Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród do odświeżenia

Ogród do odświeżenia

JulkAd 19:32, 26 lip 2015

anula_wn napisał(a)
Juleczko, a nie sypiesz nic na ślimaki? ja sypię, choć żal mi żabek i jeżyków.... ale jak toto upilnować, no jak ?

Anulka żabek u mnie nie ma, jeże są, ale jest i pies o którego się najbardziej boję....na razie kawa pomaga, ale sprawdzę też rozkruszone skorupki od jajek....ponoć tego też nie lubią paskudy...jak nie podziała już nic to zrobię jak Mała Mi mówi...trza będzie ręcznie polować
gierczusia 22:40, 26 lip 2015

anula_wn napisał(a)
Juleczko, a nie sypiesz nic na ślimaki? ja sypię, choć żal mi żabek i jeżyków.... ale jak toto upilnować, no jak ?

Nooo właśnie...też mam takie opory...ale próbowałam ekologicznie , jak pragnę zdrowia opaski z drutu miedzianego , sypanie mąki kukurydzianej....to niby działa , ale jak mąki przypadkiem zabraknie , to przyzwyczajone do stołówki żrą co wlezie na potęgą i tak chyba wrócę do tej niebieskiej wiagry
AsiaK_Z 06:20, 27 lip 2015

Dzięki Juluś za namiary .
Wczoraj dowiedziałam się że łysole lubią piwo. Podobno działa to w ten sposób że przestają "śluzować" i kończą swój żywot. Leje się trochę jakiegoś najtańszego piwa na talerzyki, rozstawia się w ogrodzie, a ślizgacze przychodzą to tego "pubu" i urządzają sobie balangę No później trza je wyzbierać, blee. To przynajmniej bezpieczne dla piesy bo nawet jak się troszeczkę napije to nic się nie stanie.
JulkAd 14:02, 27 lip 2015

gierczusia napisał(a)

Nooo właśnie...też mam takie opory...ale próbowałam ekologicznie , jak pragnę zdrowia opaski z drutu miedzianego , sypanie mąki kukurydzianej....to niby działa , ale jak mąki przypadkiem zabraknie , to przyzwyczajone do stołówki żrą co wlezie na potęgą i tak chyba wrócę do tej niebieskiej wiagry

O mące nie słyszałam...no cóż, wszystkiego trzeba spróbować....nie omieszkam tak zrobić....na razie przesadziłam jeżówki w otwarte miejsce tak, żeby więcej słonka miały, podlałam tą kawą...dzisiaj sypnę skorupki...ale Asia pisze jeszcze o piwie, więc i tego spróbuję...wiagrę zostawiam na ostateczność...
JulkAd 14:05, 27 lip 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Dzięki Juluś za namiary .
Wczoraj dowiedziałam się że łysole lubią piwo. Podobno działa to w ten sposób że przestają "śluzować" i kończą swój żywot. Leje się trochę jakiegoś najtańszego piwa na talerzyki, rozstawia się w ogrodzie, a ślizgacze przychodzą to tego "pubu" i urządzają sobie balangę No później trza je wyzbierać, blee. To przynajmniej bezpieczne dla piesy bo nawet jak się troszeczkę napije to nic się nie stanie.

Dzięki Asiu tego sposobu też spróbuję, a tak swoją drogą pijanych łysoli jeszcze nie widziałam...zbieranie martwych ślizgaczy mnie tak nie przeraża, jak widok bidnych jeżówek....co do namiarów nie ma za co...ale Ty w okolicach Poznania powinnaś mieć jakieś tańsze szkółki....aż dziwne, że takowych nie ma
AsiaK_Z 15:19, 27 lip 2015

JulkAd napisał(a)

Dzięki Asiu tego sposobu też spróbuję, a tak swoją drogą pijanych łysoli jeszcze nie widziałam...zbieranie martwych ślizgaczy mnie tak nie przeraża, jak widok bidnych jeżówek....co do namiarów nie ma za co...ale Ty w okolicach Poznania powinnaś mieć jakieś tańsze szkółki....aż dziwne, że takowych nie ma

Julko, być może są, ale ja nie wiem gdzie
W tych, w ktorych byłam są piękne rośliny - ceny też, w castoramie czy leroy m. albo innych tego typu miejscach są z kolei tanie, ale nie trafiłam na ładne egzemplarze. Sprzedwcy nie potrafią się zająć roślinami żeby wyglądały ok i krzyczały "kup mnie!". Albo po prostu ze mnie taki ogrodnik jak z koziej d..y trąba i nie potrafię wyszukać okazji
JulkAd 17:04, 27 lip 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Julko, być może są, ale ja nie wiem gdzie
W tych, w ktorych byłam są piękne rośliny - ceny też, w castoramie czy leroy m. albo innych tego typu miejscach są z kolei tanie, ale nie trafiłam na ładne egzemplarze. Sprzedwcy nie potrafią się zająć roślinami żeby wyglądały ok i krzyczały "kup mnie!". Albo po prostu ze mnie taki ogrodnik jak z koziej d..y trąba i nie potrafię wyszukać okazji

Czasami faktycznie nie potrafią się zająć roślinkami w takich marketach to prawda...ja mam z kolei pod nosem wręcz szkółkę, w której tylko topiary są i jakieś iglaki, o bylinach mogę sobie pomarzyć
malgorzata_s... 21:42, 27 lip 2015

Przyszłam pomachać
JulkAd 21:50, 28 lip 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przyszłam pomachać

Ja też macham, widzisz?
gierczusia 19:46, 31 lip 2015

O skorupkach słyszałam bardzo dawno i jakoś mi z głowy wyleciało.....tak se myślę ,źeby coś mega ostrego ( przynajmniej w pojęciu ślimaka ) wysypać wzdłuż potu ale od strony pola...no bo one stamtąd właśnie hordami nadchodzą już myślałam żeby drobno butelki potłuczeń taki mikro zasiek wysypać....żeby nas nie pokaleczyło , jak coś będziemy na zapłociu robili ale póki co na myśleniu się skónczylo

Buziole wakacyjne