Mazan, mam gorącą prośbę o rozwiązanie następującego dylematu. Myślę, że wiele osób może być tym zainteresowanych.
W tym roku w ogrodzie mam PLAGĘ komarów. Nie da się wytrzymać. Nie da się posiedzieć w ogrodzie. Zamierzam zrobić oprysk środkiem Aspermet 200 EC, który zawiera permetrynę, który miesza się z adjuwantem Grassfil, zawierającym żywicę politerpenową.
Stosuję w tym roku naprzemienne opryski RT/OW. Czy w związku z opryskiem, który mam zamiar wykonać dalsze pryskanie RT/OW ma sens, skoro wszystkie rośliny potraktuję silną chemią? Zakładam, że środek "silnie trujący" dla owadów mogę nazywać silną chemią. Moje pytanie wynika z faktu, że zgodnie z opisem jest szkodliwy oraz odstraszający również dla owadów pożytecznych.
Drugie pytanie: w opisie jest napisane również, że środek przestaje działać po użyciu wapna ("na powierzchniach traktowanych wapnem szybko ulega dezaktywacji"). Licho wie, czy komuś chodziło o wapnowanie ścian (bo można go używać również wewnątrz pomieszczeń) czy o coś innego. No ale OW to wiadomo, że wapno. Więc może się okazać, że użycie OW nie tylko będzie pozbawione sensu z powodu wcześniejszego użycia Aspermetu ale, że dodatkowo ten Aspermet zmyje.
Proszę Cię o komentarz.
Niestety jestem zdesperowany, bo ekologiczny ogród, z którego można korzystać tylko przez szybę nie ma sensu.
Dzięki.
Marcin