Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 13:21, 06 sie 2018

Basilikum napisał(a)

o tych z Twojego ogrodu na te najbardziej czekam

moj ogrod usycha za tydzien do Pl jedziemy i jak wroce to beda chyba same kikuty

z Maja dobrze moim zdaniem rozegralas, ten rok jest ogrodowo kiepski przez susze, masz teraz czas by wszystko przemyslec, tu i tam ugladzic

No to z mojego ogrodu wieści przekazałam a z wszelkich innych w innej porze oglądalności - mam teraz ciut luzu to tu jestem ale za kilka dni zniknę znów

W kwestii Mai tak pomyślałam ale nawet nie susza zdecydowała, nie mam czasu się teraz ogrodem zająć a to trzeba no i potrzebuję kilka drobnych rzeczy zrobić a tak ważnych - huśtawkę mam rozwaloną /widziałam jak tam kręcił brrr/, skalniak przebudowa - znaczy wywalić trochę, potrzebuję zrobić przejście na drugi ogród i zakończyć obrzeża na warzywniku - to wszystko robi mój m. a nie ma kiedy,
nie wiadomo jak będzie za rok w kwestii pogody i nie tylko i czy będą o mnie
pamiętać - trudno chcę nad tym zapanować a taki doping przyda mi się
mira 13:24, 06 sie 2018

Basilikum napisał(a)
no i jeszcze nie pochalilam rabat, piekne sa, moje niedoscigle marzenie
tez sobie nie wyobrazam ogrodu bez warzywnika. Wlasnie wykopalam ziemniaki, ale mam piekne zbiory same rarytasy

Iza jak są marzenia to są realizacje - a rabatę bylinową mialam w planie całkowicie zmienić - wszystko wykopać i na nowo no ale wstrzymam się bo to w jeden sezon tak nie rośnie

Ziemniaki miałam raz w workach - zapał był plonów nie - dam sobie spokój wszystkiego nie ogarnę - już dumam jak ograniczać prace ....ale tylko dumam
mira 13:30, 06 sie 2018

Margarete napisał(a)

Hej Miro
Zaglądam do ciebie rzadko, a jeszcze rzadziej coś piszę....
U mnie klon (palmowy) przypalony też na maxa ale ten rok jest nadzwyczajnie upalny i trudno sie temu dziwic, podonmie hortensje, te w pełnym słoncu u mnie przypala - nie zdążą sie im przebarwic na różowo kwiaty a już brązowieją od tego żaru...cóż taki rok

To zielone wejście o którym piszesz i które pokazujesz jest śliczne. Stwarza taką aurę tajemniczości i niewiadomego które czeka za rogiem, w głębi ogrodu
Pozdrawiam ale nie gorąco, o nie...raczej chłodno na te upały

Gosiu dziękuję.
Taki rok i wcale nie wiadomo czy kolejny taki nie będzie albo zgoła odmienny - musimy sie uczyć z takimi pogodami w ogrodzie żyć.

Cieszę się że wejście się podoba , muszę popracować za rogiem

Ja też zaglądam na forum teraz rzadko, więcej zimą, mam wielkie zaległości co gdzie komu odpisać, trudno tak jest, czasem z tel. podglądam ale nie piszę
zastanawiam się czy być na forum no ale stale jestem i choć bardzo nieregularnie to zostaję - zawsze szukam inspiracji i wiadomości ogrodniczych

pozdrawiam serdecznie
mira 13:47, 06 sie 2018

Dla wszystkich daliowców i zaglądających

mira 13:50, 06 sie 2018

nie mam oczka z liliami niestety więc jakoś sobie radzić muszę

czas zanurkować pod dalie i zrobić opisy, większość nowych jest pomylona - no trudno wszystkie lubię - przyglaąam się tez moim sianym i karpki zostawię

pozdrawiam
Urszulla 19:53, 06 sie 2018

Wyzwanie na przyszły sezon masz wielkie i bardzo motywujące a wejście zielone fajnie rozjaśnią rośliny o seledynowych kolorach np. U mnie tą rolę super spełnia turzyca palmowa i turzyca sztywna elata, ostatnio eksperymentalnie aralia sercowata sun king tylko tę ślimaki lubią a kwiatuszki drobne też mogłyby być. Pszczółka pisze o pomarańczu -a kukliki?

Ciągle szukamy ulepszeń i rozwiązań. Ja na przykład żałuję że wiosną wysiałam tylko 2 paczki stipy. Człowiek się ciągle uczy i ciągle te same błędy popełnia.

Dodatki ogrodowe zawsze kuszą, poidełek nigdy dosyć
Alicja169 20:36, 06 sie 2018

Katkak napisał(a)
a dotarłyście na te klamoty???

O jakich klamotach mówicie? Wkrótce będę przez 3 tygodnie w sanatorium w Iwoniczu, w wolne dni od zabiegów trzeba bedzie zwiedzić okolice Może jakieś ciekawostki ogrodowe w tym rejonie są? Podziel się, proszę (może na priv), Dębica chyba jakieś 50 km od Iwonicza. Pozdrawiam
Alicja169 20:41, 06 sie 2018

Mira, ogród prezentuje się super, ale ciągoty do zmian rozumiem Po trzech latach na Ogrodowisku też najchętniej zaorałabym swoj i zaczęła od nowa, ale chyba nie dam rady takiej ilości roslin przekopać i umieścić na nowo. Będę podglądać twoje wrześniowe zmagania, może mnie to zmotywuje?
sierika 21:22, 06 sie 2018

Dalie cudne, ogniste mocno a ile przemysleń o pracach jesiennych, ja już dzisiaj zabrałam się za plewienie i wyrywanie chabazi, podpieranie lądujących bylin i.....czasu brakło a wilgoć mnie oblepiła, paskudna wilgoć.
Zdobycze wyszorowane prezentują się świetnie, czy zebrać nasionka z moich pomidorków?
A, byłabym zapomniała, rób fotki stołom ogrodowym na wyjeździe, drewnianym.
Gabriela 21:25, 06 sie 2018

mira napisał(a)
Dla wszystkich daliowców i zaglądających

1710004/original.JPG[/img]

Istne cuda, dziś zakwitła mi jedna z nowych i na pewno takiej nie kupiłam, bo jest cyklamenowa, więc nie pasuje na ognistej.