Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 09:33, 02 lis 2012

dziewczyny,
znowu politykujemy Ja to przyznam, że zawsze nieco się dziwię kiedy większość ludzi porównując stare i nowe czasy zwraca uwagę na to ile czego może kupić, albo nie może, a zazwyczaj nikt nie wspomni nawet o zasadniczej zmianie, dotyczącej sfer raczej ducha niż ciała. Jak dla mnie to jednak najwazniejsze jest to, że Polska jest wolnym krajem, ze wszystkimi tego konsekwencjami, że idzie w tym samym kierunku, co reszta Europy, a nie gnije w zatęchłym skansenie. Wolniej czy szybciej, równym krokiem czy zakosami, ale idzie. Dlatego jednak to dziś mam nadzieję, że naszym dzieciom będzie lepiej, nawet jeśli przyjdzie na to jeszcze poczekać.
Polska jest nadal biednym krajem i jeśli ją porównywac to prędzej z Czechami na przykład niż z Niemcami. I w tym pierwszym porównaniu wcale nie wypadamy tak najgorzej, a nawet śmiem twierdzić, że bardzo dobrze.
Ogrodowisko to pewnie takie dość nietypowe miejsce, gdzie zeszli się tacy pozytywni ludzie z pasją, zajęci głownie przedmiotem tej swojej pasji czyli ogrodem. Ale przyznam, że ja nie podzielam entuzjazmu dla wyznań "ja to TV nie oglądam, nie chcę ich słuchać, wolę w ogródku pokopać". Społeczeństwo, żeby nie używać mocniejszego słowa naród, złożone z ludzi, którzy szczyca się całkowitym brakiem zainteresowania dla wspólnych spraw, daje świetne pole do popisu wszystkim tym, którzy chcą się na nim utuczyć i w zamian nie mają nic do zaoferowania. Bo skoro to nikogo nie obchodzi, to można robić co się chce. Ja tam staram się śledzić co się w kraju dzieje choćby po to, aby mieć swoje zdanie na tematy, które moich rodaków zajmują. Ale każdy wybiera to, co wydaje mu się najwłaściwsze. Pozdrawiam.
agata_chrosc... 09:35, 02 lis 2012

Sebek napisał(a)

a dziś musieliśmy do naszego miejscowego urzędu pojechac i oto co przed budynkiem zastaliśmy:

Nie mogę uwierzyć O_O Jaki przepiękny widok!

Prawda, wygląda jakby wiosna była w rozkwicie
agata_chrosc... 09:36, 02 lis 2012

popcarol napisał(a)
Boski widok! To jesienne krokusy?

no przecież. U nas normalnie, jak wszedzie, jesień przyszła jakiś czas temu.
agata_chrosc... 09:40, 02 lis 2012

ewalm napisał(a)

Jak Wy wszyscy znajdujecie czas, żeby odwiedzać wątki na Ogrodowisku. Ja ledwo zdążę do trzech zajrzeć i już jest po północy..

ja nie znajduję - od dawna juz ograniczyłam się do kilku i to tez wpadam raz na jakiś czas. Pewnie zimą będzie inaczej, bo na razie ciągle z cebulami się nie uporałam - ale już ledwo 50 zostało, z tym, że 40 to ostatnio dokupiłam żeby na froncie też cos dosadzić. I jeszcze musze trawnik wygrabiać na okragło, jak każdy rzecz jasna! A jak wreszcie wszystkie liście już spadną i się je zgrabi i może nawet bialo się zrobi, to będzie można pokomputerowac więcej w ciągu dnia. Czego sobie i wszystkim życzę
baraga1904 09:46, 02 lis 2012

Agatko, popieram w 100%...też lubię wiedziec, słuchac i czytac co się wokół mnie, w moim kraju dzieje...choc przyznam że nie raz mnie szlag trafia, i niejedno szpetne słowo na usta ciśnie...ale wierzę że będzie lepiej...musi byc...jak sami w to nie uwierzymy to samo się nie stanie....
...a trawniki z kwiatami - już czuję powiew wiosny...
agata_chrosc... 09:52, 02 lis 2012

baraga1904 napisał(a)
Agatko, popieram w 100%...też lubię wiedziec, słuchac i czytac co się wokół mnie, w moim kraju dzieje...choc przyznam że nie raz mnie szlag trafia, i niejedno szpetne słowo na usta ciśnie...ale wierzę że będzie lepiej...musi byc...jak sami w to nie uwierzymy to samo się nie stanie....
...a trawniki z kwiatami - już czuję powiew wiosny...

a no to ciesze się, że Ty też , bo to zawsze raźniej niż samemu
z tą wiosną to przyjdzie jeszcze się nawzdychać i naprosić żeby juz przyszła. ALe jak co roku przyjdzie i będzie pieknie.
popcorn 10:00, 02 lis 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Ale przyznam, że ja nie podzielam entuzjazmu dla wyznań "ja to TV nie oglądam, nie chcę ich słuchać, wolę w ogródku pokopać"..

Hej Agatko!
to chyba do mnie Słucham codziennie wiadomości w radiu; czytam wiadomości na gazeta.pl; wp.pl i onet.pl. Codziennie. Po prostu nie oglądam/słucham/czytam o tym (głębiej), co mnie nie interesuje - np wspomniana katastrofa smoleńska. Uważam że Kaczyński powinien się 2x w jezyk ugryźć zanim wyskoczył z zamordowaniem 96 osób; nie ugryzł się i mamy aferę; premier zamiast zajmować się gospodarką ma co chwilę spotkania z reporterami na których wyjaśniają kolejne wątki tej sprawy...

O to mi chodzi. Co się w kraju dzieje - niestety -wiem. Na wybory chodzę, wiem na kogo głosować ( a raczej przeciw komu... głosuję na "tych drugich" żeby "ci źli" nie wygrali...)...

zdecydowanie jest lepiej niż 20 lat temu; w sklepach jest wszystko; jak się pracuje większość można sobie kupić;
też nie opływam w luksusy, jeszcze 26 lat kredytu hipotecznego, ale suchego chleba nie jemy

pozdrawiam!!
agata_chrosc... 10:26, 02 lis 2012

Karola, to nie było do Ciebie, tylko ogólnie. I nie chodzi oczywiście o telewizję jako taka tylko o czerpanie wiedzy skąd się chce, ale nie odwracanie się od tego, co się wokół dzieje. a takie deklaracje są dość częste i bardzo mnie martwią. Przeciez ja sama telewizji w ogóle nie oglądam, bo jej nie mam po prostu (mowa o polskiej telewizji oczywiście). Powinnam była napisać , " ja to wiadomości nie słucham, nie czytam, nie oglądam" - bo o taką postawę mi chodzi. A poza tym to się zgadzam
popcorn 10:42, 02 lis 2012

wychodzę z założenia że nawet mały głos ma dużą siłę przebicia; nie można nie głosować, a potem narzekać na wszystko dookoła... też nie mam telewizji, żadnej

pozdrawiam!!

PS ale się u Ciebie politycznie zrobiło
ewalm 14:49, 02 lis 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Jak Wy wszyscy znajdujecie czas, żeby odwiedzać wątki na Ogrodowisku. Ja ledwo zdążę do trzech zajrzeć i już jest po północy..

ja nie znajduję - od dawna już ograniczyłam się do kilku i to tez wpadam raz na jakiś czas. Pewnie zimą będzie inaczej,

To ja tym bardziej doceniam, że czasem do mnie zaglądasz
Ale mnie szkoda tych wszystkich pięknych rzeczy i zdjęć, których nie mam kiedy obejrzeć...
pozdrawiam serdecznie