Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

hanka_andrus 22:14, 21 cze 2012

Rozchodnik okazały.
Ana 22:29, 21 cze 2012

Haniu, dziękuję Ty to jednak jesteś kopalnia wiedzy
agata_chrosc... 22:41, 21 cze 2012

No i proszę - Hania nie tylko jest kopalnią wiedzy, ale odzywa się zawsze we właściwym momencie. Dziękuję Haniu! Potwierdzanie Twoich słów jest oczywiście całkowicie zbędne
monteverde 22:49, 21 cze 2012

Agatka w tych linkach szukaj swoich róż , zacznij od rabatowych wielokwiatowych, potem parkowe, a potem masz inne http://www.rosarium.com.pl/gatunki.php
http://rosacwik-sklep.pl/pl/c/PARKOWE/32
http://rosaplant.pl/roze/rabatowe-wielokwiatowe/c,30091,1 powodzenia w szukaniu

U Rosaplant b. mi się podoba Cafe, muszę ją na jesieni kupić
agata_chrosc... 22:52, 21 cze 2012

Aniu - jak zwykle dzięki! Niezawodna jesteś. Od jutra zabieram się za przeglądanie linków
betysia 06:41, 22 cze 2012

z calego serca i glebi duszyczki mojej uradowanej niezmiernie ...dziekuje Agatko !!!!
Przetacznik 17:35, 22 cze 2012

Róże w lawendzie - sama przyjemnosć popatrzeć i powąchać.
Jako mieszkanka Holandii na pewno byłaś w muzeum z obrazami Vermeera van Delft?
Powiedz mi czy one mają intensywne kolory? Bardzo lubię kopiować tego malarza i wpatrując się w jego sceny widzę tyle głębokich i nasyconych barw, jestem ciekawa, jak to wygląda na "własne oczy".
I co wymyśliłas z rzekomą dziurą będzie ten klon?
Pozdrawiam Weronika
agata_chrosc... 17:50, 22 cze 2012

Widziałam oczywiście Vermeera - on z resztą jest głownie w Hadze, no i oczywiście w Rijks Museum, ale kilka niezłych egzemplarzy także poza Holandią. Barwy w malarstwie to jest zawsze trudna sprawa, zwłaszcza w malarstwie olejnym. Wiadomo, że z latami obrazy ciemnieją i taki np. Rembrandt, ceniony w naszych czasach za te przyćmione, ciężkie barwy, po zdjęciu wszelakiego brudu i kolejnych warstw konserwacji okazuje się być całkiem wesołym malarzem. Z Vermeerem jest jeszcze gorzej. Już współcześni kochali go za błekity i żółcie, których tajemnicy nigdy nie zdradził. Niestety spotkało go to samo co innych - kolor nie przetrwał w pierwotnej formie. Dlatego dziś tak trudno powiedzieć i w zasadzie wszystko zależy od konserwacji. ALe na pewno nadal widać niezwykłość tych barw - głębię, niuanse, miękkość, jednym słowem mistrzostwo. To przecież właśnie kolory powodują, że zwykła mleczarka jest arcydziełem. No i jak można to opisać? Nie można! Trzeba zobaczyć. Wpadnij i zobacz sama. Ode mnie do obydwu muzeów nie jest dalej niż po 40 km.
agata_chrosc... 17:51, 22 cze 2012

A z dziurą - miał być buk, ale na razie się wstrzymuję. Musze jeszcze sobie na tę dziurę popatrzeć
andziulka 18:22, 22 cze 2012

Agatko, masz piękne róże. Nie pomogę w ich identyfikacji, bo sama się uczę w tym roku kupiłam 14