Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

hanka_andrus 18:43, 17 lip 2016

Moja Edenka od wiosny w ogrodzie. Deszcze jej niestety nie sprzyjają. Długo trzyma wodę w kwiecie, a potem zagniwa. Po każdym deszczu trzeba by było otrząsać pąk z wody, a ja w tym czasie daleko od niej. Inne wielkogabarytowe róże też się nie najlepiej czują w takim klimacie. U mnie najlepiej sprawdzają się okrywówki Bonica i czerwone Fairy.

Pod wpływem Twoich pięknych fotek chyba nabędę Westerland, kolor ma taki jak lubię -ognisty
mirkaka 20:38, 17 lip 2016

Jolu, miło było porozmawiać z Tobą u Iwonki Twój ogród bardzo ukwiecony , pięknie wygląda o tej porze roku. Jarzmianka zachwyca, jeszcze takiej nie widziałam.
Ja lawendę też siekam i na kompost daję.
_Martini_ 22:17, 17 lip 2016

Piękny busz, ale lawenda the best!
Moja Edenka nie zaszczyci mnie juz chyba kwiatuchem. Pewnie dlatego, że jeszcze w pojemniku czeka.
A knautię już widac?
Iwk4 08:23, 18 lip 2016

Joku napisał(a)

Jolu, czy to jest Westerland?
Możesz mi coś napisać o tej róży? Jak buduje krzaczek? Czy ty masz podporę? Ile miejsca?

kompostnik12 08:46, 18 lip 2016

Jakie piękne.
LyraBea 10:44, 18 lip 2016

Macham Jolu i pozdrawiam. Cieszę się, że miałam okazję spotkać Cię drugi raz na spotkaniu u Iwki. I liczę na kolejne. Gdzieś tam z tylu głowy mam taką nieodpartą myśl, że trochę stąpam po Twoich śladach jeśli chodzi o pewne sytuacje życiowe.
Do następnego spotkania kiedyś tam.

Aaaa i nie mogę nie zostawić komentarza odnośni różyczek. Ta, którą zacytowała Iwonka jest obłędna. Kocham takie kolory.
Joku 21:56, 18 lip 2016

U mnie na razie najlepiej sprawuje się właśnie Westerland. Nie choruje, kwitnie długo i obficie. Jeden z niewielu minusów: strasznie kolczasta. Nie jest u mnie zbyt duża (ma chyba 3 - 4 dłuższe pędy i ze dwa krótkie). Przycinam ją słabo (tak mi powiedziała właścicielka szkółki w której ją kupowałam). Podpór nie potrzebuje bo jest bardzo sztywna. Ta metalowa podpora, którą widać na zdjęciu jest dla powojnika.

Mirkaka, ucieszyła mnie wiadomość że twoja lawenda też trafia na kompost . Taką wypasioną jarzmiankę mam tylko jedną, reszta jak się wysili na 1 gałązkę kwiatową to już mnie cieszy. Jednak porównując na wysokość moje z tymi które widziałam u Ewy to mikrusy. Maja może 30 cm wysokości, z kwiatami.

Martini, knautię już widać. Pamiętam, pamiętam .

Iwona, na zdjęciu jest właśnie Westerland. Mój na szerokość ma ok. 50 cm, szczupły jest. Reszta w opisie wyżej. Pewnie byłby większy, ale podłoże ma byle jakie.

Witam Kompostnika. Chyba pierwszy raz u mnie. Cieszę się że zabłądziłeś (-łaś), zapraszam w przyszłości i dziękuję za dobre słowo.

Beata, pewnie trochę wspólnego mamy w naszej historii życiowej . Do zobaczenia w przyszłości.
marzena 00:27, 20 lip 2016

Joku, piękne okazy i kompozycje, lawenda powala dosłownie i w pzrenośni
Joku 21:52, 21 lip 2016

Marzena

Zaczyna kwitnąć groszek pachnący. Mam po raz pierwszy

Parę obrazków z późnego popołudnia

_Martini_ 22:35, 21 lip 2016

A mój groszek zakończył żywot. Kwitł już bardzo długo i pewnie jeszcze by mnie kwiatkami uraczył, ale niestety pokonała go nawałnica. To był groszek niski, ale tak mi się spodobał i kształtem i zapachem, że za rok posieję pnący w donicy na tarasie.