Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 18:13, 27 cze 2025

Ja już bym się nie nudziła . Zaczynają mnie męczyć ciągłe poprawki. A jak się rozejrzę to tu trzeba coś poprawić, tam też bo nie pasuje, jakaś roślina wypadła. Albo szkodniki zżarły wyrośnięty krzak.
mirkaka 08:16, 29 cze 2025

Mnie przeraża rozrastająca się rozłogami tojeść orszelinowata, pożera mi hakonki, nie wiem jak sobie poradzę z jej eliminacją, to chyba niemożliwe Jola wykopanie krzewu to fakt ciężka robota, może eM pomoże, dla mnie najgorsze to takie dłubanie jak u mnie z tą tojeścią, będę musiała przekopać spory kawał , wszystko wysadzić, i oczyścić teren z rozłogów , straszna robota, no chyba że ją zostawię i niech się dzieje wola nieba
Basieksp 08:37, 29 cze 2025

Ale masz pięknie obsadzone te ścieżki
hankaandrus_44 10:35, 29 cze 2025

Niech się dzieje wola nieba- to moje ulubione powiedzenie w tym sezonie.

Co można zrobić w ogrodzie "z doskoku"- Niewiele. Tyle zabezpieczyć, co o pomstę do nieba woła. Wobec czego, nie psioczę, nie wyrywam włosów z głowy. Kiedy rośliny dadzą popis-dobrze. Jeżeli polegną, też na klatę przyjmuję porażkę.

Pocieszam się, że coś jednak jest zielonego, i na mnie czeka. Nie wszystko musi być perfekcyjnie.

A poza tym-ogród masz zadbany, masz do niego dostęp o każdej porze dnia, i to jest budujące.
Jeden, czy dwa dni zwłoki, nie rzutuje na cały rok ogólnego wyglądu.

Jolu, jest pięknie! I nie wydziwiaj.
pestka56 10:41, 29 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Mnie przeraża rozrastająca się rozłogami tojeść orszelinowata, pożera mi hakonki, nie wiem jak sobie poradzę z jej eliminacją, to chyba niemożliwe Jola wykopanie krzewu to fakt ciężka robota, może eM pomoże, dla mnie najgorsze to takie dłubanie jak u mnie z tą tojeścią, będę musiała przekopać spory kawał , wszystko wysadzić, i oczyścić teren z rozłogów , straszna robota, no chyba że ją zostawię i niech się dzieje wola nieba

Ja bym okopała jakiś kawałek i otoczyła borderem. To ładna roślina i efektownie wygląda w grupie. Szkoda wyrzucać.
U siebie mam tak ograniczone krzewy Sorbaria Sorbifolia (Tawlina jarzębolistna) 'Sem'. Są bardziej ekspansywne, ale udało się je ograniczyć.
Wafel 13:28, 29 cze 2025

Jolu, Mospilan to bardzo silny środek, obojętnie co by to było ssącego, powinno pomóc jeśli gąsienice to bardziej skuteczny jest Deltam. Ja bym mocno przycięła tą trzmielinę i spróbowała jeszcze raz spryskać Emulparem, który jest na bazie oleju rydzowego i nie zaszkodzi sąsiadom.
Joku 17:13, 29 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Nauczyłam się wykopywać krzewy, jakoś sobie radzę. Męża nie wpuszczę bo zadepcze całą okolicę a tam gęsto .

Nie wiem czy ty byś wytrzymała z wolą nieba . Też myślę że najlepiej wykopać wszystko, oczyścić z rozłogów i posadzić od nowa. Tak samo jak w przypadku perzu lub podagrycznika. Wydłubywanie odrostów jest straszne i frustrujące. Ciężko się przekonać do takiej katorżniczej roboty ale jak już się weźmie łopatę lub widły w garść to jakoś idzie do przodu. Wiem to z własnego doświadczenia.
Joku 17:41, 29 cze 2025

Basiu, nad obsadzaniem ścieżek nieustannie pracuję ale ciągle trzeba coś poprawiać . Ale idzie ku lepszemu .

Haniu, jeszcze trochę i mnie przyjdzie się zdać na wolę nieba. Też pracuję "z doskoku" chociaż ogród mam za progiem. Fakt, odpada mi dojazd, organizowanie dojazdu, wystarczy założyć odpowiednie obuwie na nogi. Jak byłam młodsza potrafiłam cały ogród przelecieć w jedno popołudnie, teraz dzielę sobie pracę na małe kawałki bo boję się że zniszczę sobie moje państwowe stawy albo kręgosłup i kolana nie wytrzymają.
U ciebie drzewa i krzewy sobie poradzą, gorzej z drobnicą. Wiem, chciałoby się żeby porządek był wszędzie ...

Kasiu, albo wiadro lub duża donica bez dna. Tawlina bardzo mi się podobała jak zobaczyłam ją po raz pierwszy, ale miejsca na szczęście nie było w ogrodzie. Potem doczytałam jaki z niej podstępny stwór.

Asiu, popryskałam właśnie mospilanem. Chyba zadziałało albo agresorzy zdążyli się ulotnić. Wszystkie liście na krzewie uschły. Wczoraj wycięłam suche gałązki.
Teraz trzmielina wygląda tak, to te gołe badyle za donicą.

W dwóch miejscach znalazłam pajęczynki z zawartością (gąsienice i jakieś niby białe motyle). Reszta pajęczyn wyglądała na wyschniętą. Może warto czymś jeszcze potraktować jak piszesz. Bo nie wiem czy reszta towarzystwa gdzieś się rozpłynęła czy zabił ją mospilan. Na razie trochę poczekam może na gałązkach pojawią się nowe przyrosty. Jeżeli nie to trzeba będzie wykopać. Następca czeka .

Dzisiaj straaasznie wieje.
mirkaka 18:47, 29 cze 2025

Ja bym ją jeszcze przycięła i opryskała jeszcze raz, i roślinki w okolicy krzewu, może te gąsienice już zdążyły gdzieś przeleźć?
U nas też dziś huraganowy wiatr i susza
Joku 19:53, 29 cze 2025

Jak przestanie wiać to zrobię oprysk. Myślisz że byliny też? Dużo szkodników szkodników w tym roku. Na różach zauważyłam jakieś drobne białe robaczki, na powojnikach chyba grasują wciornastki . Trzmielinę wstępnie obcięłam, jeszcze poprawię.
Mam wrażenie że ten wściekły wiatr wywieje nam całą wilgoć z ziemi.