Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

KasiaBawaria 21:03, 24 paź 2016

Witaj..

Osobiscie wole drewniane kompostowniki. Te sie sprawdzaja, ale dlugiego zywota raczej miec nie beda.
Basilikum 18:32, 19 lis 2016

Kasiu znalazlam Twoj watek na rozmowach https://www.ogrodowisko.pl/watek/7330-ogrody-forumiczow-formalne-ekrany-zywoploty i widze, ze Danusia go zamknela
nie jestem pewna czy o to Ci chodzi ale z tego co wiem (widzialam na wlasne oczy ) Ewa ma zywoplotem oddzieone czesci ogrodu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia
i wiem, ze Kondzio ma ogrod pdzielone na pokoje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4335-kondziowy-ogrod-cz-ii
KasiaBawaria 10:54, 20 lis 2016

No wlasnie o to mi chodzi.O te czesc. Ledwo go widac, ale stoi tam czerwony buk, ktory bedzie trzymany w ryzach, w formie kulistej. Za nim albo wokol niego chcialabym zywoplot z grabu. Myslalam nad pojedyncza sciana w formie prostokata od razu za drzewem.Albo stworzyc nisze w formie litery C. Problem w tym, ze chcialabym tez wykorzystac cien (bo do poludniowa strona) i gdzies w cieniu tej sciany dwie hortensje posadzic. Mam z tylu ogrodka dwie hortensje, ktore mi sprezentowali przyjaciele i chcialabym znalezc dla nich gdzies miejsce. Myslalam tez o polokregu, plus sciana zaraz obok, ale oddzielnie, nie polaczona z reszta. Ale nie wiem, czy wogole hortensje beda rosly przy grabach, bo czytalam, ze graby wypijaja cala wode. Myslalam dlatego, by od strony hortensji wkopac w ziemie ograniczniki, by korzenie graba rosly tam w glab a a nie w rabate hortensjowa. Nie wiem jak to tez zrobic by nie utrudniac sobie za bardzo koszenia. Domek dla dzieci wiecznosc nie bedzie stal, chcialabym posadzic te ekrany by juz rosly.
Chcialabym cos zrobic, by nie od razu wszystko bylo widoczne, tylko zeby wlasnie dzieki scianom z graba powstaly zakamarki.

Anda 11:10, 20 lis 2016

KasiaBawaria napisał(a)

Ta wersja bardzo ładnie wygląda. Iza Ci już linki podała Ja mam jedną taką ściankę jakby zrobioną z 3 hibiskusów. Takie parawany/ścianki roślinne w ogrodzie bardzo ładnie wyglądają
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 13:39, 20 lis 2016

No wlasnie ta ostatnia wersja mi nie bardzo pasuje.Po prawej stronie rosna perukowce i one beda za blisko tego parawanu. Nie wiem wlasnie jak je ulozyc, by bylo dobrze. Myslalam tez o trzech pol okraglych scianach wokol drzewa..
Anda 16:02, 20 lis 2016

Kasiu, nabazgroliłam coś, ale ponieważ nie pokazałaś zbyt dużo fotek, to nie wiem, czy to jest to, o czym myślisz. Pomyślałam o dwóch żywopłotach bazując na tym, co narysowałaś z hortensjami. Przy tym drugim żywopłocie mogłabyś postawić ławeczkę i patrzeć na rabatę, która powstanie po likwidacji placu zabaw, kiedyś

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 17:28, 20 lis 2016

Anda, dziekuje za oddzew.Klopot w tym, ze na tej rabacie po prawej rosna male klony i perukowce, ktore kiedys beda duze.Nie moge dlatego dociagnac ekranu az do rabaty.Takiej duzej rabaty raczej nie zrobie, bo zaraz obok sa dwie jablonie.Ale ogolnie wlasnie mysle o czyms takim jak narysowalas, tylko nie wiem, czy drugi polokrag nie obrocic w druga strone, by powstala nisza.
Tu widok od tylu.
Anda 20:40, 20 lis 2016

Albo drugi półokrąg zrób prosto. Końce na tej samej wysokości co pierwszy półokrąg. Jak będę miała jutro chwilę czasu to narysuję, jak mam na myśli
KasiaBawaria 07:21, 21 lis 2016

Anda- wiem,wlasnie mysle, zeby polokrag bym na zakrecie rabaty a prosta z drugiej strony drzewa. Wtedy mialabym nisze. Tylko musze pomierzyc, czy wystarczajaco duza, by tam swobodnie kosic. Dziekuje, ze ci chce dla nie glowe lamac
Basilikum 07:31, 21 lis 2016

a gdzie Twoje dzieci beda w pilke grac