Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:15, 25 mar 2026

Widocznie coś im tam nie pasuje.
Jeszcze ciutek popadało, nic dzisiaj w ogrodzie nie zrobiłam.
Ewa777 12:26, 26 mar 2026

Joku napisał(a)
Widocznie coś im tam nie pasuje.
Jeszcze ciutek popadało, nic dzisiaj w ogrodzie nie zrobiłam.

Pogoda teraz nie zachęca do prac.
Mi została jeszcze jedna rabata do uporządkowania i przycięcie róż. Nie lubię pracować w zimnie, więc poczekam na okno pogodowe i czas wolny
Czekają nas prace pielęgnacyjne trawnika i porządkowe na tarasach.
Gosialuk 16:51, 26 mar 2026

Ja z kolei zauważyłam, że siewki werbeny pojawiają się tam, gdzie mam odkrytą ziemię. Jak za duże zagęszczenie, to ich nie ma. Tylko werbena hastata daje radę wszędzie.
Joku 19:21, 26 mar 2026

Dzisiaj znowu zimno i wietrznie. Kupiłam sadzonki sałaty, posadziłam do kastry, przykryłam włókniną bo w nocy pewnie znowu będzie przymrozek. Podsypałam nawóz pod magnolię. I to była cała ogrodowa robota w dniu dzisiejszym. Może jutro będzie cieplej.

Ewa, to ty już niemalże kończysz wiosenne porządki. Moje róże też jeszcze czekają na cięcie.

Gosiu, ciekawa obserwacja odnośnie werbeny. Moim tłok chyba nie przeszkadza, ale musze przyjrzeć im się uważniej. Za to róże tłoku nie lubią, oj nie lubią.
Basieksp 22:44, 26 mar 2026

Ja chyba w sobotę posypie roślinkom trochę nawozu. Mam nazbierane łupinki od jajek, popiół, aj trochę tyły mam.
Joku 18:40, 27 mar 2026

Dzisiaj rozsypałam nawóz na resztę rabat. Pozostały do dopieszczenia nawozowego róże i powojniki. Zaczęłam przycinać róże.
Bardzo namnożyły się krokusy, mam spore kępy. W niektórych miejscach rządzą się aż za bardzo. Wypadałoby zrobić dokumentację zdjęciową, może jutro się zmobilizuję.
Zaczynają przekwitać przebiśniegi. Znak że wiosna zagościła się na dobre.
mirkaka 19:45, 28 mar 2026

Joku napisał(a)
Dzisiaj rozsypałam nawóz na resztę rabat. Pozostały do dopieszczenia nawozowego róże i powojniki. Zaczęłam przycinać róże.
Bardzo namnożyły się krokusy, mam spore kępy. W niektórych miejscach rządzą się aż za bardzo. Wypadałoby zrobić dokumentację zdjęciową, może jutro się zmobilizuję.
Zaczynają przekwitać przebiśniegi. Znak że wiosna zagościła się na dobre.

U mnie też przebiśniegi przekwitają, niektóre krokusy też, dla mnie to znak że wszystko przemija...
Jola wstaw trochę zdjęć

Ja rozwiozłam obornik pod róże i kompost pod byliny i róże.
Nawozów jeszcze nie sypię, dopiero po świętach, niech się ociepli i popada bo już sucho się robi
vita 19:58, 28 mar 2026

Przebiśniegi przekwitają, wszak wiosna od kilku dni Mam w tym roku zagwozdkę, muszę się nauczyć nawożenia roślin, bo, wstyd się przyznać, bardzo rzadko to robiłam. Ale piwnica przepełniona workami z nawozami, zimy nie przespałam. Ale nawozić nie umiem.
Ewa777 20:48, 28 mar 2026

Już rozsypałaś nawóz? Szybka jesteś. Dziś skończyłam prace porządkowe na rabatach. Jestem z siebie dumna
hankaandrus_44 20:56, 28 mar 2026

U Joli już wiosna, a ja dopiero po świętach będę cokolwiek modzić w ogrodzie. Laryngolog mnie przeczołgał we dwa dni i jeszcze mam wizytę kontrolną, ale jest dobrze i to najbardziej cieszy.

Wesołych Świąt życzę, oby bez deszczu/choć potrzebny/ ale słońce najbardziej cieszy.