Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:22, 01 paź 2024

Haniu, jeszcze w październiku będą pogodne dni, dobre do pracy na rabatach. Oby tylko transport tobie się spisał.

Bożena, ostatnio uprawiam lilie w donicach. Tak jakoś wyszło, głównie z powodu braku miejsca w ogrodzie, plagi ślimaków i w mniejszym stopniu grasującej poskrzypki. Bo tej to nic nie jest w stanie przeszkodzić.
Magara 22:12, 01 paź 2024

Jola, zaglądam
Podczytuję o fasolce. Ja już swoją wykarczowałam, chociaż u nas bez przymrozków, aż szok Też były jeszcze młode strączki, a nawet kwiaty, ale w prognozach 3 stopnie w nocy, więc zbiorów by raczej z tego nie było
Pogoda jest zdradliwa, w ciągu dnia słonecznie, wydaje nam się, że jeszcze może jakieś lato to jest, a mamy przecież październik
Ja już mam listę prac porządkowo-zimowych
Basieksp 22:18, 01 paź 2024

Joku napisał(a)
Haniu, jeszcze w październiku będą pogodne dni, dobre do pracy na rabatach. Oby tylko transport tobie się spisał.

Bożena, ostatnio uprawiam lilie w donicach. Tak jakoś wyszło, głównie z powodu braku miejsca w ogrodzie, plagi ślimaków i w mniejszym stopniu grasującej poskrzypki. Bo tej to nic nie jest w stanie przeszkodzić.

Poskrzypka nie lubi zapachu mięty.
Ewa777 12:20, 02 paź 2024

U mnie poskrzypka też atakuje lilie. Już nie mam na ni a siły. Poza tym słabo u mnie rosną lilie.
Basieksp 12:49, 02 paź 2024

Ewa777 napisał(a)
U mnie poskrzypka też atakuje lilie. Już nie mam na ni a siły. Poza tym słabo u mnie rosną lilie.

Ja kiedyś podsunęłam poskrzypce wygnieciony liść mięty, tak by zapach był intensywny i odsunęła się od tego zapachu od razu. Zrobiłam tak, bo gdzieś wyczytałam, że one nie lubią zapachu miety. Zawsze mam w planach opryskać lilie np. herbatą miętową, ale nie miałam dużego problemu z pokrzypką i zapominam o tym
Wafel 19:12, 02 paź 2024

Jolu jednak wysadziłam barwinka z donicy bo mnie wkurzał ten łysy środek patrząc z góry, pędy długie wiły się po schodach, dałam go na wał pod murem na osiedlowej. Dołączył do kolegów, mam nadzieję, że tam będzie szalał. A do donicy trafiła żurawka, bo jak nie wiem co, to wsadzam żurawki Jeszcze ciągle mi się kręcą po ogrodzie fachowcy od dachu, bo przyłażą w kratkę, mam przez to bajzel na tarasie, tak mnie to denerwuje, że szkoda gadać...
hankaandrus_44 19:59, 02 paź 2024

Joku napisał(a)

Jolu, dziś byłam w ogrodzie od południa do zmierzchu, sporo roboty za mną, ale jeszcze dużo przede mną. Tez liczę na to ciepło. Może jeszcze grzybowy spacer uda się zaliczyć. Transport już jest, tylko ta synchronizacja, Jakoś poradzimy. A jutro odpoczynek, ma być deszczoiwo. Trzymaj kciuki.
Joku 20:54, 02 paź 2024

Daga, dzięki porannemu przeczytaniu na szybko twojego wpisu łatwiej było mi rozstać się z nadzieją na dalsze zbiory fasolki . Zresztą po południu wyglądała już beznadziejnie.
Listy prac nie robię, czasem w myślach planuję a najczęściej idę "na żywioł". Coś zdradliwego w pogodzie musi być bo eM ciągle za mną łazi i pyta czy przynieść jakiś fifraczek .

Basiu, no nie wiem czy mięta dałaby radę. Poza tym ona bardzo się rozłazi. Ale pomysł wart wypróbowania z miętą w doniczce jako że i lilie u mnie rosną teraz w donicach. Wystarczy zgromadzić towarzystwo w jednym miejscu.
Szczęściara z ciebie, nie masz poskrzypki. A lilie masz? Bo nie pamiętam.

Ewa, masakra z poskrzypką. Niektóre lilie u mnie nie zdążą odrosnąć od ziemi bo albo poskrzypka albo ślimaki. A takie piękne z nich rośliny.

Asiu, ja posadziłam po raz kolejny. Jak młoda kępka to ładnie wygląda. Na mój będę patrzeć z boku to może ten łysy środek nie będzie się tak rzucać w oczy. Jak pędy za bardzo się wydłużą to biorę sekator do ręki i ciach na odpowiedniej długości.
Życzę szybkiego naprawienia dachu i pożegnania się z ekipą fachowców.

Haniu, fajnie że udało się popracować na działce. Mnie się w takich okolicznościach zazwyczaj poprawia nastrój, cieszę się że jakaś praca wykonana. U mnie na jutro w prognozie też deszczowo.
Wafel 21:17, 02 paź 2024

Barwinek często był strzyżony, gdyby nie łysa czupryna to by został Jak mi się znowu zachce to sobie uszczknę z osiedlowej. Mięta ładnie u mnie rośnie w donicy. Współczuję tej poskrzypki, w życiu tego na oczy nie widziałam musiałam w "internetach" zobaczyć.
W sumie to sucho jest, niech popada i mi podzielony barwinek podleje
Kordina 21:41, 02 paź 2024

Z miętą też walczyłam, poszła na żywioł, jak leżałam a potem rehabilitowałam złamasa, więc wszystko leżało odłogiem ze mną na czele ale się udało, teraz w kuwecie budowlanej rosną 2 odmiany mięty. Ścinam, suszę i znowu odrasta jak feniks z popiołów, też jak ja
Poskrzypka w tym suchym roku szalała, zbieram ją i jej paskudne larwy, ale Darecka napisała u siebie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11762-zielony-chram?page=155&quoted_post_id=4154282

zakupiłam ten substral, ale zapomniałam użyć mam bardzo dobrą pamięć, ale przenośną