Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 22:24, 26 cze 2013

Evchen napisał(a)
Dywan runiankowy jest przecudny U mnie jest taka.. nijaka..dużo ciemniejsza ta zieleń.. u Ciebie taka cytrynowa, pięknie podkreśla inne rośliny.
Jestem pod wrażeniem znajomości nazew roślin

W pierwszym roku po posadzeniu jeszcze rosną wolno, u mnie też tak było, a potem ruszyły. Ten jasny kolor moim zdaniem wynika z faktu, że są wystawione na słońce. Sama jestem zaskoczona, że tak dobrze znoszą pełne nasłonecznienie, ale może ten mikroklimat w ogrodzie im służy.
Tak więc daj im jeszcze szansę

Co do nazw, to znajomi, którzy nie są w temacie, gdy mnie odwiedzają i chodzimy po ogrodzie, to proszą, abym wystawiła tabliczki z nazwami, jak w ogrodzie botanicznym, bo jak mówię co tam rośnie, to i tak nie nadążają za nazwami. Ale bywa i tak, że mam kompletny zanik pamięci i ostatnio tak było, że dziewczyny z Ogrodowiska pytały się mnie o niektóre rośliny, to miałam jakąś czarną dziurę w pamięci.
Tłumaczy mnie tylko to, że to był piątek, człowiek zmęczony po całym tygodniu kieratu, a poza tym ponoć w tym wieku tak, to się zaczyna

Pozdrawiam
Enya73 22:28, 26 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Anitko za każdym razem pokazujesz coraz piękniejszą odsłonę Twojego ogrodu.

Czekam na łuk grabowy, widzialam takie w Holandii, będzie przepięknie.

Dziękuję Madżen, że zaglądasz Ja widziałam taki łuk akurat na jednym ze zdjęć u Moniki (Kwiat Holandii). Aaaa i już wiem, jaką gwiazdę filmową mi Monika przypomina, a mianowicie Charlize Theron. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie?

Buziaki
Enya73 22:30, 26 cze 2013

polichlorek napisał(a)

już nie mogę się doczekać tego łuku z grabów - ŚWIETNY POMYSŁ!!! no i w ogóle pięknie u Ciebie, zdjęcia cudne

P.S. co rośnie pod grabami?! rodgersja?

Pod grabami rośnie szpaler z hosty 'Stiletto', a za nią tawułki 'Arendsa' , najniższe piętro - kopytnik od Kondzia, który coś leniwie zabiera się do kwestii rozrostu, ale ważne, że przetrwał zimę
Enya73 22:32, 26 cze 2013

zawitka napisał(a)
Witaj Anitko.Bardzo Ci dziękuję za radę tak też myślałm ale przerabiam swój ogród powoli na Ogrodowiskowy ha ha i tak walczę z każdym zakątkiemJadę zaraz kupić jałowceReszta u mnie ,Pozdrawiam cieplutko bo nareszcie chłodniej

Halinko, pisałam Ci dzisiaj w Twoim wątku, tak więc przemyśl sobie jeszcze inne propozycje
Pozdrawiam A ja marznę i ciągle narzekam na chore gardło, więc jednak proszę, lato wróć
jolusia 22:36, 26 cze 2013

Zakątek z hostami i z grabowym łukiem ...wow tam już jest cudownie i tajemniczo... stojąc na końcu tej ścieżki ciekawość człowieka zżera jakie jeszcze piękne widoczki dalej ukrywasz...

Pozdrawiam Jola
Enya73 22:37, 26 cze 2013

monteverde napisał(a)
Anitko wszystko co zaległe obejrzałam, podoba mi się pomysł z łukami, czy aby nie zmarznie ten bluszcz na rynnie? tawułki ślicznie kwitną ja mam pomieszane z Shirobaną pozdrawiam

Dziękuję Aniu za miłe odwiedziny. Z tym bluszczem, jak na razie nie mam większych problemów. Początkowo rósł bardzo powoli i potrzebował podpory, ale teraz wraz z hortensją pnącą, dzielnie wspina się do góry. Parę listków przemarzło przez zimę, wiosną oczyściłam bluszcza i wypuścił nowe listeczki. To miejsce jest dosyć porządnie osłonięte od zimnych wiatrów, tak więc myślę, że da radę wytrwać w tym miejscu U mnie bluszcz występuje w wielu miejscach, wspina się po pniu bardzo starego modrzewia, zadarnia rabaty (czytaj robi za korę).
Ale dzięki za troskę A shirobana też piękna tawuła, mam ją w innym miejscu. Też masz ładne zestawienie Pozdrawiam
Enya73 22:39, 26 cze 2013

beta napisał(a)
z przyjemnością obejrzałam nowe zakątki Twojego ogrodu...pieknie masz...ogród taki różnorodny i bardzo intrygujący...czekam na więcej odsłon tej zielonej oazy....a pomysł z grabowym łukiem genialny...

Beatko, bardzo dziękuję I zapraszam wkrótce na kolejne odsłony

Pozdrawiam serdecznie
Enya73 22:40, 26 cze 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Znów z wielką przyjemnością odwiedziłam Twój wypielęgnowany, śliczny ogród. Pozdrawiam Anitko

Bardzo dziękuję Agnieszko, ja też z prawdziwą przyjemnością odwiedzam wirtualnie Twój ogród Pozdrawiam serdecznie
Enya73 22:41, 26 cze 2013

zawitka napisał(a)
Za możliwość innego spojrzena na wjazd,: Nie wiem jak się nazywa ale piekna.

Halinko, polecam się na przyszłość I dziękuję za różyczkę Chociaż jedna w moim ogrodzie
Enya73 22:43, 26 cze 2013

bociek napisał(a)
Anitko, przepiekne zestawienie host z paprociami I luk grabowy - widzialam taki w jednym ogrodzie przyhotelowym. Switny pomysl

Pozdrawiam

Dzięki Bociek Boję się tylko o jedno, że te paprocie za niedługo zagłuszą resztę, strasznie wybujały Bez wspomagania w dodatku

Pozdrawiam serdecznie rudowłosą piękność