Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

beta 08:28, 16 kwi 2013

Hej Moniś

czytałam, że jakieś paskudztwo w ziemi się zagnieździło...to faktycznie jakaś plaga...kup coś i działaj...

pozdr
monitka 23:37, 16 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Pędraki są szare opuchlaki białe

Jeszcze parę różnic zauważyłam..pedraki są duże, mają jakieś kończyny i czarną dupkę a opuchlaki sa mniejsze, zwinięte w rogal i mają brązową mordkę mam jedne i drugie stąd moja wnikliwa analiza
monitka 23:40, 16 kwi 2013

beta napisał(a)
Hej Moniś

czytałam, że jakieś paskudztwo w ziemi się zagnieździło...to faktycznie jakaś plaga...kup coś i działaj...

pozdr

No niestety Beatko...muszę się wybrac po jakiś środek ale zastanawiam się jak logistycznie ogarnąć akcę lania ...Cały ogród (siedzą też w trawie widze to teraz zrywając darń) z konewką oblecieć ...obawiam się że nie ogarnę...jak lać na rabatach? omijac rośliny czy lać po nich? bo przecież mogą w korzniach siedzieć.
ewalm 23:56, 16 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Istna plaga z tymi pędrakami i opuchlakami... Teraz wychodzą po zimie z głebi ziemi, bo w maju się przepoczwarzą...podobno zimą są na głębokosci kilkudziesięciu cm i mnożą się niemilosiernie. Trzeba ptaki zaangażować do walki.

No, nie - w ziemi to one sie już nie mnożą, przecież to larwy. Się będą mnożyły w maju.

Monika - pędraków współczuję. Ciężka sprawa.
beta 08:34, 17 kwi 2013

monitka napisał(a)

No niestety Beatko...muszę się wybrac po jakiś środek ale zastanawiam się jak logistycznie ogarnąć akcę lania ...Cały ogród (siedzą też w trawie widze to teraz zrywając darń) z konewką oblecieć ...obawiam się że nie ogarnę...jak lać na rabatach? omijac rośliny czy lać po nich? bo przecież mogą w korzniach siedzieć.

to faktycznie Moniś problem...bardzo bym chciała coś mądrego napisać, ale nie mam wiedzy w tym temacie....spytaj Danusi....trzymam kciuki za powodzenie akcji...będzie dobrze
Juzia 10:18, 17 kwi 2013

Ja wczoraj przy zrywaniu darni 5 sztuk opuchlaczków nałapałam...a myślałam, że będzie gorzej, bo w tamtym roku było tego więcej.

Trzymam kciuki za wytępienie paskud!
monitka 11:02, 18 kwi 2013

Ewa będę tępić to paskudztwo. Bez walki się nie poddam

Batko napierw muszę wybrać się po oprysk. Mam nadzieję żę u nas gdzieś go dostanę. Jak kupię popracuję nad strategią

Justyna opuchlaki znalazłam tylko w jednym miejscu ale w porównaniu z twoimi pięcioma sztukami to u mnie cała armia była

A u mnie akcja sadzenia róż Jeszcze mi dwie sztuki na dzisiaj zostały. Jak się obrobię to pokażę rezulataty
Juzia 11:07, 18 kwi 2013

No to chyba mogę być spokojna...póki co
monitka 21:31, 18 kwi 2013

No ja nie wiem kochana ...one podobno bardzo płodne są
Gabrysia_ 21:33, 18 kwi 2013

Matko...wszędzie czytam o tych wstrętnych opuchlakach,masakra jakaś!