Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Kordina 11:55, 03 lut 2025

Magara napisał(a)

Jola, dzięki
Bożenka nade mną pracuje intensywnie w temacie ich posadzenia
Muszę dobrze to przemyśleć, limit nasadzeń kompulsywnych mam wyczerpany do wielu pokoleń naprzód

Ha, ha, Magarku rozśmieszyłaś mnie
Joku 16:44, 03 lut 2025

Gosiu, skoro są pączki to będą też kwiatki. Z moimi kotami jest taki problem że one wychodzą na dwór, kiedy im się podoba. Pani właścicielka służy i robi za odźwierną . Czasem zostawiamy je na dzień i jedziemy. Zazwyczaj po powrocie chałupę zastajemy w porządku, bez demolki.

Daga, kiedyś nadejdzie taki moment że twoje drogi skrzyżują się z miejscem pobytu cyklamenów .

Bożenko, śmieszka z ciebie .
pestka56 21:59, 03 lut 2025

Joku napisał(a)
Daga, cyklamenki latem zanikają, niestety. Kilka tygodni świeci w tym miejscu goła ziemia. Nowe liście pojawiają się jesienią, u tych kwitnących o tej porze najpierw wyłażą kwiatki. Dyskowate (wiosenne) z rozmysłem posadziłam blisko okien żeby móc zerkać na nie od czasu do czasu.
Kombinuję z czym je zestawić, myślę o niezbyt ekspansywnych zadarniaczach. Póki co mają do towarzystwa drobną paproć i słabiej rosnące epimedium. Obserwuję czy taki zestaw się sprawdzi.

Dołóż im jeszcze malutkie Hosty, np.: 'Minor', 'Ginko Craig' obie o wysokości 25 cm; 'Stiletto' dorastająca do około 30 cm wysokości i 80 cm szerokości; 'Stand by Me' do 35 cm. A może jeszcze Adiantum stopowate, które jest śliczne i delikatne.
Posadziłam też przy cyklamenkach turzyce ptasie łapki.
Magara 23:32, 03 lut 2025

Joku napisał(a)

Daga, kiedyś nadejdzie taki moment że twoje drogi skrzyżują się z miejscem pobytu cyklamenów .

Na to liczę Póki co uderzam w zdrowy rozsądek Najpierw plan, później zakupy
Ale pomysł Kasi z hostami jest całkiem fajnym pomysłem, na pewno wartym zapamiętania
Kordina 23:37, 03 lut 2025

Joku napisał(a)
Daga, cyklamenki latem zanikają, niestety...

Jolu, to chyba zależy od odmiany? Moje poprzednie miały zielone listki cały rok i mam nadzieję, że te nowe tak samo
Joku 15:07, 04 lut 2025

Kasiu turzycę mam, pewnie wypróbuję. Hosty - liczy się średnica (niewielka), 80 cm na niewielki ogród to za dużo . No, chyba że jakieś mysie uszy. Te chyba osiągają mniejsze rozmiary . Adiantum miałam ale nie przetrwało , chyba było mu za sucho. Może spróbuję jeszcze raz.

Daga, zdrowy rozsądek zawsze warto zachować . Nad podpowiedzią Kasi myślę.

Bożena, być może. Kupowałam różne, nie mam pojęcia które przetrwały. Moje wszystkie (dyskowate i bluszczolistne) mają okres bezlistny. Oprócz dwóch wcześniej wymienionych są jeszcze inne gatunki np. purpurowy, alpejski, cylicyjski; być może któreś z nich zachowują liście przez cały sezon, nie wiem.

eda 15:20, 04 lut 2025

Ooo czytam ,że cyklameny na topie nie mam ale podobają mi się i juz widziałam ,że są widoczne w ogrodach może uda mi się gdzieś spotkać przy okazji macham Jolcia
ewsyg 20:31, 04 lut 2025

Jolu, masz już sporo zwiastunów wiosny. Ostatnio będąc na spacerze z pieskiem , widziałam rozwijające się bazie, a do świat jeszcze daleko.
Joku 20:57, 04 lut 2025

Edzia, no jakoś tak się cyklamenowo porobiło .

Ewa, zwiastuny wiosny są więc myślę że się doczekamy bardziej przyjaznej pory roku. Ja też widuję rozwijające się bazie.
Basieksp 21:55, 04 lut 2025

O jak dobrze, że tu wpadłam Taką śliczną wiosnę z cyklamenami bym przegapiła Pomysł z hostami fajny mysie uszka są faktycznie małe, a z tych większych można też wybrać takie średnie, ja mam u siebie Devon green, jedna z moich ulubionych host, jest większa od mysich uszek ale nie za duża gdybyś chciała to mogę się podzielić, mysie uszka też mam