Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Renii 10:09, 11 lip 2018

Urszulla napisał(a)
Jeszcze pod jabłonką wreszcie posprzątałam liście szafirków i dosadziłam. Białe goździki pachnące i będą robiły wypełnienie przeciw chwastom. Znów czekanie i mnożenie, na szczęście one szybko przyrastają

Ula czy ta trawka to pony tails z nasionek? Tak szybko Ci urosła?
Urszulla 10:51, 11 lip 2018

Renii napisał(a)

Ula czy ta trawka to pony tails z nasionek? Tak szybko Ci urosła?

Nie Reniu, to Amazon Mist który w zeszłym roku podzieliłam na małe sadzonki. Teraz dopiero ją widać i już będzie cieszyła. Może mieć doszczętnie sucho i rośnie.
A stipa z nasion też rośnie ale w innym miejscu ma też z 15 cm obecnie ale docelowo będzie dużo wyższa. Tak wygląda

Z tyłu trochę niższe

Różnica między nimi jest taka że Amazon odbija po zimie z kępy a czasem nawet nie trzeba jej ciąć. Wysiewa się też dookoła. Ja chętnie te siewki daję do donic bo niska.
Natomiast stipa raczej przemarza więc liczy się na siewki w nowych miejscach. Pony Tails mam pierwszy raz. U mnie będzie luźnym wypełnieniem raczej a nie głównym nasadzeniem. Choć nie powiem podobają mi się poletka z samą stipą
Catalinasdiary 11:01, 11 lip 2018

Masz rację, trzeba robić swoje i czekać na dobroci. Ja teraz zastanawiam się nad zakupem rozdrabniacza do gałęzi, bo mam pełno ich, a nie chcę tego palić.
Urszulla 11:12, 11 lip 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Masz rację, trzeba robić swoje i czekać na dobroci. Ja teraz zastanawiam się nad zakupem rozdrabniacza do gałęzi, bo mam pełno ich, a nie chcę tego palić.

To super pomysł i dobra inwestycja. Nawet zrębki liściaste możesz wysypywać ma rabaty
Catalinasdiary 11:21, 11 lip 2018

No właśnie dojrzałam do tej inwestycji, choć kupuję chyba bardzo prosty model. Zobaczymy czy się sprawdzi.
Urszulla napisał(a)

To super pomysł i dobra inwestycja. Nawet zrębki liściaste możesz wysypywać ma rabaty
Urszulla 13:44, 11 lip 2018

No właśnie dojrzałam do tej inwestycji, choć kupuję chyba bardzo prosty model. Zobaczymy czy się sprawdzi.

Proste to czasem najdłużej służą

Zobacz jakie mam w tym roku hortensje lubię ich limonkowy stan a od południowego szczytu słońca bieleją, ciekawe zjawisko bo przecież wszystkie są od południowej strony

Catalinasdiary 14:10, 11 lip 2018

Ale dojrzały, a pamiętam jak te miejsce tworzyłaś. Widzisz jak to się szybko zmienia i dorasta.
Urszulla napisał(a)

Proste to czasem najdłużej służą

Zobacz jakie mam w tym roku hortensje lubię ich limonkowy stan a od południowego szczytu słońca bieleją, ciekawe zjawisko bo przecież wszystkie są od południowej strony

Adela 14:14, 11 lip 2018

Ładnie prezentują sie na tle tuji
Ja też lubię je na tym etapie rozkwitu. Są takie delikatne. To masz Limelighty?

A propost kompostu: ja zauważyłam, że z dołu kompostownika mogę już spokojnie brać do sadzenia.
Z gotową ziemią do ogrodu jest tak, że kiedyś kupiłam u K. „Złoto do ogrodu” - ziemię przekompostowaną. Poprawiło mi to trochę strukturę gleby, ale najlepiej rosły chwasty i to takie, których w swoim warzywniku nie miałam. Rozsiały się razem ze „złotem”
ElzbietaFranka 14:38, 11 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Potwierdzam nie ma na co czekać wszystkie gałązki miele i później rozsypuje gdzie się da. Też pryzmuje wiosna przysypuje ziemia krecia i jest podwyższenie do nasadzen. rabata w sosnach tak powstała. Trzeba wszystko zagospodarować. Palę jesienią tylko uciążliwe chwasty popiół rozsypuje na rabaty.
Urszulla 15:36, 11 lip 2018

Ale dojrzały, a pamiętam jak te miejsce tworzyłaś. Widzisz jak to się szybko zmienia i dorasta.

Jeszcze tył dosadzam, a z przodu rabaty od strony domu brakuje lawendy- na fotce nie widać i ciągle mam tam pomysły do upychania i drobnych zmian To w ramach sprawiania sobie przyjemności
Ale fajnie jak się właścicielowi coś podoba