)
Ogórki się ładnie rozrosły w niedzielę pierwszy zbiór do słoików i na zimę jak znalazł

Jaśka na próbę też wsadziłam ale tylko trzy fasolki one rosną aż do nieba

Różany wianuszek

Bukiet w wianuszek-niespotkałam ,fantastyczny!
dajana 23:09, 03 sie 2013

akanta napisał(a)
Dajanko to i ja podkradam ,chowam do sekretnego miejsca i już nie oddam mimo ,że udajesz tak grożną to się nie boję.Anielska dobroć bije z twojego " lica " a o innych przymiotach już nie wspomnę ,chyba tylko dodam -urodę to ty masz niezaprzeczalną, napatrzeć się nie mogę a co za figurka.? No Danusiu chyba mnie zaczną podejrzewać ooo.....więc już sza .Wysyłam przyjazne fluidy patrząc na ciebie.[/quote

Aniu usmiałam się z tego mojego wyglądu ale masz rację co do serca .Spojrzenie mam ostre natomiast jak żyleta to mój odstraszacz dla niektórych ,taki pozorny i niech tak zostanie .Ja też ciebie mam w sekretnym miejscu .Zawsze mi się buzia śmieje kiedy do mnie przybywasz .Byłam u ciebie podziwiać róże no moje takie cudne nie są .Widzę że oglądasz moją rabatę Już zmieniam miejsce aby ci odpowiedzieć
dajana 23:09, 03 sie 2013

akanta napisał(a)
Dajanko to i ja podkradam ,chowam do sekretnego miejsca i już nie oddam mimo ,że udajesz tak grożną to się nie boję.Anielska dobroć bije z twojego " lica " a o innych przymiotach już nie wspomnę ,chyba tylko dodam -urodę to ty masz niezaprzeczalną, napatrzeć się nie mogę a co za figurka.? No Danusiu chyba mnie zaczną podejrzewać ooo.....więc już sza .Wysyłam przyjazne fluidy patrząc na ciebie.[/quote

Dubelek
23:23, 03 sie 2013
Masz bardzo zdrowe rośliny i trawa kiełkuje i rośnie mimo upału, może gdybym pobyła trochę w Twoim ogrodzie też byłabym zdrowsza?
Piękny ten szpaler hortensji, gdy rozrośnie się jeszcze, gdy zakwitnie, będzie zachwycający zakątek, myślę, że podobny sprawdziłby się u mnie, lubię hortensje, kwitną długo, piękne pachnące kwiatostany są dekoracyjne nawet zimą.
Danusiu, jutro wymierzę długość mojego ogrodzenia do obsadzenia tujami, chciałabym by mój żywopłot był podobny do Twojego z ostatnich zdjęć, podpowiesz mi ile drzewek kupić, w jakiej odległości je sadziłaś? Nie spiesz się z odpowiedzią, to pytanie na przyszłość

alinak 23:33, 03 sie 2013

Danusia te dziurawkowe elementy mamy położone jako ścieżkę do gołębnika . powiem szczerze że jesteśmy zadowoleni . z tym że Szymon pod spód dawał jakąś suchą zaprawę . żeby krety nie wyłaziły . a i uważaj żeby nie zrobić progu między trawą a elementami , bo potem koszmarne koszenie . my poprawialiśmy
dajana 23:36, 03 sie 2013

Aniu z nieba mi spadłaś z tą propozycją kostrzewy.Mam na rabacie tylko horti bo nie wiem czym podsadzić.Na tej którą widzisz rosną dwie limki i dwie phantom, czy jakoś tam .To będą duże horti kiedy się rozrosną ale podsadzenie czymś od dołu aż się prosi Myślałam o trawach ale nie wiedziałam jakie .Czy ten pakiecik to nasiona ?Kiedy ogarnę troszkę ten bałagan zrobię fotki wszystkich rabat i poproszę cię o pomoc ..Alinki trawka będzie rosła w miejscu jednej limki pośrodku między dwiema które zostaną To nie mój wybór lecz przypadek mam dwie rabaty które tworzą drogę do domu hortensjową Posadziłam na nich po trzy horti ale przy kłopotach z oczyszczalną pan zamiast jednej linki wstawił mi komin od oczyszczalni .Limkę przesadziłam ale nic jej nie jest,przyjęła się na nowym miejscu bez problemu .Aby zakryć ten komin posadzę dużego bukszpana a na drugiej rabacie trawkę od Alinki Limkę muszę przenieść Piękna będzie ta rozplenica bo u Alinki to cudny już okaz .Ładnie by było gdyby te rabaty były identyczne ale nie mogę trawy posadzić przy kominie bo zakryje napowietrzanie .Najlepiej jak zrobię zdjęcie wtedy będziesz widziała oo czym piszę .W tygodniu to zrobię Aniu .
aneta230972 23:43, 03 sie 2013

Dajanko droga zaległości okropne ale zachciało nam się tworzyć zarysy ogrodu no i działamy non stop. Dosłownie. Mieliśmy nie miłe przejścia z trawą, potem afera z sąsiadem ponieważ robił oprysk zboża i prawie nam padły drzewka od jego strony . Walczymy z koszmarnymi chwastami. Zamiast trawy rośnie nam chwastnica i lebioda, którą z całej działki usuwamy ręcznie. I niestety jesteśmy z tym sami. Niby taaakie bezrobocie w PL ale jak szukasz kogoś do pomocy przy chwastach ( czyli myśleć specjalnie nie trzeba) to chętnych brak. Ludziska z sąsiedztwa patrzą na nas jak na dziwaków biegających po polu w pełnym słońcu ale cóż trzeba to trzeba. Ale mój warzywniaczek mnie cieszy. Pierwszą rzeczą jaką codziennie robimy na działce jest zajadanie się poziomkami, małymi ogóreczkami i słodkim groszkiem. Pychota. Ale widzę również piękne zmiany u Ciebie. Jesteś wielka naprawdę a najlepiej o tym wiedzą Twoje roślinki, które odwzajemniają miłość.
Specjalnie dla Ciebie moja pierwsza rosa rugosa .

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
dajana 23:54, 03 sie 2013

alinak napisał(a)
Danusia te dziurawkowe elementy mamy położone jako ścieżkę do gołębnika . powiem szczerze że jesteśmy zadowoleni . z tym że Szymon pod spód dawał jakąś suchą zaprawę . żeby krety nie wyłaziły . a i uważaj żeby nie zrobić progu między trawą a elementami , bo potem koszmarne koszenie . my poprawialiśmy

No popatrz Alinko podchodziłam do gołębnika wiele razy i nie zauważyłam podłoża bo tylko trawkę widziałam ,czyli nie widać tych dziurkowanych elementów? Twój opis mnie cieszy bo to znaczy że się sprawdził pomysł .Nie zrobić progu między trawą a elementami hmm ,chyba jestem nierozgarnięta bo nie kapuję tego progu muszę rozszyfrować ostrzeżenie.Dziękuję Alinko

Wiesz dlaczego podchodziłam do gołębnika wiele razy? Kiedyś kiedy jeszcze byłam młodsza mój teśc miał gołębie Wchodziłam z nim na dach i wypuszczałam łapiąc obce,robiłam tzw ścinę Gwizdałam jak stare chłopisko i zawsze się coś złapało Oczywiście oddawało się właścicielowi ale to była przyjemnośc Nie były to takie piękne gołębie jak u ciebie bo to były bociany ,winerki ,murzyny i jakieś inne ale zawsze gołębie .Przyglądając się twoim wspominałam w duchu nieżyjącego już teścia i nasze gołębie łapanki
alinak 23:58, 03 sie 2013

Danuś o ten próg to chodzi o to żeby ziemią odpowiednio obsypać równo z dziurawką , tak żebyś sobie kosiarką bez problemu brała prosto i wjeżdżając na elementy nie dżgnęła nożem o beton .
a tego nie mogłaś widzieć bo to z drugiej strony garażu , tam od tyłu . tam nie było co oglądać więc na pewno tam nie wchodziłaś
dajana 01:11, 04 sie 2013

Iwa napisał(a)
Masz bardzo zdrowe rośliny i trawa kiełkuje i rośnie mimo upału, może gdybym pobyła trochę w Twoim ogrodzie też byłabym zdrowsza?
Piękny ten szpaler hortensji, gdy rozrośnie się jeszcze, gdy zakwitnie, będzie zachwycający zakątek, myślę, że podobny sprawdziłby się u mnie, lubię hortensje, kwitną długo, piękne pachnące kwiatostany są dekoracyjne nawet zimą.
Danusiu, jutro wymierzę długość mojego ogrodzenia do obsadzenia tujami, chciałabym by mój żywopłot był podobny do Twojego z ostatnich zdjęć, podpowiesz mi ile drzewek kupić, w jakiej odległości je sadziłaś? Nie spiesz się z odpowiedzią, to pytanie na przyszłość

To przyjeżdzaj czym prędzej Iwonko !Co prawda ogrodu to ja jeszcze nie mam ale mam psa ,koty i siebie mogę zaoferować.Gdyby tak można było oddałabym ci taką ilośc swego zdrowia abyśmy obie mogły jeszcze sprawnie funkcjonować,gdyby tak można było,,,,,)Trawa kiełkuje nawet szybko ale podlewam ją dwa razy dziennie tak solidnie Rano i wieczorem .Pierwszy pas który zasiałam nie jest już taki ładny jak na początku Od spodu nie jest taki taki jak na początku i ma kilka kolorów ,jedynie kiedy jest wyższa to jest ładna .Zastanawiałam się jak wygląda choroba grzybowa, może go dopadła.Kiedyś pisałas że twój trawnik został porażony i co stosował,to działa?