Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 18:12, 01 paź 2012

ok - dzięki za ostrzeżenie
mnie ten zestaw tez bardzo się spodobał. Takie nic dodac, nic ująć.
EPODLAS 18:27, 01 paź 2012

Mnie też się podobała ta kompozycja. Prosta i elegancka.
JulkAd 22:42, 01 paź 2012

Co do tej kompozycji to mnie też ujęła...ale musiałabym poszerzyć swój ogród...a to raczej niemożliwe
monteverde 22:53, 01 paź 2012

ta kostrzewa sina w donicy przed domem pasuje albo w ogrodzie w środku bym postawiła a od niej prowadziłyby ścieżki do innych części ogrodu, pozdrawiam Agatko
Kuklik 00:16, 02 paź 2012

Witaj, Agatko, kocham Twoją pięknotkę...pozdrów ją serdecznie
Donoszę również, że pigwowców mam dwa krzaki, pierwsze słyszę żeby się rozłaziły Grzecznie rosną już z 5 lat, odrostów nie ma. Za to dżemy i nalewki w spiżarni owszem Ja robię dżemy pół na pół z jabłkami, a mój mąż nalewki nie wiem z czym, ale są boskie
Specjalnie dla Ciebie fotka z dżemem pigwowym
agata_chrosc... 09:00, 02 paź 2012

Widzę, że kompozycja z kostrzewą spodobała się. Zasługuje na to na pewno Ja to nie mam gdzie takiej umieścić. No chyba...., chyba, że... jak powstanie w przyszłym roku taras i płot odgradzajcy go od schowka na rowery to może pod tym płotem? Tak dwie obok siebie? Moze to byłby pomysł?

Julita, Bożenko, Aniu - pozdrawiam bardzo gorąco
agata_chrosc... 09:03, 02 paź 2012

Kuklik napisał(a)
Witaj, Agatko, kocham Twoją pięknotkę...pozdrów ją serdecznie
Donoszę również, że pigwowców mam dwa krzaki, pierwsze słyszę żeby się rozłaziły Grzecznie rosną już z 5 lat, odrostów nie ma. Za to dżemy i nalewki w spiżarni owszem Ja robię dżemy pół na pół z jabłkami, a mój mąż nalewki nie wiem z czym, ale są boskie
Specjalnie dla Ciebie fotka z dżemem pigwowym

Kukliku, ale przepis poprosze uprzejmie Zdjęcie zachęcające bardzo. A może macie z Irenka inne odmiany - jedna się rozłazi, a druga nie? I jeszcze przepis na tę nalewkę
noemi 10:18, 02 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)

zazwyczaj nie przepadam za takimi minimalistycznymi formami, nigdzie, a juz w ogrodach to w szczególności, ale w tym jest coś klasycznego. moim zdaniem wyjątkowo udane

o bardzo mi się podoba , w donicy można zmieniać kompozycje a baza jest śliczna .... ostatnio oglądałam przedogródki w Holandii przez google street View

Cześć Magda, zaglądałam do Ciebie, ale tam taka bura mózgów, że wolałam się nie wtrącać. będę podziwiać efekt końcowy
A przedogródki podobały się
pozdrowienia

Ano podobały się ład , porządek i dużo obwódek bukszpanowych....

Te obwódki bukszpanowe to głównie u straszych ludzi, dlatego tak mnie ciągle dziwi renesans tej dekoracji w Polsce. Sama sobie taki mały zywopłocik przed różami pnącymi zrobiłam, ale tak jakoś cały czas podejrzliwie na niego patrzę Bukszpan to tu taka roślina troszkę demode

Obwódki mi się bardzo podobają a w Polsce nie są tak popularne i chyba nie były wcześniej modne u nas ...bukszpan u Was demode ? ....ja się zakochałam w kulkach ...wczoraj przeglądałam GAP-a ...dla mnie rewelacja
agata_chrosc... 15:54, 02 paź 2012

kulki w ograniczonej ilości i w niektórych kompozycjach też polubiłam. ALe jednak uważam, że co za duzo to niezdrowo. A tutaj na prawdę bukszpan, a juz zwłaszcza takie kombinacje zywopłotowo kulkowo, stozkowe, o figurach róznych nie wspomnę, to domena starszych ludzi, bo takie rzeczy były modne 30 lat temu. Teraz co najwyżej niewielkie obwódki, jakieś pojedyncze kule, ale i tak rzadko. Chyba najmodniejsze sa takie a la japońskie założenia z bambusami, ciemnoszarym granitem, kameliami. ale tak mają ludzie, którzy wynajmują firmy ogrodowe do zaprojektowania i wykonania. Trawy tez sa modne i kolorowe akcenty kwiatowe - jeżówki, lawenda, zawilce japońskie - te trzy chyba najczęściej się widuje. Ale w Polsce bukszpan ostatnio był modny w XIX w więc pewnie pora na renesans
agata_chrosc... 15:57, 02 paź 2012

kilka migawek nowej rabaty, ale widok z boku, a nie na wprost. Taka zachęta