Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 20:35, 30 mar 2014

Witam cię Gosiu! Jak na parę dni twojego pobytu na O ...to aż się zdziwiłam jak do mnie trafiłaś.No bo ja tak sobie cichutko w kącie siedzę.......
akanta 20:43, 30 mar 2014

Gabriela 20:44, 30 mar 2014

Mamy te same kwiatki. Cebulice też Ci się nasiewają, u mnie widzę ogromne ilości siewek, wyglądają jak młoda trawka.
vita 20:46, 30 mar 2014

U mnie wiosna zawsze na samym końcu, miło popatrzeć na wyrywną u innych
akanta 20:28, 31 mar 2014

Gabrysiu ,jeszce mi sie tu nie wysiały bo dopiero jesienią przeniosłam je tu z miejskiego ogródka bo właśnie tam tak jak mówisz znacznie pomnożyły swoją ilość.Ale za to chwaściory /gwiazdnica/triumfuje.Już kwitnie i spieszę się z jej wyrywaniem ale ziemia zbyt mokra urywają się korzonki ,będzie wiec kłopot bo odrosnie.To moje pierwsze niezawodne kwiatuszki,jeszcze pustawo niestety w stos.do innych regionów.Ale magnolia cała w pąkach choć też jeszcze małych.
Gabriela 20:36, 31 mar 2014

Ania, gwiazdnica w tym roku to zakała prawdziwa, u mnie wyrosła już późno, w jesieni, przez zimę miała się świetnie i teraz z nią walczę. Właśnie narzekamy na nią u Joli w "ogrodowych impresjach jolki".
akanta 20:40, 31 mar 2014

Vito...jak to , pewnie jest u nas podobnie.Dopiero kilka kiełków host widać nad ziemią a piwonie mają kilka cm.W moim cieniu jeszcze większość śpi ,ziemia zimna wszystko maleńkie.Ale lada dzień i u nas wybuchnie ! Mam nadzieję!.W sobotę byłam na targówku pod zamkiem.Było już bardzo dużo roślin.Nawet były niedrogie żurawki bo po 5 zł.Skusiłam się na miskanta /jakaś nowość / ze srebrzystym bardzo rozwichrzonym kwiatostanem i carex evergold.
akanta 20:44, 31 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Ania, gwiazdnica w tym roku to zakała prawdziwa, u mnie wyrosła już późno, w jesieni, przez zimę miała się świetnie i teraz z nią walczę. Właśnie narzekamy na nią u Joli w "ogrodowych impresjach jolki".

To paskuda okropna !!!!! Ja ją sama do siebie sprowadziłam ...pewnie z taką ziemią tanio zakupioną .Pewnie były w niej nasiona tego draństwa i ot co ....zemsta i tak czasem można zaoszczędzić ale pracy sobie dodać.
dajana 22:26, 31 mar 2014

Aniu współczuję trudu z którym się mierzysz ,wszyscy potrzebujący w twoje progi garną ,a ty? no cóż jesteś zbyt dobra aby im drzwi nie otworzyć.Oby twa dobroć wobec innych kiedyś i do ciebie wróciła Mnie jak się bieda ucapiła tak puścić nie chce Wyjście na ogród i mnie daje wytchnienie ,nagromadzonych zaś emocji pozbywam się przekopując i oczyszczając ziemię Staram się nie myśleć ,działam jak automat i wciąż marzeniami żyję Tylko one mnie jeszcze trzymają i nadzieja ze być może,,,,,) Znasz to wszystko z autopsji bo podobnie działasz więc nie będę się rozpisywać w powyższym temacie .I ja się bardzo cieszę że się pojawiłaś bo już mi bardzo się ckniło za tobą Kiedy widzę zdjęcia u innych ,te wiosenne kwiatuszki to doprawdy trudno mi uwierzyć że to są zdjęcia roślin tegorocznych .U mnie nic nie kwitnie, dopiero co pojawiły się listki na różach i zaczynają pojawiać się pąki na hortensjach W sobotę przekopywałam ziemię tak ok 40 cm głęboko Ziemia jeszcze zimna i bardzo zbrylona u mnie też daleko do rozkwitu czegokolwiek . Tyle się naczytałam o opuchlakach ze kopiąc sprawdzałam czy mam czystą glebę na szczęście tylko na glizdy trafiałam .ale to dobry znak przynajmniej w tej dziedzinie .Serdeczności moc posyłam Aniu dla ciebie i Agusi .Wiosna to znak ze częściej cię ujrzę co ogromnie mnie cieszy
akanta 20:35, 01 kwi 2014

Dzięki ,dzięki za tak serdeczne słowa..."jota w jotę" /stare powiedzonko/się rozumiemy.My wojowniczki walczące z przeciwnościami losu ...nie poddajemy się nigdy ! I tak trzymać! Ja koniecznie pod różami muszę wysiać aksamitkę bo też robale znajduję.Róże kiepskie po zimie ,może i dzięki nim właśnie.Tak jak mówiłam już od ubiegłego lata postawiłam na poprawienie struktury i zasobności gleby sposobami naturalnymi.Glebę opryskałam Rosahumusem ,rozlużniłam piaskiem i rabaty zasiliłam gnojowicą z obornika.Wiosną posypałam dolomitem.No i już podczas odchwaszczania widzę efekty tych działań.Gleba nie do porównania spulchniona ,dużo łatwiej się plewi.No i zobaczę czy będą jakieś widoczne efekty na roślinach.Dajanko tak myślę,że jeśli po tak głębokim przekopaniu ziemi nie ubijesz tylko natychmiast posiejesz trawę to pozapada się nierówno i będą dołki.I po deszczu nasionka mogą w nie spłynąć będzie nierówno i łysawo miejscami.