Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 12:35, 23 sie 2018

Adela napisał(a)
Urszulko, pokaż swoją werbenę
Ciekawa jestem w jakim stanie zastanę swoją
Pozdrawiam jeszcze słonecznie

Fotki na roboczo, nie kadrowane. Werbena patagońska w pełni kwitnienia. Najlepiej kwitnie pod murem.

Ale z drugiej strony domu też kika siewek zostawiłam, tam jest niższa i później zaczęła

Mam jeszcze werbenę hastata, mogę spróbować zebrać nasionka. Możesz mieć za rok i tą. Jest niższa o połowę i fajniutka. Teraz przekwita więc wrzucę fotkę z kwitnienia.

boguslawa_ma... 07:36, 24 sie 2018

Ula pokaż ten żółty kosmos,bo ja mam i jest dużo nasion ale nie wiem czy o taki ci chodzi.
Hort, masz piękne u mnie słońce wszystkie przypaliło
A na hort. odemnie robisz miejsce?
anabuko1 08:16, 24 sie 2018

Urszulla napisał(a)

BB jest charakterystyczna bo ma ciemne kwiatostany.

Ale ciekawa trawa.To z dużych czy średnich ??
Urszulla 12:46, 24 sie 2018

boguslawa_madejska napisał(a)
Ula pokaż ten żółty kosmos,bo ja mam i jest dużo nasion ale nie wiem czy o taki ci chodzi.
Hort, masz piękne u mnie słońce wszystkie przypaliło
A na hort. odemnie robisz miejsce?

Kosmos zółty wygląda teraz masakrycznie. Sama zobacz. Niby coś pozbierałam ale czy dojrzałe te nasiona to się na wiosnę okaże.

Hortki z jednej strony też mam w połowie ususzone więc nie będzie wiele przebarwień. A ogrodówka też ma zasuszone kwiatki. Dla Anabel szykuję miejsce oczywiście Urządziłam tam podręczny kompostownik.

Urszulla 12:56, 24 sie 2018

anabuko1 napisał(a)

Ale ciekawa trawa.To z dużych czy średnich ??

Piszą że do 1m trawa a z kwiatostanami 1.4m. Trudno mi porównywać trawy bo każda ma inny wiek u mnie. Poza tym różnie rosną na różnych stanowiskach. Powiem nawer że 3 miskanty posadzone w jednym czasie różnią się o 100% w objętości.

Tu 3 różne wyglądy miskantów a sadzone w jednakowym czasie i sadzonki były identyczne. Warunki glebowe jednak różne się trafiły.

Najmarniejszy ale zaczyna kwitnąć

Drugi średni wielkościowo, to odmiana z brązowymi kwiatostanami i kwitnie nieco później

Trzeci największy ale też miał kompost i trocinki na jesień to się postarał. Będzie dzielony na wiosnę pod okna domu. Najszybciej kwitną te jasne kwiatostany. Róża Artemis z nim konkuruje i jedna odnoga ma już 1,5m wzrostu.

Adela 14:00, 24 sie 2018

Dzięki Urszulko spróbuję z werbeną i innymi jednorocznymi, ale przeznaczę im jedną grządkę od strony warzywnika.
Tu na wybrzeżu ogródki przydomowe też ucierpiały mocno z powodu upałów. Choć u nas na południu dni upalnych było więcej (tak podejrzewam) Niektóre krzewy wyglądają żałośnie. Gdybym ja miała takie, chyba bym się załamała
Urszulla 15:21, 24 sie 2018

Adela napisał(a)
Dzięki Urszulko spróbuję z werbeną i innymi jednorocznymi, ale przeznaczę im jedną grządkę od strony warzywnika.
Tu na wybrzeżu ogródki przydomowe też ucierpiały mocno z powodu upałów. Choć u nas na południu dni upalnych było więcej (tak podejrzewam) Niektóre krzewy wyglądają żałośnie. Gdybym ja miała takie, chyba bym się załamała

To byś wymieniała na inne

sylwia_slomc... 15:30, 24 sie 2018

Urszulla napisał(a)

Wykorzystałam dziś poranny chłodek i przygotowałam miejsce pod jedną hortensję. Przykryłam żeby jeszcze przegniło bo liście i trocinki poszły. Poza tym czekam aż podsiąknie wodą po mocnych opadach i trochę siądzie ziemia.

Nie wiem kto lubi oglądać roboczą stronę ogrodu. Za to daję oznakę włożonej pracy i ciągle obiecuję efekty za rok

Ja lubię i dlatego u siebie często pokazuję, bo czasem pomysłu brak jak coś zrobić i można się podszkolić u innych
sylwia_slomc... 15:33, 24 sie 2018

Ula werbena hastata u mnie osiąga te same wysokości co patagońska, a sieje się chyba jeszcze bardziej
Urszulla 15:36, 24 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja lubię i dlatego u siebie często pokazuję, bo czasem pomysłu brak jak coś zrobić i można się podszkolić u innych

U Ciebie mnóstwo inspiracji
Wrzosy u Ciebie nastroiły mnie jesiennie a co powiesz na pierwszego zimowita