Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzy mi się Siedlisko....

Marzy mi się Siedlisko....

AniaK 15:04, 14 wrz 2013

Beatko, byłam, widziałam bardzo podoba mi się Twój jarzębinowy wianek.

Jolu dziękuję, mamy tyle skarbów w ogrodzie, tylko przynosić i robić

Pozdrawiam
AniaK 15:34, 14 wrz 2013

Dziś i jutro w Szczecinie targi "Pamiętajmy o ogrodach", dużo wystawców i wiele ciekawych roślin, piękne hortensje bukietowe, różne odmiany, mnóstwo wrzosów, cebul, traw i wiele innych.
No i poniosło mnie, ale naprawdę nie kupiłam wszystkiego co mi się podobało

Cieszę się, bo udało mi się dostać niższe miskanty (do podzielenia wiosną)
Yaku Jima’ – (0,8-1,2 m) i
‚Gnome’ – (1 m),
,Little Zebra' (0,6-1,2m)
poza tym rdest himalajski, rozplenicę Hameln, rozchodniki, marcinki niskie, wrzosy, paproć niską.
Madzenka 21:41, 14 wrz 2013

Ale zakupy!!!
Gabriela 17:01, 15 wrz 2013

AniaK napisał(a)
Wykorzystałam hortensje, bo coraz bardziej przekwitają i powstały wianki, pewnie jeszcze coś do nich dodam, ale na razie hortensjowe są

Aniu, wianki ślicznie Ci wyszły, zwłaszcza ten ciemny bordowo-zielony mi się podoba. Gdzie je wieszasz? Moje hortensjowe wianki i bukiety są w środku, w domu.
A dzisiaj popełniłam wianek zewnętrzy, orzechowy, zapraszam zobacz sobie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=293

Ogród w południowym słońcu piękny. Długo uprawiasz krokosmie, jakie wrażenia z uprawy?
AniaK 23:08, 15 wrz 2013

Marzenko, tylko teraz czekają na posadzenie, a z tym zawsze gorzej, łatwiej kupić. Dzieci jutro na zieloną szkołę jadą, to będzie więcej czasu

Dziękuję Gabrielo, dzięki za podpowiedź z tymi kołami z gąbki, do tej pory najpierw suszyłam hortensje a potem była zabawa w klejenie, ale strasznie się sypały, a teraz to była przyjemność, chociaż łatwiej było zrobić z Anabelki niż z ogrodowej, ogrodowa jakieś bardziej wiotkie ma te łodyżki i teraz trochę wypadają jak wyschły i kwiatki nie są już tak bordowe, Anabelka jak wsadziłam tak się trzyma i kolor zachowuje taki sam.
Krokosmie miałam wcześniej w gruncie i wykopywałam na zimę, ale potem w następnych latach nie kwitły mi już tak ładnie, potem którejś zimy prawie wyschły cebulki i teraz kupiłam w doniczkach i ustawiłam na ziemi między liliowcami i irysami, żeby trochę koloru jeszcze było. Jak przezimują w donicach, to znów je będą tylko ustawiać, już nie będę wkopywać.
Lecę obejrzeć Twój orzechowy wianek
Gabriela 23:13, 15 wrz 2013

Aniu, wianek z hortensji ogrodowej trzeba robić bardzo gęsto i ciasno, wtedy nic nie wypada, kwiaty się ładnie zasuszają, no i uchwycić 'ten" moment, w którym kolor na tyle się przebarwił, że płatki pozostaną takie same po zasuszeniu i nie zmienią barwy. Lepiej to zrobić później niż wcześniej.

Krokosmie mi się bardzo podobają, ale z nimi to jak z tulipanami - jednorazówki.
AniaK 23:15, 15 wrz 2013

No właśnie chyba za wcześnie te ogrodowe ścięłam.

Mój wianek na drzwiach
AniaK 13:41, 16 wrz 2013

Dzisiejsze odwiedziny w Lidlu zaowocowały ponad setką cebul, czosnków jak na lekarstwo, musiałam odwiedzić 3 sklepy żeby trochę nazbierać, ale udało się jest m.in. Gladiator, Purple Sensation, Mount Everest
AniaK 13:49, 16 wrz 2013

A w ogrodzie mokro, ale kolorowo

AniaK 14:10, 16 wrz 2013