Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Kordina 01:29, 06 lut 2025

Pamiętam tą cudną różę burgundy, dobrze Aniu, że przytoczyłaś te cudeńka Joli, teraz aż trudno uwierzyć w takie Piękno kolorów, kształtów i faktur
April 10:49, 06 lut 2025

Cześć Jolu, jakoś rzadko mam czas zajrzeć i moja strata, bo masz piękne rabaty. Róża Burgundy Ice też u ciebie zachwyca. Musi mieć dobre warunki, bo ja miałam dwie sadzonki i raczej wegetują. W zeszłym roku przesadziłam w nadziei że będzie lepiej to jedna nie przeżyła operacji.
Ewa777 14:51, 06 lut 2025

Jolu, wpadłam tylko na chwilę, żeby zobaczyć Twoje zwiastuny wiosny. Cyklameny masz po prostu urocze.
pestka56 17:52, 06 lut 2025

Hosty:
'Minor'– wys. do 20–25 cm, średnica 50 cm;
'Ginko Craig' – wys. do 20–25 cm, średnica 50 cm;
'Stiletto' – do 30 cm wys. i 80 cm szer.;
'Stand by Me' – do 35 cm i średnica 60 cm.

Ale oczywiście wszystko zależy od warunków. Moje na razie 2-latki są nieco niższe, choć warunki mają dobre. Oczywiście nie osiągnęły nawet połowy podanych średnic.
Joku 21:24, 06 lut 2025

Eda, i co? Znalazłaś? spodobały się?

Kasiu, o tym że należy sadzić płytko gdzieś czytałam. U mnie już zaczęły się same wysiewać. Na razie staram się nie ruszać siewek, czekam żeby podrosły. Wydaje mi się że one chętne do rozmnażania są.
Z hibernacją może być coś na rzeczy. Wydawało mi się że jakieś cebule straciłam, pojawiły się po jakimś czasie. Nawet kwitną teraz. Kwiatki pojedyncze ale jest nadzieja.
Dziękuję za wymiary host. Niestety, nie zmieszczą się . Domyślam się że takie rozmiary osiągają po kilku latach.

Bożenko, latem i wiosną wszystko wygląda piękniej i bardziej kolorowo. Zwłaszcza w taki ponury czas jak obecnie.

Jola, miło mi ze wpadłaś. Moja róża rośnie w donicy już kilka lat i ma się nie najgorzej. Też straciłam jeden krzaczek, zagłuszył go bodziszek Rozanne.

Ewa, miło że wpadłaś. Wiosna na horyzoncie, budzimy się powoli do ogrodowego życia.
pestka56 11:47, 07 lut 2025

Myślę, że bezpiecznie obok cyklamenków jest sdzić małe turzyce, które rosną kępowo. Tym bardziej, że one nie ukorzeniają się bardzo głeboko i łatwo jest wyjąć kępę, gdy zmężnieje, podzielić na 2-4 części i jedną posadzić w to samo miejsce.
Ja bardzo cenię turzyce jako rośliny do zadań specjalnych.
mirkaka 16:14, 07 lut 2025

Joku napisał(a)
Daga, może aż tak źle nie będzie? Ja się czaję na strony różane, ale póki co jestem za słabo zmotywowana .

Haniu, widziałam twoje przebiśniegi i ranniki, faktycznie idą łeb w łeb . Ciemierniki robią aktualnie za gwiazdę. Być może podpasowała im moja piaszczysta gleba.

Mirka, storczyki domowe czy ogrodowe? Mnie się marzą obuwiki ale nie mam odwagi, boję się porażki w uprawie.

Jolu, wiadomo że ogrodowe Mam dwa, z zakupionych 4 zostały dwa, ledwo zipią, chucham i dmucham na nie, może w tym roku zakwitną
Joku 17:47, 07 lut 2025

Kasiu, skarbnico wiedzy, dziękuję bardzo . Mam kilka turzyc - evergold, ptasie łapki, nawet bałaganiarską Ice Dance posadzoną w takim miejscu ze jestem w stanie ją okiełznać. Na ptasie łapki mam już pomysł. Dwie pozostałe są za duże w to miejsce.

Mirka, może w końcu zaakceptują twój ogród i docenią twoje starania? Tego tobie życzę. Ja na razie nie mam odwagi żeby się z nimi bawić.
Żyje twoja odratowana Vanda?
ewsyg 20:42, 07 lut 2025

Jolu, ja już wykończyłam wszystkie skrętniki. Jak się maja Twoje ?
Joku 21:19, 07 lut 2025

Też mam stratę, wykończył mi się jeden najmłodszy. Nie wiem dlaczego. Zostały 2 o żółtych kwiatach, te mają się dobrze. Niedługo będę przesadzać w świeżą ziemię. Może chcesz?