Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 11:24, 21 cze 2025

Joku 11:57, 21 cze 2025

Mam problem . Może ktoś rozpozna, podpowie co robić. Od kilku dni podejrzanie zaczęła wyglądać trzmielina oskrzydlona compactus, jakby zabrakło jej wody, listki zrobiły się nieco papierowe. Ponieważ przez kilka dni porządnie wiało więc zaczęłam podejrzewać że zaszkodził wiatr. Jednak wczoraj wypatrzyłam liczne pajęczynki z drobnymi punkcikami i pojedynczymi gąsieniczkami. Na próbę popryskałam w kilku miejscach tym co miałam (jakiś środek na mszyce, mospilan) i czekam na efekt.

Początkowo pomyślałam sobie mając w pamięci dekalog Danusi: nie martw się, będzie miejsce na coś nowego (akurat byłoby miejsce dla róży Angela czekającej w doniczce), ale trochę mi szkoda bo jesienią pięknie się przebarwia.
Krzaczor rośnie tuż przy tarasie sąsiadów więc nie chciałabym ich podtruć jakimś środkiem trującym.
Polon 13:06, 21 cze 2025

Jola, obchód poranny też robię, głównie jak wracam ze spaceru z psem, raczej z przerażeniem patrzę na ilość chwastów i zakres pracy do zrobienia

Czy możesz napisać co to jest?
Joku napisał(a)

Na temat pajęczynki się nie wypowiem, bo ja w żłobku ogrodniczym dopiero. Faktycznie nie wygląda ciekawie.
Joku 13:13, 21 cze 2025

To jest wiciokrzew pomorski Serotina, ładnie pachnie.
Spacery z psem po ogrodzie też były obowiązkowe. Niestety, pieska już nie ma. Jakiego masz psa?
Polon 13:26, 21 cze 2025

Świetny ten wiciokrzew. Ja mam Halliana i zaostrzony, fajne są oba, ale te różowe kwiatuszki to bym chyba chciała gdzieś dać

Pies, a raczej suka , w tzw. typie owczarka niemieckiego, czyli duży kundel , bo to znajda bez rodowodu, choć wygląda na 100% ON. Ma też przypadłości owczarków, więc problem z tylnymi łapami, od roku mocno już wyłączonymi z użytkowania. Takie 40 kg szczęścia i nieszczęścia .