Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 18:45, 11 maj 2025

Bratkom nic nie zrobiłam, same z siebie tak porosły
mirkaka 18:57, 11 maj 2025

Bratki faktycznie zrobiły furorę, niesamowicie wyglądają w tej donicy, jak mnie bratki nie zachwycają, to te na prawdę zachwyciły, aż chce się mieć
A co się dzieje z truskawkami? opuchlaki żrą?

Jola kiedy obcinasz kwiatostany ciemiernikom, widać już ogromne nasienniki Ja już obcięłam
ryska 19:13, 11 maj 2025

To zdjęcie bratków w donicy mogłoby w wypasionym katalogu reklamować i donicę i bratki
Bujnie się Jolu zrobiło u Ciebie na rabatach.
Masz jarzmianki? Ja dziś kupiłam i nie wiem jaka to. Zapraszam, może pomożesz zidentyfikować.
Wafel 19:25, 11 maj 2025

Czy dobrze widzę, że u ciebie kwitnie już jakiś bodziszek? Bratki cudowne, u mnie też się wypiętrzyły, ale nie w takiej pięknej donicy

P.S. Miałaś rację, że zawilce jesienne rozłażą się jak głupie Wyrywam i rozdaję
Joku 20:09, 11 maj 2025

Mirka, podejrzewam opuchlaki. Kilka krzaczków wyraźnie odstaje od pozostałych pod względem wigoru. Korzenie jakby słabiej siedzą w ziemi, można krzaczek podnieść nieco do góry. Początkowo podejrzewałam że zimna wiosna im szkodzi ale te słabsze korzenie? Dlatego zaczęłam podejrzewać właśnie opuchlaki bo wiem że one truskawki lubią. Zastanawiam się czy podejrzane okazy odseparować od reszty czy nie.
Ciemiernikom jeszcze nie wycinałam kwiatostanów, myślę o tym ale chyba jeszcze można poczekać. Niekiedy robię tak że wycinam takie które szpecą, coś przesłaniają bo kładą się na sąsiadów albo po prostu mnie denerwują. Czyli rozkładam robotę na raty .
Ja drobne bratki uwielbiam, wiosną muszą być .

Reniu, napisałam u ciebie o moich podejrzeniach .

Asiu, bodziszki jeszcze nie kwitną, to musi być coś innego. Jeżeli masz na myśli pomarańczowe kwiatki to kuklik, pojedyncze drobne kwiatki niebieskie widoczne na zdjęciu cytowanym przez Vitę to resztki zawilców greckich. Ja chyba o nich pisałam że mnożą się bez opamiętania. Ale zawilce jesienne też potrafią być ekspansywne.
Wafel 21:14, 11 maj 2025

Teraz się przyjrzałam, faktycznie niebieskie zawilce ładnie tam pasują
Magara 22:24, 11 maj 2025

Jola - piękna wiosna Bratki w donicach i mnie zachwyciły - super duet
I mnie te nocne przymrozki (a i dzienne niskie temperatury) wykańczają - ale co zrobić? Mus przeczekać
Co masz jeszcze w donicach produkcyjnych do posadzenia? Chyba mi umknęło, a donice wydają się wielkie
Kordina 22:41, 11 maj 2025

Też się zachwyciłam tymi bratkami w donicach, cudnie wyglądają a część się nieskromnie wywyższyła
Joku 16:26, 12 maj 2025

Odnośnie bratków - zaczęłam główkować i przypomniało mi się że w środku rosły jeszcze hiacynty, utknięte tam razem z doniczką. Hiacynty przekwitły więc je usunęłam. Została dziura, nasypałam prawdopodobnie kompostu i skutek jest taki że bratki będące najbliżej centrum się najadły, no i powstała "bratkowa piramidka" .

Asiu, efekt przypadkowy, zawilce same tam zawędrowały.

Daga, innego wyjścia nie mamy, pozostaje czekać cierpliwie aż pogodzie się odmieni. Z zapasu doniczkowego udało mi się dzisiaj znaleźć miejsce zakupionej niedawno jarzmiance. Czego ja w tych doniczkach nie mam? Wykopane z tylnych części rabat powojniki ledwie zipiące bo im warunki się zmieniły na niekorzyść, hakonki, kawał rozrośniętej zanadto hosty, lilie które próbuje uchronić przed atakiem ślimaków i poskrzypki bo na rabatach nie dawałam rady. Oczywiście posadzone w zeszłym roku truskawki, jakaś znaleziona siewka cisa, wykopane z donic siewki bratków. Jeszcze zapewne coś się znajdzie. Zwariowałam chyba . Aha, są jeszcze rośliny jednoroczne do letnich nasadzeń, donicę już z szopki wytaszczyłam, czekam żeby przymrozki się skończyły.
zbigniew_gazda 18:14, 12 maj 2025

Widać Jolu że rośliny czekają na ciepełko. U nas na szczęście nie ma przymrozków - temperatury w granicach 5 stopni w nocy. Ale ogrodnicy dopiero nadchodzą!!!