Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 21:09, 05 wrz 2012

Borbetka napisał(a)
Anito, a ta żółta duża roślina na zdjęciu "dla poprawienia nastroju" to co to takiego? Chodzi mi o ten żółty akcent w tle wody.

Borbetko, to znienawidzony przez wielu sumak octowiec, odmiana TIGER EYE, ma złoty kolor przez cały sezon wiosenno letni, potem przebarwia się na pomarańczowo-czerwono, ma też powcinane delikatniejsze liście, inne od znanego gatunku oraz co ciekawe nie owocuje i nie tworzy rozłogów. Poza tym jest mniejszym drzewem niż tradycyjny sumak. Poza tym bardzo rozjaśnia ogród i ma taki trochę egzotyczny wygląd.

Pokażę go bliżej

Kondzio 21:13, 05 wrz 2012

Ja mam klasyczny ale go bardzo lubie i wyciagam jego dzieci a wyglada super
Enya73 21:18, 05 wrz 2012

Dodam, że zimą w stanie bezlistnym jego gałęzie też wyglądają malowniczo

Syla 21:23, 05 wrz 2012

Anitko .... zaglądnęłam do Twojego ogródka a tu tyyylllleeee.... pozdrawiam piękną latorośl - duma dla rodziców ... szachownica miodzio ...achy echy wszystko mnie zachwyciło .....pozdrawiam
Enya73 21:29, 05 wrz 2012

Dziękuję Sylwio za odwiedziny i komplementy Zwłaszcza córuś się ucieszyłaby z takiego wpisu, ale jej nie pokażę, żeby jej woda sodowa nie uderzyła do głowy Niech zostanie taka skromna, jak jest teraz
I zapraszam częściej. Więcej zdjęć różnych zakątków i poszczególnych zdjęć roślin znajdziesz mniej więcej od połowy wątku
Syla 08:33, 06 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Dziękuję Sylwio za odwiedziny i komplementy Zwłaszcza córuś się ucieszyłaby z takiego wpisu, ale jej nie pokażę, żeby jej woda sodowa nie uderzyła do głowy Niech zostanie taka skromna, jak jest teraz
I zapraszam częściej. Więcej zdjęć różnych zakątków i poszczególnych zdjęć roślin znajdziesz mniej więcej od połowy wątku

W ramach wyjaśnienia ja przebrnęłam przez cały wątek a to nie był mój pierwszy raz u Ciebie Fantastyczne rozwiązania co oczka i altanki .... Zachwyciły mnie alejki , kostka no i stąd te moje westchnienia .... Nasadzenia ładnie wkomponowane i pełen zachwyt nad Waszą pracowitością wspólną !!! To ciężka praca ale jak widać takie efekty to warto się natrudzić .... buziole
A skromność to cecha wrodzona lub wcześnie nabyta ... tego się człowiek nie wyzbywa tak łatwo lub wcale
agata_chrosc... 08:56, 06 wrz 2012

Enya73 09:00, 06 wrz 2012

O witaj Agatko! Skoro wpadłaś z uśmiechem, to mam nadzieję, że już jesteś w lepszej formie? Buziole
Kindzia 09:48, 06 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
No ja też mam z tym problem. Kindzia potwierdzi, bo widziała. Przydałaby mi się jakaś pomoc, ale na razie jestem Zosia Samosia

Absolutnie Jej nie wierzcie!
Ma wszędzie pięknie !!!!
Evchen 09:48, 06 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Urszulla, Betysia, Marzena, Agnieszka (Wieloszka),Kindzia, Mira68, Grapaka, Evchen- mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam Bardzo dziękuję i cieszę się, że komuś oprócz mnie też się szachownica podoba

Mam fajny pomysł na minimalistyczne kółko wypełnione jasnym żwirem kwarcytowym wraz z drugim mniejszym kółkiem w środku obsadzonym np. hebe
Czy ktoś chętny zaadoptować kółka?Evchen u Ciebie jest jeszcze miejsce? Ja już nie mam miejsca, niestety. Szkoda, że dopiero teraz przychodzą mi takie złote pomysły, jak już miejsca brak

Twoje złote pomysły są naprawdę na wagę złota
Dawaj .. na pewno ktoś znajdzie miejsce U mnie Madżenkowe kółeczko będzie obsadzone świerkiem z tyłu, w środku rohanem obelisk i kulkami.. najprawdopodobniej...