Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:09, 30 sty 2025

Mirka, cieszy mnie bardzo udana zmiana formatu zdjęć. Będzie co oglądać .

Daga, pamiętam że wzdychasz . Ja wzdycham do oczara, zwłaszcza wiosną. Skutecznym hamulcem jest brak miejsca.
Zapory p/kocie są częściowo skuteczne . Długie patyki jak widać da się ominąć. Bardziej sprawdzają się nastroszone gałązki. Ale ich akurat nie miałam. Patyki wtykane w ziemię też stosuję, one chyba się bardziej sprawdzają. Najgorsze jest to że nie wiem komu przylać w tyłek: własnemu rudzielcowi czy sąsiadowemu Kickowi. Tosi raczej nie podejrzewam.

Kasiu, wiem ze Sadzawka ma. Nawet tam kupowałam. Tylko że moje koty je wygniotły i trzeba było kupować ponownie.

Edziu, nawzajem . Moje koty mają takie same zwyczaje, najlepiej im się włazi i wyłazi nocą. Mieliśmy różne sposoby żeby ich łażenie ograniczyć ale zazwyczaj one były sprytniejsze. Od jakiegoś czasu zamykamy je na noc, jednego w łazience a drugiego w przedsionku, swoje drzwi też zamykamy żeby nie słyszeć ich miałków . Wygląda na to ze koty się do aresztu przyzwyczaiły. Odpukuję w niemalowane drewno żeby nie zapeszyć .

Asiu, ponoć niezbyt ładnie pachną korzenie, stąd nazwa. Nie wiem, nie sprawdzałam. Część nadziemna na pewno nie odstrasza zapachem.
Życzę zdrówka i dalszej ogrodoterapii .
eda 20:17, 30 sty 2025

ech te nasze futrzaki Buziaki Jolcia
basia3012 21:21, 30 sty 2025

Joku napisał(a)
Ale ja miałam na myśli kota jako obiekt zabiegu, nie sąsiada .

Ja też lekko się zdziwiłam. I pomyślałam, a może na to zasłużył jak głodzi swoje zwierzęta?

Do nas czasem przychodzi wykastrowany kotek a nasza kotka od razu ucieka. Taka lękliwa jest, delikatna.
Pozdrawiam wiosennie.
Joku 18:48, 31 sty 2025

Edziu, mimo wszystko ze zwierzakami fajniej chociaż są ograniczenia.

Basiu, dyskusja była o kocie /kotach , sąsiad się nawinął jako temat dodatkowy . Ja mu aż tak źle mimo wszystko nie życzę .
Niemniej jednak trzeba uważać co się pisze, jak się pisze i w jakim kontekście .
GorAna 19:35, 31 sty 2025

Jolu, przedwiośnie mamy prawie takie same
Twoje mini cyklamenki, jak klejnociki, subtelne Prawdziwie kolekcjonerskie
Pozdrawiam serdecznie
Joku 21:01, 31 sty 2025

Cyklamenki bardzo subtelne, trzeba się mocno pochylić albo kucnąć żeby podziwiać ich urok. Przyczajone przy ziemi.
Magara 23:05, 31 sty 2025

pestka56 napisał(a)

Sadzawka ma cyklamenki bluszczolistne, purpurowe i dyskowate w stałej ofercie

Wiem
I wiele mnie kosztuje, żeby do sadzawki nie zaglądać
Bo chciałabym, ale gotowa nijak nie jestem

A jak na sadzawkową stronę zajrzę - to umarł w butach
Gruszka_na_w... 12:57, 01 lut 2025

Przebiśniegi i ranniku mamy na podobnym poziomie wegetacji. Ciemierniki cuchnące niestety nie polubiły mojego ogrodu, a miałam wobec nich spore plany. Twoje wyglądają nad wyraz okazale. Zazdroszczę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 14:45, 01 lut 2025

Magara napisał(a)

Wiem
I wiele mnie kosztuje, żeby do sadzawki nie zaglądać
Bo chciałabym, ale gotowa nijak nie jestem

A jak na sadzawkową stronę zajrzę - to umarł w butach

Mnie też, szczególnie jak zacznę oglądać storczyki, czy pierwiosnki
mirkaka 14:47, 01 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przebiśniegi i ranniku mamy na podobnym poziomie wegetacji. Ciemierniki cuchnące niestety nie polubiły mojego ogrodu, a miałam wobec nich spore plany. Twoje wyglądają nad wyraz okazale. Zazdroszczę.

U mnie ciemiernik cuchnący też wyginął, ale najpierw się rozsiał, i te siewki już czują się wspaniale i są zdrowe. Może spróbuj jeszcze raz ?