Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 15:40, 11 lip 2018

Adela napisał(a)
Ładnie prezentują sie na tle tuji
Ja też lubię je na tym etapie rozkwitu. Są takie delikatne. To masz Limelighty?

A propost kompostu: ja zauważyłam, że z dołu kompostownika mogę już spokojnie brać do sadzenia.
Z gotową ziemią do ogrodu jest tak, że kiedyś kupiłam u K. „Złoto do ogrodu” - ziemię przekompostowaną. Poprawiło mi to trochę strukturę gleby, ale najlepiej rosły chwasty i to takie, których w swoim warzywniku nie miałam. Rozsiały się razem ze „złotem”

To są Magical Candle, nie pokładają się, są niższe od Limek. Przebarwiają się na pudrowy róż.

U mnie też z kompostu rosną,moje własne przynajmniej z dołu kompost wiadomo najlepsze tylko sobie wyobraź jak mam się tam dostać, ledwo doszłam do połowy z pomieszaniem tego złota. Dlatego dziś rozumiem że prawdziwy kompostownik ma 3 komory
malgorzata_s... 15:45, 11 lip 2018

Ula cudne hortki i jak masz wyglancowane Ślicznie i porządnie
Urszulla 15:47, 11 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Potwierdzam nie ma na co czekać wszystkie gałązki miele i później rozsypuje gdzie się da. Też pryzmuje wiosna przysypuje ziemia krecia i jest podwyższenie do nasadzen. rabata w sosnach tak powstała. Trzeba wszystko zagospodarować. Palę jesienią tylko uciążliwe chwasty popiół rozsypuje na rabaty.

Też masz swoje sposoby, ja nie mam rozdrabniacza i patyki wrzucałam do kompostownika ale były uciążliwe, obecnie je palę.
Urszulla 15:55, 11 lip 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula cudne hortki i jak masz wyglancowane Ślicznie i porządnie

Gosiu, dobrze że tych chwastów z przodu nie widzisz dzięki Ci ale z tyłu wierz mi, już na nie kopaczka i wiaderko przygotowane po dzisiejszym deszczu trawniczek wczoraj skosiłam to fajnie jest

Dziś trochę na forum posiedziałam i trochę drobiazgów zrobiłam w domu bo w ogrodzie mam tylko tyranie w kamieniołomach i nabijanie kilometrów. Oj, zazdroszczę tym co mogą się już cieszyć ogrodem.
16:01, 11 lip 2018
super ta hortkowa rabata ) jednak hortki sa mało kłopotliwe prawie bezobsługowe ...a jak przyjdzie ich pora to zachwycaja az do wiosennego ciecia
Urszulla 16:24, 11 lip 2018

eee_taam napisał(a)
super ta hortkowa rabata ) jednak hortki sa mało kłopotliwe prawie bezobsługowe ...a jak przyjdzie ich pora to zachwycaja az do wiosennego ciecia

Sama wiesz, też je lubię bo bezobsługowe a cieszą. Chyba że miałabym ich w ogrodzie setki to możnaby trochę wiosną narzekać
Teraz z inną częścią ogrodu lecę i się wkurzam. Może za 5 lat będę u progu tworzenia ogrodu jak doczekamy tego ja i ogród. Narazie to orka na ugorze wszędzie
A Ty leż a jak masz pomysły to upiększaj co się da i korzystaj ile się da.
Urszulla 16:26, 11 lip 2018

Po lawendzie tylko małe wspomnienie

sylwia_slomc... 16:43, 11 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Gosiu, dobrze że tych chwastów z przodu nie widzisz dzięki Ci ale z tyłu wierz mi, już na nie kopaczka i wiaderko przygotowane po dzisiejszym deszczu trawniczek wczoraj skosiłam to fajnie jest

Dziś trochę na forum posiedziałam i trochę drobiazgów zrobiłam w domu bo w ogrodzie mam tylko tyranie w kamieniołomach i nabijanie kilometrów. Oj, zazdroszczę tym co mogą się już cieszyć ogrodem.

Też zazdrościłam, ale coraz częściej łapie się na tym, że teraz rozumiem co miała na myśli Irenka z Miłkowa mówiąc, że czym ogród starszy tym roboty więcej
Renii 17:24, 11 lip 2018

Ula Ale stipę też już masz ładną. Moja jest dużo mniejsza ale po ostatnich deszczach ładnie się ukorzeniła. Hortki piękne, który rok są u Ciebie?
Przycięłaś już lawendę bo myślę że już czas na nią
Adela 17:27, 11 lip 2018

Ładna ta Magical Candle Jeśli kiedyś będę chciała powiększyć zasoby hortensji, to o niej pomyślę.
Wkurzają mnie moje białe ogrodowe, bo kwitną kiedy chcą i jak chcą. W gruncie nie są takie atrakcyjne jak w donicy.