Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:16, 01 wrz 2013

nie mam warzywniaka a w ramach eksperymentu posiałam karczochy, podobno ładny kwiat ostu, nie pasuje u mnie na rabacie ale skoro już jest więc czekam

w czerwcu moje karczochy może miały ze 20 cm a w Anglii zobaczyłam takie na 2 metry i wtedy zrozumiałam co to są róznice klimatyczne

a ponadto jest to warzywo bardzo ekskluzywne bo jedzenia mało a miejsca zabiera sporo, nigdy nie jadłam a jeszcze trzeba umieć przyrządzić

mój karczoch z nasionka

to z dziś

a te z czerwca z angielskich ogrodów

mira 22:24, 01 wrz 2013

brunerę kupiłam ładną kepkę ale jeszcze nie wsadzona , a dziś znalazłam miejsce obok paproci

i po prawej jasnota

ta lwia paszczka wyprodukowana z nasion - ma bardzo wiotką lodygę, kiedyś miałam czerwone i bardzo ładnie stały na baczność

i bylinowa z profilu

mira 22:28, 01 wrz 2013

a to moje hortensje po przejściach w donicach - jak myslicie przetrwają zimę ?

Mala_Mi 22:29, 01 wrz 2013

Mira.. takie wrzosy kupiłam ostatnio pod Tarnowem... (w stronę Rzeszowa po prawej stronie).. lubię je za zimowy i wiosenny kolor Jedyny wrzos który wolę dla liści a nie kwiatów

U nas też deszcz pokropił, ale nawet na dnie w wiadrze sie nie uzbierało Masakra jak sucho...
mira 22:37, 01 wrz 2013

asc napisał(a)
Mira.. takie wrzosy kupiłam ostatnio pod Tarnowem... (w stronę Rzeszowa po prawej stronie).. lubię je za zimowy i wiosenny kolor Jedyny wrzos który wolę dla liści a nie kwiatów

U nas też deszcz pokropił, ale nawet na dnie w wiadrze sie nie uzbierało Masakra jak sucho...

a to w Machowej to muszę sprawdzić - fakt liście tu są ozdobą

a susza taka, że szybko z drzew liście spadną bo już się zasuszają i choć lubię jesień to szkoda mi żeby nie byla za krótka bo przecież zima byla do połowy kwietnia
Gabriela 22:47, 01 wrz 2013

Mira, karczochy tworzą kwiat, który nadaje się do jedzenia w drugim roku. Jeżeli chcesz się doczekać swojego, musisz karczochy wykopać i przechować w miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej zera, np. w piwnicy, bo nie muszą mieć jasno. Na wiosnę wkopujesz do ziemi i uprawiasz dalej. U nas to kłopotliwe warzywo.
Rabatka z kosmosami wery ładna
mira 22:49, 01 wrz 2013

jesienne róże

mira 22:54, 01 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Mira, karczochy tworzą kwiat, który nadaje się do jedzenia w drugim roku. Jeżeli chcesz się doczekać swojego, musisz karczochy wykopać i przechować w miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej zera, np. w piwnicy, bo nie muszą mieć jasno. Na wiosnę wkopujesz do ziemi i uprawiasz dalej. U nas to kłopotliwe warzywo.
Rabatka z kosmosami wery ładna

dziękuje za info
no własnie dzisiaj o tym czytałam w Magnolii - niezwykle kłopotliwe warzywo a ja sama już nie wiem co chcę - poczekam na kwiat

a kosmosowa rabatka w przeróbce bo chcę już przygotować ją na sadzenie narcyzów - na tej rabacie posadzę same narcyzy - już rozpoczęłam cebulowe zakupy - to jest szał

jak na razie zakupy zgodnie z planem ale jak zobaczyłam tulipan Jan Reus to mam już odchyl od planu
mira 23:00, 01 wrz 2013

na ten tydzień też deszczu nie przewiduję ale wreszcie chyba spadnie bo ogrodowych prac jest wiele i czekam na fajny dzień cały w ogrodzie

miłego tygodnia

marzena 23:04, 01 wrz 2013

ale mnóstwo pięknych roślin !
bylinowa bardzo mi się podoba
brunera też właśnie czekam, aż moja malutka zaszczepka tej odmiany osiągnie większe rozmiary...
Mira miałam podobne przejścia z hortensją w donicy ( tylko odmiana biała) i wsadziłam niedawno do gruntu blisko domu - odżyła i mam nadzieje, ze zimę też przeżyje...
Mira, napisz co z tym objazdem ?