Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

agata_chrosc... 09:49, 08 paź 2012

Ozz napisał(a)
Wysokie akcenty do cienia - może świecznica? Zwykła jest zielona i ma kremowe kwiaty, a jest jeszcze bordowa odmiana też bardzo efektowna.

właśnie tydzień temu zakupiłam - Brunette sie nazywa i pachnie tak, że czuje sie to w promieniu dobrych 10m
Ozz 09:53, 08 paź 2012

O to tego nie wiedziałam - chodzę koło nich ciągle, ale zapachu jakoś nie zanotowałam.

Mam nadzieję, że aromat raczej z tych przyjemnych?
agata_chrosc... 09:57, 08 paź 2012

bardzo przyjemny, taki słodko-miodowy, ale po dłuższym wdychaniu troche juz się kręci w głowie. ALe są podobno odmiany, które strasznie śmierdzą - np. Weronika-Przetacznik miała taka u siebie i wywaliła, bo smród był nie do zniesienia. Także chyba trzeba konkretna odmianę z pewnego źródła kupić żeby miec pewność. Ta Brunette zdecydowanie godna polecenia i ładna bardzo i wysoka. Juz przekwitła ta moja, ale w doniczce miała tak z 6 kwiatostanów na jednym pędzie więc jak pójdzie do gruntu (jeszcze nie posadzona) to w przyszłym roku powinna tez ładnie kwitnąć.
Ozz 10:04, 08 paź 2012

To ja znam w takim razie tylko taką bezzapachową (na szczęście ), wiem jedynie, że są to rośliny długowieczne i nie lubią generalnie przesadzania.
agata_chrosc... 10:15, 08 paź 2012

i zdaje się, że rosną całkiem spore bo tu widuje sie je dość często i czasem takie egzemplarze jak małe drzewka prawie w sumie bardzo udana roślinka
beta 10:17, 08 paź 2012

Ozzi, Agatko witam Was moje Drogie serdecznie

jak dobrze, że ja Was mam ta świecznica bardzo ładna pod oknem mam do 15-stej słońce, więc nie wiem czy jej pasować będzie?
im dłużej się jej przyglądam tym bardziej mi się podoba
agata_chrosc... 10:24, 08 paź 2012

hm, ona najbardziej lubi półcień. ze słońcem jest taki kłopot wt tym przypadku, że świecznica nie znosi suchych korzeni - musi mieć cały czas wilgotno, bo nawet krótka susza jest dla niej zabójcza. Czyli jesli pół dnia i to w południe także, będzie na słońcu, to musisz jej zapewnic stałe dostawy wody. Dasz radę?
beta 11:14, 08 paź 2012

Agatko radę bym dała, bo cosik już tam rośnie i też regularnie podlewam, myslałam też o jakiejś horti fajnie się przebarwiającej, a może do tych ostróżek powrócic? dwie już mam tyle że to niższe odmiany, ale do wiosny mam czas na rozmyślanie i planowanie
agata_chrosc... 11:20, 08 paź 2012

musze teraz leciec, ale daj link do tej rabaty bo przeciez nie znajde teraz. Może mi cos wpadnie do głowy to Ci jeszcze podeslę Ściskam
Ozz 12:28, 08 paź 2012

Ona na słońcu dobrze sobie radzi, zwłaszcza jak ma ciężką i trochę wilgotną glebę (nie ma co się męczyć z konewką o jeden raz za dużo).

Ja ją widywałam nawet na zupełnej patelni, więc trzeba by tylko tego zapachu pilnować by nie pomylić odmian