Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

elzbieta_g 11:11, 24 mar 2014

może kroś zna co to za robal, mam ich sporo w ogrodzie, łażą wszędzie, na tujach, pod folią buszują między sałatą, na płytkach i czy jest szkodliwy?
Mazan 12:23, 24 mar 2014

to pluskwiak równoskrzydły o nazwie kowal bezskrzydły - wszystkożerny od nasion po owady.
W pobliżu być może jest lipa - na tych drzewach chętnie żerują.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
betigorka 14:56, 24 mar 2014

Proszę o pomoc w walce ze szkodnikiem. Niestety nie zauważyłam osobnika, który tak potraktował mojego rh, zostawia tylko odchody i dziury, pełno dziur

Będę wdzięczna za podpowiedz
elzbieta_g 15:52, 24 mar 2014

Mazan napisał(a)
to pluskwiak równoskrzydły o nazwie kowal bezskrzydły - wszystkożerny od nasion po owady.
W pobliżu być może jest lipa - na tych drzewach chętnie żerują.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek

dzięki, faktycznie w pobliżu jest dużo starych lip mam z nimi coś zrobić czy dać im spokój?
Gardenarium 15:53, 24 mar 2014

Wszystko wskazuje, że to opuchlaki, ale aż tak pożartych liści to nigdy nie widziałam. Niech ktoś potwierdzi, że one aż tak mogą powygryzać zatokowe dziury

O zwalczaniu opuchlaków

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
betigorka 17:43, 24 mar 2014

Dziękuję Pani Danusiu.
Widziałam jednego dorosłego osobnika, ale nic więcej, więc wydał mi się niegroźny. Taki płaski, szary, więc najprawdopodobniej to opuchlak. Dziwi mnie tylko, że tak bardzo się ukrywają. Gdzie ich szukać? W ziemi, pod korą? Bo na liściach go nie ma . Poczytam teraz co z nim zrobić. Jeszcze raz dziękuję
Borbetka 08:47, 25 mar 2014

Opuchlaki wyłażą wieczorem.
Mazan 10:02, 25 mar 2014

Szkodliwe nie są. W ogrodzie - obserwowałem je - ' robiły wielkie sprzątanie '. Nasiona chwastów, martwe owady - tym się interesowały, ale nie odróżniały warzyw od chwastów. Sama musisz zdecydować czy będą Ci pomocne czy szkodliwe.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
Gardenarium 10:42, 25 mar 2014

Na opuchlaki polujemy wieczorem, ale zdarzają się w dzień, łażą nawet po ścianach, ale po roślinach też. Dlatego opryski np. Fastac robimy wieczorem. Żerują w nocy.

Instagram Ogrodowiska
hana 21:10, 26 mar 2014

Na moich sansewierach od jakiegoś czasutylko na wierzchniej stronie liści pojawią się jasne wypukłe strupki, są bardzo twarde, takie jakby wapienne.Pojawia się to na wszystkich sanswierach, w każdym pomieszczeniu. Nie zauważyłam żadnego stworzonka,czy jest to jakaś choroba wirusowa Co to może być?czym to zwalczyć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies