Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

ElzbietaFranka 11:57, 06 maj 2018

To jakies wariactwo tej wiosny. Z jednej strony sie ciesze, ze tak wszystko ladnie rosnie i kwitnie, a z drugiej zapie.... Taki jak nigdy. Robita goni robote.
Ide dalej robic pozdrawiam Bielsko.
Urszulla 12:47, 06 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
To jakies wariactwo tej wiosny. Z jednej strony sie ciesze, ze tak wszystko ladnie rosnie i kwitnie, a z drugiej zapie.... Taki jak nigdy. Robota goni robote.
Ide dalej robic pozdrawiam Bielsko.

W niedzielę odpoczywam najwyżej plany snuję

Tak widzę ogólnie rabatę

A wieczorem mój planik nabrał kolorów czekam na deszcz żeby zrobić roślinom przeprowadzki. Z moich notatek trudno się wyznać więc w skrócie: pod bukiem będą: zawciąg nadmorski i żurawki marmoladki. W najwęższym narożniku berberysy admirationy ( mam 3 sztuki ale zrobiłam dziś z 15 sadzonek). Potem będzie pas 3 lub 5 choin kanadyjskich Jeddoloh i trawy Red Baron. Pod klonem chyba dam hortensje mojego chowu ( jak się udadzą) A najwyżej będą rozplenice. Za klonem ma być pas kończący rabatę w postaci zimozielonego szpaleru.

Kindzia 09:25, 07 maj 2018

Ula, Ty się miałaś oszczędzać, a nie roboty ziemne planować!!!

Ładny klonik Zobacz u Ani rzeszowskiej, ona ma taki nieszczepiony, jaki wielgachny urósł!!!
Catalinasdiary 10:19, 07 maj 2018

No właśnie tez mi się wydaje, że dużo działasz jak na te "nicnierobienie"
Agania 11:22, 07 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Tak tylko nie wiem jak ją ciąć

Troche przekopałam mój mały warzywniak. I czekam na wtorkowo- środowe opady zeby posiać co nieco.

A na wejściu do domu misz masz totalny bo nie chce mi się za dużo plewić. Ale docelowo zdecydowałam że przed szpalerkiem będzie runianka- już ją przesadzam z innych miejsc żeby szybciej zadarnić. Natomiast za szpalerkiem będą zawilce wiosenne, ale narazie mam 2 małe kępki więc czekam i dalej pod brzozą tawuła.

Wiesz...mi się cała rabata podoba
Urszulla 17:24, 07 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Ula, Ty się miałaś oszczędzać, a nie roboty ziemne planować!!!

Ładny klonik Zobacz u Ani rzeszowskiej, ona ma taki nieszczepiony, jaki wielgachny urósł!!!

Dzięki za przypomnienie. Już do niej napisałam.

Oszczędzam się. Mam rehabilitację i pracę, wszystko na długi termin. Jak popada łatwo będzie przesadzić drobiazgi. Jak muszę sprzątać i myć okna to co za problem coś posadzić.
Oczywiście żadnej darni nie będę zrywać
Urszulla 17:27, 07 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
No właśnie tez mi się wydaje, że dużo działasz jak na te "nicnierobienie"

Bo mam taki stan jak u Ciebie. Trzeba iść do przodu po trochu, za 3 lata będzie fajnie
Urszulla 17:28, 07 maj 2018

Agania napisał(a)

Wiesz...mi się cała rabata podoba

Dzięki że widzisz do przodu nawet to czego nie ma
Anitka 18:53, 07 maj 2018

Urszulla napisał(a)
Iglaki- do cięcia czy nie?
Raz je cięłam ale wydawały mi się brzydsze i dopiero w kolejnym roku sie odbudowały. Ale rosną rozczochrane.

Na dole są takie wielopędowe

Te kuleczki bez cięcia szybko stracą fason i będą się koładały.
One rzeczywiście po cięciu nie wyglądają najlepiej, więc ja je tnę co drugi rok sekatorem ręcznym. Te suche gałązki wytnij całkowicie. U siebie wrzuciłam ci co ja z nimi jeszcze robię oprócz cięcia,żeby miały ładny fason. Zwiąż je od środka przed cięciem i tak pozostaw na zawsze. Zrobią się bardziej zwarte, nie takie "lelowate". Fotki u mnie.
One nie lubią jak co do nich przylega. Łysieją w tych miejscach. Ta trzmielina jak się rozrośnie to im mocno zaszkodzi. Masz je tu blisko posadzone i już prawie się stykają. Zawsze możesz zrobić z nich zamiast kulek żywopłocik.
Urszulla 19:03, 07 maj 2018

Anitka napisał(a)

Te kuleczki bez cięcia szybko stracą fason i będą się koładały.
One rzeczywiście po cięciu nie wyglądają najlepiej, więc ja je tnę co drugi rok sekatorem ręcznym. Te suche gałązki wytnij całkowicie. U siebie wrzuciłam ci co ja z nimi jeszcze robię oprócz cięcia,żeby miały ładny fason. Zwiąż je od środka przed cięciem i tak pozostaw na zawsze. Zrobią się bardziej zwarte, nie takie "lelowate". Fotki u mnie.
One nie lubią jak co do nich przylega. Łysieją w tych miejscach. Ta trzmielina jak się rozrośnie to im mocno zaszkodzi. Masz je tu blisko posadzone i już prawie się stykają. Zawsze możesz zrobić z nich zamiast kulek żywopłocik.

A właśnie zastanawiałam się czy na szpaler za klonem by się może nadawały.

Trzmielinie nie pozwalam sie rozrastać do góry, trzymana na krótko. Więc spokojnie.

Właśnie przed chwilą od Ciebie wróciłam dzięki