Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek pod Gdańskiem

Mój ogródek pod Gdańskiem

monteverde 23:15, 20 lip 2012

Monika352 napisał(a)
Zobaczyłam dziś u wspaniałej ogrodniczki Niage ( wątek "w ogródku Niage") na Ogrodowisku cudo które nazywa się gnik szkarłatny Pyracantha coccinea 'Orange glow' - będę go poszukiwać aż znajdę, posadzę i się przyjmie!! Wtedy dopiero spokój znajdę ))) M

Monico ja mam 2 jeden o kulkach pomarańczowych , drugi o czerwonych, pomarańczowy mi podmarzł trochę ale odbil jak chcesz to mogę podcić kawałek do ukorzenienia i Ci wysłać, wiesz,że ma kolce?
Moniika 23:23, 20 lip 2012

AniaK napisał(a)
Miałam ich Moniko 6 szt., pierwszej zimy trochę zmarzł, ale odbił, a tej zimy zmarzł cały, zaczął odbijać od korzenia, ale już nie dałam mu trzeciej szansy, bo miał być z niego żywopłot.Ale u nas odkryta przestrzeń i wiatry i może dlatego.Szkoda, bo też mi się podobał, szczególnie jesienią i zimą kiedy był obsypany owocami.

U nas dzis nie padało, mogłam nadrobić zaległości ogrodowe

Więc nie tylko ja mam do niego pecha póki co !,, u mnie padało co chwile ale ze piątek to nie odpuscilam i latalam w kaloszach i robiłam najpilniejsze prace!! Trochę na grzyba pryskalam bo sie martwię ze zginie mi wszystko... Wiem ze jak pada to bez sensu, ale i tak będę pisać może trochę pomoże...
Moniika 23:25, 20 lip 2012

monteverde napisał(a)

Zobaczyłam dziś u wspaniałej ogrodniczki Niage ( wątek "w ogródku Niage") na Ogrodowisku cudo które nazywa się gnik szkarłatny Pyracantha coccinea 'Orange glow' - będę go poszukiwać aż znajdę, posadzę i się przyjmie!! Wtedy dopiero spokój znajdę ))) M

Monico ja mam 2 jeden o kulkach pomarańczowych , drugi o czerwonych, pomarańczowy mi podmarzł trochę ale odbil jak chcesz to mogę podcić kawałek do ukorzenienia i Ci wysłać, wiesz,że ma kolce?

Naprawdę??? Strasznie bym chciała!!! kolce mi nie przeszkadzają , dzieci duze a zwierzakow nie mam!!! Dałabym o niego bardzo !!! )
monteverde 23:27, 20 lip 2012

u mnie nie było szans na jakiekolwiek prace w ogrodzie ulewa średnio co 15 do 30 min,krótko i potem znowu
kraania 07:32, 21 lip 2012

Moniko ja mam ognika i dokładnie taką odmianę o jakiej piszesz. W ubiegłym roku po przemarznięciu w ogóle nie zakwitł. W tym ma mnóstwo kuleczek. Dałam mu ostatnią szansę jeśli chcesz też mogę Ci przesłać "patyczki".
Basiaw 09:33, 21 lip 2012

Monisiu, w tym roku mam dwie bardzo zwyczajne fuksje i na nich chcę poćwiczyć przechowywanie, bo z żalem wspominam przepiękne odmiany, które miałam w minionych latach i były jednorocznymi ozdobami.
Jestem zachwycona ilością odmian oferowanych tutaj: http://www.fuchsiahybrida.pl/ i chciałabym w przyszłym roku kupić tam trochę odmian a potem móc je przechowywać i zwiększać kolekcję.
Zobaczymy, co mi z tych ambitnych planów wyjdzie
Moniika 11:28, 21 lip 2012

Basiaw napisał(a)
Monisiu, w tym roku mam dwie bardzo zwyczajne fuksje i na nich chcę poćwiczyć przechowywanie, bo z żalem wspominam przepiękne odmiany, które miałam w minionych latach i były jednorocznymi ozdobami.
Jestem zachwycona ilością odmian oferowanych tutaj: http://www.fuchsiahybrida.pl/ i chciałabym w przyszłym roku kupić tam trochę odmian a potem móc je przechowywać i zwiększać kolekcję.
Zobaczymy, co mi z tych ambitnych planów wyjdzie

Basiu! Jestem pewna ze Ci sie uda jeśli tylko mocno Ci zależy , i masz w miarę znosne miejsce do "przechowania" czyli chłodno i widno... Mi sie udało przechowac w tym roku piękne pelargonie chociaż wstyd przyznać ale koło stycznia pozwoliłem sobie o nich zapomnieć zupełnie i przypomnialam sobie w marcu... Trzy nie wytrzymały ale kolejne cztery przeslicznie mi rosną!!! Gdybym choć trochę bardziej sie postarala przezyloby wszystko ( próbowałam tez z sundefilla ale efekt opłakany )- chociaż żyje to kiepsko.. Ja mam strych, średnio widny i trochę ocieplany.
Będę podgladala u Ciebie może jak przechowasz to na wiosnę pokazesz co sie uchowalo!! M
Moniika 11:31, 21 lip 2012

kraania napisał(a)
Moniko ja mam ognika i dokładnie taką odmianę o jakiej piszesz. W ubiegłym roku po przemarznięciu w ogóle nie zakwitł. W tym ma mnóstwo kuleczek. Dałam mu ostatnią szansę jeśli chcesz też mogę Ci przesłać "patyczki".

Witaj, już kilka osób mi pisało ze on średnio zimuje co mnie martwi strasznie bo u mnie niby osloniete i ciepły rejon kraju a mimo to mam problemy z zimowaniem niektórych roślin... Jednak chętnie podjelabym próbę i spróbowała jednak z tym ognikiem, może będę miała szczęście?? Bardzo Ci dziękuje za odzew napisze do Ciebie na PW. Pozdrawiam serdecznie M
Moniika 11:33, 21 lip 2012

monteverde napisał(a)
u mnie nie było szans na jakiekolwiek prace w ogrodzie ulewa średnio co 15 do 30 min,krótko i potem znowu

Aniu! Dziś jest pogoda w miarę.. Wiec Mam nadzieje ze nam sie uda trochę skorzystać z posiadania ogrodów! pozdrawiam M
Tess 10:48, 23 lip 2012

Moniko, ktoś z Gdańska w wątku "Przyjmę" pisze, że ma do oddania duze, stare okazy roślin. Nie pisze, jakich, ale pomyślałam o Tobie, bo pisze też, że sam nie wykopie - znaczy, ktoś z pobliża musiałby to być
Skoro stare, to może wartościowe?