Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród do odświeżenia

Ogród do odświeżenia

BusyBee 14:05, 30 sie 2014

Kasik napisał(a)
Jula- czytam, ze praca myslowa trwa. Rozpleniczki sa cudne- moim zdaniem do wielu kompozycji. Uważam jednak, ze trzeba patrzeć na ich wysokość, bo jak hortki są jeszcze niewysokie, to fajnie to wygląda, ale widziałaś mojego Phantoma-on rośnie dość spory. Ja na rozplenice zdecydowałam się jak zobaczyłam je z rozchodnikiem - on wtedy wypełnia to przejście wysokości pomiędzy hortkami. Zabudowuje przestrzeń, która jest bardziej łodygowa. No chyba, ze kupisz te rozplenice większego gatunku. , ale i tak fajnie jest, jak rośnie cos pomiędzy, a rozchodniki w odmianach o ciemnych liściach i rozplenice, a z tyłu hortki - dla mnie super.

Buziole

Same słuszne spostrzeżenia Kasik myślę intensywnie co by można było jeszcze przed hortkami wsadzić, żeby było odpowiedniej wysokości....???
Kasik 14:42, 30 sie 2014

BusyBee napisał(a)

Same słuszne spostrzeżenia Kasik myślę intensywnie co by można było jeszcze przed hortkami wsadzić, żeby było odpowiedniej wysokości....???

Trzymam kciuki, to może i ja się przygladnę i coś odgapię , bo w moim ogrodzie trochę monotematycznie się robi
JulkAd 16:27, 30 sie 2014

gierczusia napisał(a)
Juleczko .. Jak tam ??.. Wykończyli Ciem ??

Ściskam mocno

Wykończył mnie dzisiaj przedogródek...wczoraj praca nie....byłam tylko wyniki egzaminów zobaczyć...bo moi w czerwcu zawodowe jeszcze zdawali

Dzięki za uściski
JulkAd 16:31, 30 sie 2014

Kasik napisał(a)
Jula- czytam, ze praca myslowa trwa. Rozpleniczki sa cudne- moim zdaniem do wielu kompozycji. Uważam jednak, ze trzeba patrzeć na ich wysokość, bo jak hortki są jeszcze niewysokie, to fajnie to wygląda, ale widziałaś mojego Phantoma-on rośnie dość spory. Ja na rozplenice zdecydowałam się jak zobaczyłam je z rozchodnikiem - on wtedy wypełnia to przejście wysokości pomiędzy hortkami. Zabudowuje przestrzeń, która jest bardziej łodygowa. No chyba, ze kupisz te rozplenice większego gatunku. , ale i tak fajnie jest, jak rośnie cos pomiędzy, a rozchodniki w odmianach o ciemnych liściach i rozplenice, a z tyłu hortki - dla mnie super.

Buziole

Ta praca umysłowa jeszcze bezie całą zimę trwała....
Dzisiaj fizyczna była...hortki posadzone, razem z rozplenicą, ale miałam tylko dwie takie same...fotki jak się uda to wieczorem. Mówisz, że rozchodnik ciemny do tego?....hm, chyba tylko pomiędzy trawami, bo hortki ciut z tyłu, a rozplenica jeszcze się rozrośnie

Odbuziowuję
JulkAd 16:33, 30 sie 2014

BusyBee napisał(a)
Czytam u Ciebie o planach hortkowych nie będę oryginalna niestety- podobają mi się takie zestawienia. Zdjęcie- inspiracja super mam kupionych 5 phantomów , buksy i trochę traw. Będę tworzyć hortkową kompozycję jaki plan u Ciebie? Hortki przy świerku będą???

Hortki są zamiast skalniaka posadzone...pod świerkiem tylko będą bukszpany w kamyczkach i może jakiś carex, ale co do trawy jeszcze nie podjęłam decyzji. Po kuki bukszpanowe dopiero pod koniec września pojadę
JulkAd 16:34, 30 sie 2014

BusyBee napisał(a)

No właśnie, żeby za dużo nie było i ładnie
JulkAd 16:35, 30 sie 2014

Kasik napisał(a)

Trzymam kciuki, to może i ja się przygladnę i coś odgapię , bo w moim ogrodzie trochę monotematycznie się robi

A u mnie bez kolorów, ale miszmasz

JulkAd 09:47, 31 sie 2014

I wczorajsze przedogródkowe zmagania....przypominam jak było

...i jak teraz...rabata czeka na coś jeszcze i właśnie nie wiem czy dodać więcej rozplenicy (ta i tak się rozrośnie), czy coś zupełnie innego...np. tak jak Kasik proponuje rozchodnik o ciemnych liściach, a może zwykły o różowych kwiatach?...z tyłu żółte rudbekie już do wycięcia ( a raczej do wyrwania -posadzę przy zbiornikach na wodę), bo przekwitają i w ogóle nieładne są...

kamienie na obrzeżu musiałam zostawić, niestety (żeby ziemia z wodą nie spłynęła), tam jest mała górka i iglakom musiałabym korzenie odsłonić gdybym chciała teren wyrównać....na razie jest tak, może w przyszłości i iglaki usunę
AsiaK_Z 17:03, 31 sie 2014

Witaj, ja z rewizytą, teraz tak oficjalnie. Bylam u Ciebie już kilka razy, ale tak "przez płot". Teraz zaznaczam, bo znalazlam u Ciebie fajne zestawienia roślin. Pięknie tutaj. Pozdrawiam gorąco
malgorzata_s... 19:37, 31 sie 2014

Wpadłam zmiany popodziwiać Super jest Buziaki