Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Magara 22:40, 02 paź 2024

Joku napisał(a)
Daga, dzięki porannemu przeczytaniu na szybko twojego wpisu łatwiej było mi rozstać się z nadzieją na dalsze zbiory fasolki . Zresztą po południu wyglądała już beznadziejnie.
Listy prac nie robię, czasem w myślach planuję a najczęściej idę "na żywioł". Coś zdradliwego w pogodzie musi być bo eM ciągle za mną łazi i pyta czy przynieść jakiś fifraczek .

Jola - fasolka to fajna sprawa, ale chyba nie w październiku, ciut już za zimno i za mało słońca, tak mi się wydaje

"Fifraczek" - ależ cudne słowo, nie znałam, muszę zapamiętać Rozumiem, że chodzi o odzienie??? Napisz proszę skąd się toto wzięło - uwielbiam takie słóweczka
Wafel 06:55, 03 paź 2024

No mi też z kubraczkiem się skojarzyło
Joku 11:26, 03 paź 2024

Asiu, dobrze masz z tą osiedlową . Poskrzypka bardzo ładnie się prezentuje, taki żywoczerwony chrząszcz. Co z tego, skoro obyczaje ma wredne. A jeszcze gorsze obyczaje mają jej dzieci.
U mnie dzisiaj podlewa.

Bożenko, zanotowałam sobie nazwę tego specyfiku, zimą muszę się zaopatrzyć. Coraz bardziej korci mnie mięta .

Daga, dzięki twoim wpisom na temat fasolki pozbędę się jej bez większego żalu.
"Fifrak" wymyśliliśmy sami w czasach kiedy w sklepach pojawiły się polarki, czyli ciepłe bluzy wszelakiego rodzaju. Musiało to być jeszcze w ubiegłym wieku . Jakoś nam się to słowo spodobało, pozostało w rodzinnym użyciu .

Asiu, dobrze kombinowałaś .
mirkaka 14:54, 03 paź 2024

A ja bym chciała żebyś zebrała kilka dojrzałych strąków tej fasolki tycznej, co ma ciemne strąki i tak całe lato plonowała, na nasiona, i chętnie bym przygarnęła kilka szt.
Joku 19:21, 03 paź 2024

Załatwione, zbiorę .
mirkaka 15:03, 04 paź 2024

Joku napisał(a)
Załatwione, zbiorę .

Jola, kochana jesteś
zbigniew_gazda 20:01, 08 paź 2024

Ciekawy jestem Jolu Twojej opinii o tej tycznej fasoli. Moja córcia postawiła w tym roku
wigwam z tyczną fasolą (fioletowa). Wg. mnie - to że jest wyższa kilka razy od zwykłej wcale nie przekłada się na urodzaj.
Joku 20:55, 08 paź 2024

Ja mam odmianę Blauhilde. Ze zbiorów jestem bardzo zadowolona. Był moment że nie dawaliśmy rady ze spożywaniem . Nie pamiętam ile nasionek posadziłam, miałam 2 wigwamy wysokości ok. 2 metrów. Wigwam tworzyły 3 tyczki, bo akurat tyle tyczek miałam. Prawdopodobnie przy każdej tyczce posadziłam 2 nasionka. Pędy były o wiele dłuższe, spadały w dół tworząc gęstą plątaninę. My jedliśmy jak zwykłą szparagową, żadne z naszej dwójki nie ma talentu ani chęci do stania przy garach.
W przyszłym sezonie posadzę znowu, tylko nie bardzo wiem gdzie. Miejsca mi brakuje, ale coś wymyślę.
Joku 20:56, 08 paź 2024

Mirka, fasolki dla ciebie już się suszą. Wczoraj wycięłam pędy, wywaliłam na kompost.
Margo2 23:18, 08 paź 2024

A ja w tym roku nie miałam fasolki.
Nie nadążałam z warzywnikiem. Był bardzo słaby. Tylko pomidory i pietruszka jako tako się udały.