Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 18:33, 17 cze 2025

Ale masz super te koty, prześlicznej maści są
Sałata widzę w doniczce, jecie, my jemy ciągle i ciągle jeszcze jest.
Jola masz opuchlaki w ziemi, w sensie larwy znalazłaś?
Ja miałam larwy w rozchodnikach, wywaliłam wszystkie, a w ziemi siedziałam i dusiłam, robota kopciuszka
Też mam niektóre truskawki więdnące, pewnie też tam ich pełno, ech co tu robić z tym dziadostwem, bo truskawki chętnie się je
Pięknie, orliki i żurawka widzę w przedogródku, piękny egzemplarz, że też jej opuchlaki jeszcze nie dorwały.
Ładna kompozycja w donicy tarasowej te zielone listki to?
Aster już jesienny??
U mnie róże już w pełni kwitnienia, u Ciebie chyba zimniej, u mnie wczoraj nie padało Już zaczynam podlewać po tamtych deszczach
Joku 19:46, 17 cze 2025

Koty mają swój urok , wymagania też .
Sałaty jemy, tzn. głównie ja jem. Mam jeszcze sałatę na grządce, dopiero rośnie więc na jakiś czas jestem w sałatę zaopatrzona.
Odpuściłam poszukiwanie larw opuchlaków. Zauważyłam że niektóre egzemplarze marnieją, przypomniało mi się że opuchlaki zjadają korzenie więc pierwsze co zrobiłam to sprawdziłam czy rośliny siedzą mocno w ziemi. Niestety, częściowo dało się je podnieść do góry. Więc wywnioskowałam że to sprawka larw opuchlaków. Podlałam i opryskałam mospilanem bo nic innego nie miałam. Stan krzaczków się poprawił. Sprawdziłam okres karencji dla mospilanu - wynosi max. 14 dni. Truskawkom do dojrzałości daleko więc liczę na to że jak dojrzeją to nam mospilan w truskawkach nie zaszkodzi . Zastanawiam się jedynie co zrobię z ziemią z pojemników jak będę wyrzucać truskawki. W żurawkach na szczęście moje opuchlaki póki co nie gustują .
Nazwy zielonych listków w donicy nie pamiętam, jakaś sukulentowa jednoroczna roślina.
Astry jeszcze nie kwitną, pewnie pytasz o niebieskie kwiatki w donicy. To Brachycome, też jednoroczna. Chyba że masz co innego na mysli.

Uff, ale się rozpisałam .
Magara 22:49, 17 cze 2025

Ogródek śliczny, kotki urocze - czego chcieć więcej?
Mam wrażenie, że przez ten zimny maj mamy dobry miesiąc opóźnienia w ogrodach.
LIDKA 23:56, 17 cze 2025

Joku napisał(a)

Śliczne widoczki. W tym roku te kolory są intensywniejsze.