Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

grembosia 14:43, 13 gru 2012

W czasie wakacji byłam przejazdem na Śląsku i specjalnie wsłuchiwałam się w rozmowy przechodniów , ale tej gwary, dla mnie bardzo rubasznej (nie obrazić mi się tylko), niestety nie usłyszałam. Szkoda
Enya73 14:47, 13 gru 2012

To zależy gdzie byłaś. Ja też na co dzień nie posługuję się gwarą. Nawet jak spotykam się koleżankami z podstawówki, to one gwarą, bo tylko taką mowę znają, a ja płynnie po polsku, lecz ponoć z akcentem, ale każdy się rozumie.
Ja szanuję śląskie tradycje, lubię ten język i tę kulturę Chociaż nie jestem rdzenną Ślązaczką. Moi Teściowie i M tak. Uwielbiam kuchnię Teściowej i już nie mogę się Wigilii u niej doczekać

Slawko 14:53, 13 gru 2012

Ja już jestem z tych czasów co znają tyle gwary co niemieckiego Pamiętam jak jeździłem na kolonie nad morze... to normalnie byłem tam atrakcją... zawsze przy posiłkach wpatrywali się na mnie i słuchali jak godom... choć ja jestem nauczony mówić, nie godać ale trochę gwary w sobie mam Jak byłem nad morzem i usłyszałem ten język kaszubski, to oniemiałem... to jest dopiero trudny język, nic kompletnie nic nie rozumiałem Pozdrawiam ciepło
anna_studio 18:41, 13 gru 2012

grembosia napisał(a)
W czasie wakacji byłam przejazdem na Śląsku i specjalnie wsłuchiwałam się w rozmowy przechodniów , ale tej gwary, dla mnie bardzo rubasznej (nie obrazić mi się tylko), niestety nie usłyszałam. Szkoda

Grembosiu...masz trafione odczucia, śloncki ma przecież wiele naleciałości z niemieckiego...A to delikatny i romantyczny język nie jest...
Ja jestem...''Krojcok'' .....................czytaj Krzyżówka
tz. tata rdzenny Ślązak, a moja mama z Częstochowy...choć teraz Częstochowa należy do Śląska..?!
Pochodzenie dziedziczy się po ojcu...choć teraz ponoć zmniany...po matce ?!
U mojego męża podobnie...mama z Żuław, ale jakby ktoś usłyszał moją mamę i teściową....to rdzenne Ślonzory...aż mnie to dziwi, że tak się poddały...
Ja też lubię gwarę śląską i często się nią posługuję...ale ja jestem dziwna...bo lubię też niemiecki...a to ponoć rzadkość.
anna_studio 18:43, 13 gru 2012

Celina napisał(a)
Witam
Przyciągnął mnie tytuł Twojego linku.
Ja też ze Śląska
Poczytałam o robieniu wianka,nareszcie łopatologicznie wytłumaczone i sfocone.

Pozdrawiam serdecznie.

ps. sztrykowanie i heklowanie ; fajne zajęcie na zimowe wieczory. Chociaż teraz to chyba rzadkość.

Teroski dziołchy siedzom i klachajom na Ogrodowisku

...pokochałam Cię dziewczyno
anna_studio 18:51, 13 gru 2012

baraga1904 napisał(a)
....heklowanie to szydełkowanie, a sztrykowanie to robienie na drutach...po śląsku...

....powiem Ci Aguś, żeś PAPLA
taka fajna zabawa mogła z tego wyjść....Hanka tak zaczęła fajnie kombinować....
a Ty jak w szkole....wyrecytowała jak wezwana do odpowiedzi...
a ja tak liczyłam na rozwinięcie akcji...

Dzięki Bea...że dorzuciłaś swoje...

Aga...żeby nie było wątpliwości...droczę się
Kondzio 18:51, 13 gru 2012

Tez uwielbiam Śląski a wszczegulnosci kuchnie i Niemiecki tez lubie twarde języki
anna_studio 18:52, 13 gru 2012

A teraz kilka słów do Gospodyni....
makówki czekają...
i ja....
grembosia 19:36, 13 gru 2012

Enya73 19:39, 13 gru 2012

Żartujesz???? Zrobiłaś makówki? Supeeeeeeeeeer, jesteś niesamowita