Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

butterfly 08:23, 06 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)

W poście na stronie 17 zapytywałam. Znalazłam odpowiedź:

Często pojawiało się pytanie o żółte kuleczki na korzeniach niektórych roślin (miałam na berberysie, na turzycy ptasie łapki, znajduję czasami takie przy przesadzaniu roślin). Podpowiedzi Forumowiczów były, że jest to nawóz ze szkółki, co jednak wykluczyłam.
Zdiagnozowałam, że są to "Szczególnie groźne szkodniki - nicienie: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk ziemniaczak)". Zobaczcie jak wygląda
Szczególnie groźnymi szkodnikami są dwa gatunki nicieni: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk).

Żółte kuleczki na korzeniach roślin, o zgrozo ozdobnych.

O własnie.... wczoraj wiatr przewrócił mi doniczke z powojnikiem którego jeszcze nie posadziłam ... i znalazłam sporo takich żółtych kuleczek... ja juz mam schiza na te opuchlaki to od razu je rozgniatam... a one pryskają ! gdyby to był nawóz to chyba by tak nie pryskał na "mokro" !?
Ale jedno mnie zaniepokoiło - otóz dojrzałam takią małą cienka ruszającą sie niteczkę... to te nicienie ?????
masakra jakaś z tymi robalami w tym roku !!
jak z tym walczyć ????

Gardenarium 08:42, 06 kwi 2014

clarkkent napisał(a)
Witam,
na moim tulipanowcu zauważyłem dziwną narośl na pniu i gałęziach. Czy to jest jakas choroba czy może zwykłe porosty?
Jeśli choroba to czym to zwalczyć??
Dziękuję z góry za pomoc

Mam prośbę o dodanie zdjęcia.

Instagram Ogrodowiska
clarkkent 09:07, 06 kwi 2014

zdjęcia już są

Gardenarium 13:49, 06 kwi 2014

To porosty które świadczą że powietrze w Twoim rejonie jest czyste.

Instagram Ogrodowiska
Canada12 21:01, 12 kwi 2014

Witam dzisiaj siałem warzywa i zauwarzyłem w niektórych miejscach takie oto robaki czy ktoś mi powie czy zaszkodzą moim warzywką?
Madzenka 10:01, 13 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)

W poście na stronie 17 zapytywałam. Znalazłam odpowiedź:

Często pojawiało się pytanie o żółte kuleczki na korzeniach niektórych roślin (miałam na berberysie, na turzycy ptasie łapki, znajduję czasami takie przy przesadzaniu roślin). Podpowiedzi Forumowiczów były, że jest to nawóz ze szkółki, co jednak wykluczyłam.
Zdiagnozowałam, że są to "Szczególnie groźne szkodniki - nicienie: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk ziemniaczak)". Zobaczcie jak wygląda
Szczególnie groźnymi szkodnikami są dwa gatunki nicieni: Globodera rostochiensis (mątwik ziemniaczany) i Ditylenchus destructor (niszczyk).

Żółte kuleczki na korzeniach roślin, o zgrozo ozdobnych.

Czy udało Ci się zdiagnozować czym to zwlaczać?
Joaska 13:06, 14 kwi 2014

Kobietki ja tez mam takie kulki w moich doniczkach , wyglądają tak :

NAWÓZ - CZY JAKIEŚ PASKUDZTWO ????? też jak się zgniata to pryskają jakąś cieczą.
Toszka 17:31, 15 kwi 2014

Canada12 napisał(a)
Witam dzisiaj siałem warzywa i zauwarzyłem w niektórych miejscach takie oto robaki czy ktoś mi powie czy zaszkodzą moim warzywką?

Kiepsko widać, to równie dobrze może być przędziorek, jak i trombidium (roztocze)
Canada12 10:12, 16 kwi 2014

Czy te pędzioraki albo trombidium roztocze zaszkodzi w uprawie warzyw? Czy można po siewie i zasadzeniu sadzonek czymś opryskać
Kasya 19:27, 17 kwi 2014

Bardzo prosze o pomoc. Mam problem z moim swierkiem serbskim
Drzewko ma ok 1,2m wysokosci
Zauwazylam bialy nalot na pniu i bocznych galazkach. Poza tym drzewko wyglada dobrze
Zupelnie nie wiem co to moze byc i co trzeba zrobic.