Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

popcorn 13:25, 21 lis 2012

Jakie fajne rośliny posadziłaś! Dzięki za info nt trawy, poczytam o tej kosmatce

pozdrawiam
Karola
ewalm 13:27, 21 lis 2012

agata_chroscicka napisał(a)
a jaką wysokośc podawali tam, gdzie ją kupowałas? Bo ja raz znajdowałam, że ma 1,2m, a innym razem , że spokojnie 2m osiąga. A to jednak duza różnica. Ja zakładam, ze będzie duża i posadziłam z tyłu rabaty. Bardzo jestem jej ciekawa, bo kwiaty ma wspaniałe.

Hmm, Agato, w katalogu Davida Austina na sezon 2012/12 to ona ma podane wymiary 1m x 1m.
A osobiście jej nie znam, więc nie wiem.
EPODLAS 13:34, 21 lis 2012

Witaj Agatko, jaka jest jesień w Holandi ? Taka malownicza jak u nas. Bo w tym roku mamy naprawdę piękną jesień. Deprecha jesienna na razie mnie nie dosięgnęła. Niedługo święta, potem Nowy rok, a potem znowu wiosna. Pozdrawiam optymistycznie.

agniecha973 14:01, 21 lis 2012

a jaką wysokośc podawali tam, gdzie ją kupowałas? Bo ja raz znajdowałam, że ma 1,2m, a innym razem , że spokojnie 2m osiąga. A to jednak duza różnica. Ja zakładam, ze będzie duża i posadziłam z tyłu rabaty. Bardzo jestem jej ciekawa, bo kwiaty ma wspaniałe.

Tu gdzie kupiłam http://www.floribunda.pl/jacqueline-du-pre-harwanna-id-197.html podają duży zakres 1,0 - 1,5. Też potraktowałam ją jak duży krzak. Ania DS podaje, że róże dopiero po 2-3 latach osiągają docelową wysokość. Kwiaty miodzio! Uwielbiam takie!
JulkAd 14:44, 21 lis 2012

I ostatni meldunek z frontu - w ostatnią niedzielę posadziliśmy 8 nowych róż - 2szt Jaqueline du Pre, 1 szt. Geoff Hamilton, 1 szt, Dainty Bess do kompletu z jedną, która juz miałam oraz 4 szt, Sharifa Asma i mam ich teraz już 5szt. I do tego wsadziłam szałwię caradonna, gaury i białe firletki. No i nic już do roboty nie mam - jeno czekac na wiosnę

Pozdrawiam kobitki serdecznie

Dokupiłaś kawałek działki?, gdzie to zmieściłaś?...na tej swojej różance wszystko?, wiosny i tak nie mogę się doczekać u Ciebie, pozdrawiam serdecznie Agatko
kaisog1 14:49, 21 lis 2012

Tobie tez Gosiu? Ty to przynajmniej jakiś tort wypasiony możesz zrobić i zawsze trochę lepiej Pozdrawiam

...aaaaa kochana niewiele sie pomyliłaś bo na chandrę właśnie zrobiłam coś wypasiono-słodkiego
Przetacznik 14:54, 21 lis 2012

Myślę e o tych Twoich różach i chciałabym już zobaczyć ten kwietny efekt,ale to będzie... o zapachu nie wspomnę...
agata_chrosc... 15:24, 21 lis 2012

Najpierw to powiem, że bardzo się cieszę, że o mnie nie zapojmniałyście!

Karola - tę kosmatkĘ polecam, szybko się rozrasta, ale nie jest inwazyjna i pięKnie wyglądała z hostami i niecierpkami.

Ewa - a ja jej jakos w katalogu Austina nie znalazłam i gdyby one tylko 1m miały to porazka by była

Bożenko - a ja deprechy też nie miałam tylko takie przemyślenia różne ogólne i jakoś tak nie bardzo wiedziałam co włąściwie miałabym napisać i stąd chwila przerwy. A jesień chwilami jest piękna, na razie cały czas ok.10C i tak co drugi dzień słońce więc grzech by było narzekać

Agniecha - no 1,5m to już by było ok. U mnie ziemia dobra i klimat sprzyjający więc raczej wszystko większe rośni e niż podają! I to by było bardzo dobrze

Julita - a popupychałam je. Niektóre może faktyczni e nieco ciasno, ale zobaczymy w przyszłym roku. Już mam wprawę w przesadzaniu więc w razie czego się przegrupowanie zrobi. No i wyjątkowo niecierpliwie będe na tę wiosnę czekała - tyle różnych nowych rzeczy powsadzałam, pierwszy raz w życiu tyle tego u mnie w ziemi siedzi! I cebulowe i róze i cała rabata preriowa - to wszystko zupełne nowości dla mnie. No tych cebulowych to trochę w zeszłym roku też wsadziłam, ale ni e tyle co teraz

Gosiu - ja sobie wyobrażam - wpadnę zobaczyć bo tym razem to pewnie jakieś stado słoni z marcepanu albo wieża Eiffle'a z czekolady

Weroniko - dla zapachu to właśnie aż 4szt Sharifa Asma posadziłam - pachną silnie i pieknie. Sam krzaczek nie był jakiś rewelacyjny, ale pierwszy rok podobno zawsze trudny a u angielskich róż to juz zwłaszcza, a poza tym jednak zapachem wynagradza Przyjedziesz, to sama powąchasz
jagoda99 16:10, 21 lis 2012

No i skoro jesteśmy w Holandii...

Wpadam sie przywitac wlasnie jestem u Ciebie w goscinie chce zapytac czy nie ma u Was wiewiorek ze tyle tulipanow wiem ze Holandia to kraj tulipanow pewnie nie ma wiewiorek bo wyjadly by te cebulki.
pozdrawiam serdecznie i wracam do Twego ogrodu juz jest ladnie a za nim dojde do konca pewnie mi zejdzie ze dwa dni ale jestem na forum od niedawna i postanowilam wiekszosc z Was odwiedzic to juz bedzie slicznie trzymam kciuki.
pozdrawiam serdecznie
agata_chrosc... 16:15, 21 lis 2012

Witaj Jagoda,
ciesze się, ze do mnie wpadłaś! Wiewórki są, nawet u siebie w ogrodzie jedną raz widziałam. ALe one nie sa takie oswojone jak te w Łazienkach w Warszawie. Ślicznie to jeszcze zdecydowanie u mni e nie jest, ale czekam z wielką niecierpliwością na wiosne i lato i efekty mojego pierwszego ogrodowego sezonu.
Pozdrawiam serdecznie