Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Milka 11:43, 01 lis 2012

Włączę się w dyskusję...stwierdzam, że jest lepiej i widzę zmiany na lepsze, w wielu obszarach; był okres w moim zyciu, biedne, młode małżeństwo z dzieckiem, że jadło się chleb z chlebem, nosiło węgiel, o ile były pieniądze i udało się dostać, prąd wyłączany na okragło, zazwyczaj jak kąpiel dziecka, brak zywności, podstawowych rzeczy dla dziecka itd
dziś mam cieplutko, dom , ogród, ubrań i jedzenia w nadmiarze, telefon...marzenie ścietej głowy..kiedyś
dużo by wyliczać, ale zmiany sa na lepsze; moje dzieci tez maja nie najgorzej, chociaż wiele przeszkód po drodze, ludzkiej podłości i złośliwości, brak usmiechu...mnie spotykało powoli wszystko co dobre, ale też usmiech i dobre słowo, zawsze u mnie gościł
popcorn 12:09, 01 lis 2012

Na pewno jest lepiej! To prawda, dookoła coraz więcej chamstwa i ludzkiej bezinteresownej złośliwości, ale nie ma co porównywać! Wszystko mamy, mam problem z wymyślaniem prezentów bo naprawdę niczego nam i rodzinie nie brakuje!
Pamiętam jak się cieszyłam jak dostałam książkę czy kolorowankę w dzieciństwie, albo jak Tato gumy Mamba przywoził nam z Austrii... a soki w kartonie jaki to był rarytas!

Agatko - cudne dekoracje! Deko wcześnie, chociaż śnieg dopiero co stopniał i zimno jest nadal I jaka fajna ta Twoja blondyneczka 4latka!

Byle do wiosny!!
agniecha973 12:29, 01 lis 2012

U nas jest w tej chwili kuzynka z Niemiec. Wczoraj zastanawiałyśmy się co jest w Polsce tańsze, wyszło na to, że tylko chleb. Ceny mamy podobne do tych niemieckich, ale zarobki 4 x niższe. I to jest dla mnie przykre, że ciągle trzeba sobie wielu rzeczy odmawiać, żeby jakoś było, a rządzący operują takimi kwotami, że nawet się to w mojej głowie nie mieści. Wyjazd na wakacje za granicę jest dla mnie luksusem, zakup nowego samochodu nieosiągalny, nawet na raty i długo by tak można wyliczać. Jest mi lepiej na pewno, ale ciągle pod górkę. Chciałabym, żeby było nam trochę łatwiej, a nie ciągłe żyłowanie na wszystko. TV nie włączam, czuję się zdrowsza jak nie słyszę o tych wszystkich przekrętach, przepychankach i różnych roztrząsanych bzdurach. Za to jak już coś do mnie doleci, to mocno wstrząsa. Ostatnio kilka miejscowości obok zmarło 3-letnie dziecko, bo w szpitalu odmówili pomocy!!! Straszne to jest wszystko, wartości się pomieszały, kasa rządzi, a nie ludzkie uczucia. Ech... Agatko niezbyt optymistycznie się rozpisałam u Ciebie. Ale ogólnie jestem osobą szczęśliwą jak nie myślę o tych sprawach na wyższych szczeblach.

Ale ta makieta super! Pewnie można i z godzinę tam stać i się przyglądać tym wszystkim szczegółom!
Pozdrawiam.
Sonka 12:31, 01 lis 2012

wróciłam przed chwilą z naszego małego wiejskiego cmentarza, w pudełku gdzie miałam znicze była też jeszcze w opakowaniu ściereczka z mikrofazy, wziełam część zniczy i poszłam na groby dziadków, po powrocie ściereczki nie było, inne zdarzenie, przewinęło się u nas 3 panów, którzy cieli nam drzewo na zimę na klocki, po jakimś czasie okazuje się, że nie ma sekatorów, piłki lisi ogon, tasm mierniczych 30 m, nie wiem nawet czego jeszcze brakuje, okaże się jak będę w potrzebować.Takich sytuacji u nas nigdy nie było, jestem przerażona, dodam, iz nawet drzewo z tzw. własnego wyrębu, spod nosa ukradli mi prawie sąsiedzi. Jak tak dalej pójdzie do czego dojdzie, jest coraz większy niedostatek, płace stoją lub maleją, ludzie tracą pracę,koszty utrzymania rosną, wsparcią ze strony państwa żadnego.10 lat temu było mi dużo lepiej a 20 może było gorzej, ale była nadzieja.W mojej byłej pracy był nabór na 50 stanowisk, wpłyneło 1500 ofert.NIe chcę myśleć negatywnie, ale jest bardzo źle, w dużych miastach i Warszawie jest zupełnie inaczej.
JulkAd 12:35, 01 lis 2012

Uśmiech zostawiam w deszczowy dzień
popcorn 13:40, 01 lis 2012

Hmm telewizji nie mam, nie włączam. Ostatnio dostaliśmy antenę przy okazji internetu, ale jakoś czasu brak zamontować Chyba potrzeby nie ma... jestem szczęśliwa bo chyba rzeczywiście żyję we własnym świecie jak mówi mój M... wiadomości o 8 rano, 5 minut w radiu, półgodzinnych w TV nie wytrzymuję; flaki mi się przewracają gdy słyszę milionowy raz o katastrofie smoleńskiej, rozgrzebują kolejny rok tragedię o której trzeba szybko zapomnieć, zamiast zająć się państwem...
W pracy rzeczywiście dawno podwyżki nie było, ale cieszę się że 10ty rok w tym samym miejscu i mimo tego że obroty maleją, to praca jest i będzie (mam nadzieję).
Na wyjazd za granicę 1x w roku możemy sobie pozwolić bez zbędnych wyrzeczeń; nie odmawiamy sobie niczego z dnia na dzień żyjąc, ale w jakieś luksusy nie opływamy. Ale rzeczywiście nie muszę liczyć żeby mi starczyło do wypłaty...
Sebek 16:43, 01 lis 2012

agata_chroscicka napisał(a)

a dziś musieliśmy do naszego miejscowego urzędu pojechac i oto co przed budynkiem zastaliśmy:

Nie mogę uwierzyć O_O Jaki przepiękny widok!
popcorn 19:27, 01 lis 2012

Boski widok! To jesienne krokusy?
ewalm 00:08, 02 lis 2012

Super widok Agatko !

U Ciebie takie smutne dyskusje... z tymi cenami porównywalnymi w Niemczech i Polsce oraz zarobkami nieporównywalnymi to faktycznie tak jest..

I z tym że na cmentarzach w Polsce strasznie kradną też, niestety Chciałabym u mojego Taty na grobie zrobić coś ładnego, ale jak, skoro tam nawet taką plastikową wkładkę z wazonu ukradli? Że nie wspomnę o powojniku. Wykopanym.

Ale ja wierzę, że będzie jeszcze lepiej.

Jak Wy wszyscy znajdujecie czas, żeby odwiedzać wątki na Ogrodowisku. Ja ledwo zdążę do trzech zajrzeć i już jest po północy..
Urszulla 02:43, 02 lis 2012

Uh, jakże się że to mówicie.......a ja myślałam że to tylko ja jestem taką dziwaczką co nie lubi telewizyjnych rozważań na różne tematy.....o wiadomościach nie wspomnę.....mój M. zawsze musi wiedzieć co na świecie się dzieje.......a potem ma wyładowania atmosferyczne dobrze że dzieci nie pozwalają mu za dużo tych wiadomości oglądać bo przełączają na bajki choć dzisiaj miło nawet było posłuchać muzycznych wspomnień Anny Jantar w wykonaniu Sztaby&Spółka.
A że mama na O. siedzi już się przyzwyczaili...........dzisiaj bezsenność znowu mnie wygnała z łóżka po nocy......to jest tak jak się chodzi spać z kurami z moim małym 4-latkiem.