Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 19:08, 11 lut 2025

Ja też nie mam. Jak długo trzeba piec w piekarniku? Tak mniej więcej .
Joku 19:22, 11 lut 2025

Skopiowana z wątku Sylwii podpowiedź Kordiny odnośnie prac naprawczych tynku

Do drobniejszych używam cekolu, nie lubię gipsu, on chłonie wilgoć a cekol jest suchy. Istnieje też gotowy cekol taka masa szpachlowa np w gramaturze 75 ml dedykowana właśnie drobnym naprawom i nie trzeba kupować dużych gramatur

Właśnie , będę szukać mniejszych ilości zaprawy bo mam do uzupełnienia tylko niewielkie ubytki na ścianie.
zawitka 08:55, 18 lut 2025

Oj u nas na O dużo tematów od rośli po jedzenie i tynki ha ha ale fajnie.
Rumianka 14:14, 18 lut 2025

Jolu, jak tam? Nie zamarzasz w te mroźne czasy? U nas i mróz i śnieg i teraz słoneczko... czyli full wypas. Pozdróweczki...
Joku 17:56, 18 lut 2025

Zawitko, trzeba się uczyć od mądrzejszych, zdobywać nowe umiejętności . Wszak jak mówią nie samym ogrodem człowiek żyje. Zwłaszcza w tak smętny czas jak ostatnio. Zima już mi się znudziła.

Elisko, nie zamarzłam. Chociaż w jedną noc termometr -10 st. zanotował ale ogrzewanie dało radę. Czy ja dam radę jak zobaczę rachunek za prąd to nie jestem pewna . Na szczęście dzisiaj słońce przez okna dół domu nagrzało do 23 st., było jak w cieplarni.
Czekam z utęsknieniem na poprawę pogody i żeby to białe za oknem przestało straszyć.
mirkaka 16:55, 06 mar 2025

Jolu, co u Ciebie, nic nie piszesz?
Ja dziś wreszcie podziałałam, wietrzysko ucichło, cięłam już róże i bukietówki, jutro ciąg dalszy
Pewnie też działasz? Jak tam ranniki, u mnie kwitną cudnie
Joku 19:16, 06 mar 2025

Działam od przedwczoraj. Po dzisiejszej dawce prac ogrodowych ledwie chodzę . Doprowadzam do względnego porządku miejsca w których coś kwitnie, powycinałam brzydkie liście ciemiernikom. Wypatrzyłam pojedyncze pączki na moich bodajże 3 - letnich siewkach, dobrze zapowiadają się ciemierniki od Ewy. Ranniki kwitną, zakwitły wszystkie kępki od Vity. Hurra! Kwitną przebiśniegi, krokusy, niemrawo śnieżyce wiosenne, chyba coś im nie pasuje. Ciemiernikom też niektórym nie podoba się miejscówka, podejrzewam że miały za sucho i niektóre za ciemno.

Pogoda zmieniła się na niemalże letnią, dzisiaj było 18 st., w słońcu termometr złapał nawet 21. Przestało wiać.
Dokumentacja stanu aktualnego

Te gałęzie w tle to zasieki przeciwko własnym kotom.
Joku 19:23, 06 mar 2025

Wszystkie kwitnące drobiazgi cieszą ale najbardziej cieszy mnie opróżniony kompostownik. Jest miejsce gdzie można wyrzucać wycięte chabazie.
Gruszka_na_w... 19:40, 06 mar 2025

Ojejku, ileż optymizmu wnoszą do ogrodu te kwiatowe kruszynki. Buzia sama się do nich śmieje, a boleści "poporządkowe" jakoś łatwiej znieść.
U mnie dzisiaj też było w okolicach 20 stopni. Skusiło mnie to do rozpoczęcia wysiewów w warzywniku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 19:44, 06 mar 2025

Oj cieszą, ja wczoraj sprzątałam, choć tak ciepło jak dziś nie było, ale za to słonecznie, wywiozłam ze 3 taczki pociętych miskantów (to już nie dla mnie robota...)i innych gałązek po wiatrach, kopców krecich itp i też ledwo żyłam, więc dziś na siedząco pikowałam sobie w ciepełku
Jolu nie ma rady, trzeba pomaleńku budować kondycję