Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

hankaandrus_44 23:35, 26 kwi 2025

Jolu, po takiej suszy, jak u mnie była tej wiosny, konewka wody na krzak to by było za mało. Ja daję wodę z węża. Mam poletko borówkowe, więc wszystkie rośliny dostają wodę w jednym czasie,

Dziś ma być w nocy przymrozek, kwiaty jeszcze nie rozwinięte, może przetrwają.
zbigniew_gazda 10:38, 27 kwi 2025

U nas było minus 1 i szkód nie widzę. Drzewiasta była pod plandeką. Ma kilka pąków ale nie liczę zgodnie ze wskazówkami nieboszczki Joli.
Joku 17:24, 27 kwi 2025

Haniu, dolałam. U mnie układ ogrodu jest taki że borówki są w najbardziej odległej części ogrodu od kranu. Więc pozostaje konewka ewentualnie przedłużenie węża. Ale jakoś daję radę. Twoje poletko borówek pamiętam. Moim krzaczkom borówek daleko do twoich (na zdjęciu przesłaniają nieco pędy świdośliwy)

Ale liczę na to że po przycięciu wybije więcej nowych pędów.

Zbyszku, u mnie kolejna noc z przymrozkiem -1,5 być może nawet -2 st. okrywam serduszkę bo na pewno by zmarzła, chowam świeżo posadzone sadzonki sałaty do szopki. Trochę zachodu jest z naszymi uprawami. Najbardziej mi szkoda czereśni, zakwitła po raz pierwszy, owoców pewnie nie będzie.
vita 20:34, 28 kwi 2025

Mam nadzieję, że te lodowate noce ustąpią już. O tak! Trochę zachodu z naszymi uprawami jest Kwiaty czereśni całkiem zmarzły?
Joku 21:32, 28 kwi 2025

Aktualnie 10 st. Zastanawiam się czy wrażliwce chować, okrywać czy nie. Chyba zostawię na dworze, niech się dzieje wola nieba . Nie wiem czy kwiaty czereśni zmarzły, na razie obserwuję.
Magara 23:00, 28 kwi 2025

Jola, już chyba zimnych ogrodników i inne zośki zaliczyliśmy
Alija 21:11, 30 kwi 2025

Jolu, u nas przymrozków nie zapowiadali, w te dwie najzimniejsze noce miało być na plusie, jeden stopień, a jednak przymroziło aktinidię, morwę i magnolię żółtą, nawet listki zbrązowiały. O dziwo rosnąca obok jasnoróżowa magnolia nie ucierpiała w ogóle.
Deszcz by się przydał, sucho...
Joku 22:34, 30 kwi 2025

Daga, oby, oby. Strasznie męczące są takie huśtawki pogodowe.

Alu, prognozowanie pogody jest chyba bardzo trudne. U mnie też deszcz by się przydał.
Magara 22:41, 30 kwi 2025

Jola, u nas też bez deszczu. Coś tam popadało 10 dni temu, ale ogólnie lipa. No i chyba moje myślenie życzeniowe, że przymrozki mamy odhaczone jednak się nie sprawdzi - znowu jakieś koszmarne zapowiedzi
Gruszka_na_w... 13:05, 01 maj 2025

Pogoda zrobiła się nieprzewidywalna. Rok temu kilkudniowy przymrozek po koniec kwietnia uszkodził wszystkie drzewka w sadzie i truskawki. Nie wszystko da się okryć i zabezpieczyć w pomieszczeniach. Mam jakieś wewnętrzne przekonanie, że rośliny w większości potrafią sobie poradzić z pogodowymi anomaliami.
Miłego weekendu Jolu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies