Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 21:05, 06 paź 2014

Malgosik napisał(a)
Witaj

Czy Twoje miskanty Variegatus kwitną?
Ile mają lat?
Potrzebuję takie ze względu na jasne liście, ale obawiam się, że się szybko rozrosną i zaraz będzie rozsadzanie. Nie mam super dużo miejsca na nie. Słusznie się obawiam rozrostu?

Małgosik
Variegatusy u mnie nie kwitną, ale w tym roku zakwita mi Gracylimus po raz pierwszy i wydaje się, że Zebrinus też się zbiera do kwitnięcia.
Variegatusy nie są jakieś szczególnie ekspansywne mam dwa różne, pstryknę i pokażę nowe zdjęcia, mam je trzy czy cztery lata, muszę sprawdzić.
pozdrawiam i macham.
Sonka 21:11, 06 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Witaj Krysiu, przeczytałam cały twój wątek, zachwyciłam się hortensjami. Pięknie wyglądają w takiej ilości.
Czy robiłaś odkłady z różowej hortensji (anabell ? )

Iwk4Dziękuję za pochwały, mój ogród jest taki sobie, lubię go, mam parę ładnych egzemplarzy nie przeczę. Robiłam chyba odkłady z różowej Anabelki, piszę chyba bo jestem od paru godzin w domu i nie pamiętam dokładnie, muszę sprawdzić.Ona jest sporo mniejsza od białej i drobniejsza.
Sonka 21:13, 06 paź 2014

AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Krysiu. Ja z rewizytą. Masz piękny ogród. Hortensje cudo, jeżówki, trawy, brak słów by opisać to co stworzyłaś u siebie. Będę zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję i buźka, nie wiem jak ją się wstawia.
Malgosik 21:21, 06 paź 2014

Sonka napisał(a)

Małgosik
Variegatusy u mnie nie kwitną, ale w tym roku zakwita mi Gracylimus po raz pierwszy i wydaje się, że Zebrinus też się zbiera do kwitnięcia.
Variegatusy nie są jakieś szczególnie ekspansywne mam dwa różne, pstryknę i pokażę nowe zdjęcia, mam je trzy czy cztery lata, muszę sprawdzić.
pozdrawiam i macham.

widziałam Twoje zdjęcia variegatusa
ale ludzie narzekają, że im pada, nie zbiera się po zimie itp
a u Ciebie jakie ma miejsce?
Sonka 06:58, 07 paź 2014

Późno się po zimie zbiera ale jak już zaczyna rosnąc to szybko, moje rosną na stanowisku słonecznym oraz wschodnim, zupełnie nie osłoniętym. Jednego z nich chcę przesadzić, dumam gdzie.
Malgosik 08:05, 07 paź 2014

Sonka napisał(a)
Późno się po zimie zbiera ale jak już zaczyna rosnąc to szybko, moje rosną na stanowisku słonecznym oraz wschodnim, zupełnie nie osłoniętym. Jednego z nich chcę przesadzić, dumam gdzie.

a glebę jaką masz?
Sonka 11:07, 07 paź 2014

Gleba - piach, dodaję jednak ziemii z worka plus swój kompost lub kompost wyprodukowany przez dżdżownice, mam je od 25 lat.Mieszkasz na terenie cieplejszym ode mnie, ja w pierwszym roku je na zimę okrywałam. Są cudne podrosły, tamte zdjęcia są sprzed dwóch miesięcy chyba.Jeśli masz glinę musisz rozluźnić, dodać piasku i torfu. Napisz mi priw gdzie mieszkasz, trochę znam wrocławskie.
Malgosik 12:50, 07 paź 2014

Sonka napisał(a)
Gleba - piach, dodaję jednak ziemii z worka plus swój kompost lub kompost wyprodukowany przez dżdżownice, mam je od 25 lat.Mieszkasz na terenie cieplejszym ode mnie, ja w pierwszym roku je na zimę okrywałam. Są cudne podrosły, tamte zdjęcia są sprzed dwóch miesięcy chyba.Jeśli masz glinę musisz rozluźnić, dodać piasku i torfu. Napisz mi priw gdzie mieszkasz, trochę znam wrocławskie.

jesli sie na nie zdecyduje, to chyba dopiero wiosna bede ich szukac
priv
Sonka 10:27, 08 paź 2014

Czekam zawsze na wiosnę z niecierpliwością, ale jesień kocham za kolory, za klimat w ogrodzie...

Limelicht

i jak tu nie kochać Anabelki

nie daję się jesieni

a jeżówka kwitnie dalej, jak by to było lato
Malgosik 10:40, 08 paź 2014

Limelight masz ładne, jeszcze nie zbrązowiały.
A te różowe hortensje w trawach to jaka odmiana?