Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Gabriela 11:38, 09 sie 2018

Cynie imponujące, zwłaszcza ta puchata i chryzantemowa pomarańczowa. Hortensje krzewiaste w tym roku nic sobie nie robią z upałów i rzeczywiście "świecą". A Eden Rose jest u mnie w tym roku najzdrowszą różą.
Czy te kiwi na zdjęciu z jesienną kompozycją są z Twojego ogrodu? Moje jeszcze nie są dojrzałe, będzie pierwszy obfity plon w tym roku.
Co do ukatrupienia wielosiła - czy on się u Ciebie nie wysiewa? Bo łatwiej przesadzać młode siewki niż dzielić starsze egzemplarze
Adela 15:26, 09 sie 2018

Urszulla napisał(a)
I na koniec całe zestawienie, już w przyszłym roku tutaj ich nie będzie.

Kolekcja urocza. Mam nadzieję, że nie pozbywasz się cynii, tylko zmieniasz im siedlisko?

Miniaturka ładnie się prezentuje wsród traw. Moje rosną w półcieniu i kwitną na zmianę. Tylko bardzo krótko.
O wyjeździe nadal myślę, jeszcze nie mam zarezerwowanego lokum, chyba to nastapi na dwa dni przd wyjazdem.
Ale tymczasem na weekend mam gości (2 dorosłych i 2 dzieci), w przyszłym tygodniu przyjeżdza córa z zięciem i szykuje się impreza urodzinowa wnuczek. Tak, że atrakcji co nie miara.

Ale kanciki przycięte, jutro będzie koszona, pożal się Boże, trawa, która nie wyschła z powodu upałów.
Z powodu, a nie dzięki , chwastnicy
Urszulla 15:44, 09 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Cynie imponujące, zwłaszcza ta puchata i chryzantemowa pomarańczowa. Hortensje krzewiaste w tym roku nic sobie nie robią z upałów i rzeczywiście "świecą". A Eden Rose jest u mnie w tym roku najzdrowszą różą.
Czy te kiwi na zdjęciu z jesienną kompozycją są z Twojego ogrodu? Moje jeszcze nie są dojrzałe, będzie pierwszy obfity plon w tym roku.
Co do ukatrupienia wielosiła - czy on się u Ciebie nie wysiewa? Bo łatwiej przesadzać młode siewki niż dzielić starsze egzemplarze

Cieszę się że moje zwykłe sklepowe cynie tak się podobają

Jesienna kompozycja to były żołędzie na pieńkach brzozowych. Akurat po drodze do domu nazbierałam. Kiwi nie mam.

A wielosił mam od Sylwi i w zeszłym roku fajna była kępka więc podzieliłam na kilka. Z tych kilku mam znów jednego. Narazie jest zbyt krótko u mnie żeby się wysiewał ale to dobra wiadomość dzięki
danuta_szwajcer 16:22, 09 sie 2018

Ale masz cudne cynie, moje ulubione, własnie u siebie napisałam o cyniach, że te z nasion sklepowe najlepsze Piękne, coraz ładniej u Ciebie Ula, widać efekty pracy i trudu Twojego. Jak tam upał u Ciebie? Bo u nas masakra Znowu podlewanie, pozdrawiam
Urszulla 16:30, 09 sie 2018

Adela napisał(a)

Kolekcja urocza. Mam nadzieję, że nie pozbywasz się cynii, tylko zmieniasz im siedlisko?

Miniaturka ładnie się prezentuje wsród traw. Moje rosną w półcieniu i kwitną na zmianę. Tylko bardzo krótko.
O wyjeździe nadal myślę, jeszcze nie mam zarezerwowanego lokum, chyba to nastapi na dwa dni przd wyjazdem.
Ale tymczasem na weekend mam gości (2 dorosłych i 2 dzieci), w przyszłym tygodniu przyjeżdza córa z zięciem i szykuje się impreza urodzinowa wnuczek. Tak, że atrakcji co nie miara.

Ale kanciki przycięte, jutro będzie koszona, pożal się Boże, trawa, która nie wyschła z powodu upałów.
Z powodu, a nie dzięki , chwastnicy

Zbiorę oczywiście nasionka cynii i wysieję za rok przeciw chwastom gdzie będzie potrzeba

Nic nie robię dzisiaj przy upale. Pies za to wpadł w moje ręce do przycięcia oszczędzam też wodę i nie podlewam dziś w oczekiwaniu na jutrzejsze opady.

Silver Dollar zaczynają bieleć. Fajnie bo je widzę z okna w kuchni i cieszę się że wiosną zrobiłam te zmiany. A za rok będzie jeszcze lepiej

Urszulla 16:46, 09 sie 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz cudne cynie, moje ulubione, własnie u siebie napisałam o cyniach, że te z nasion sklepowe najlepsze Piękne, coraz ładniej u Ciebie Ula, widać efekty pracy i trudu Twojego. Jak tam upał u Ciebie? Bo u nas masakra Znowu podlewanie, pozdrawiam

Właśnie post wyżej piszę że nic nie robię stoję z robotą i nie wiem czy coś jeszcze w tym roku zrobię. Czasem dobrze jest nie planować, za to dobrze mieć marzenia o danym miejscu bo się spełniają

jak jest kilka dni upału to oczywiście podlewam, szczególnie sadzonki bo mam ich ogrom w tym roku,żal zmarnować i na tę stronę domu muszę nosić wodę w konewce to tak ponad 10 konewek potrzeba. A drugą stronę domu podlewam wężem.

Lubię tego żółtego kłosowca bo nawet jak przekwita to te fioletowe kwiatostany zamieniają się na niebiesko-włochate. Nawet lekkie pokładanie nie przeszkadza bo rośnie na tyłach magnolii. Acha, zauważyłam też kawałek dalej siewkę

danuta_szwajcer 16:55, 09 sie 2018

Kosmos Ula pod domem też bardzo fajny masz, u mnie tez kwitnie od Irenki dostałam kilka siewek a slonce mu sie podoba No nic nie idzie robic, u mnie wrzosowisko czeka, hortensje ogrodowe dwie co dostałam do posadzenia i nie wiem kiedy coś zrobie.Wczoraj ciut porobiłam, poprzycinałam, powycinałam ale dziś przerwa bo 35C prawie.
Urszulla 18:12, 09 sie 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Kosmos Ula pod domem też bardzo fajny masz, u mnie tez kwitnie od Irenki dostałam kilka siewek a slonce mu sie podoba No nic nie idzie robic, u mnie wrzosowisko czeka, hortensje ogrodowe dwie co dostałam do posadzenia i nie wiem kiedy coś zrobie.Wczoraj ciut porobiłam, poprzycinałam, powycinałam ale dziś przerwa bo 35C prawie.

Danusiu, kosmos jest fajnym zapychaczem. Wiosną zbiera mszyce więc róża nie ucieriała. Latem daje czadu. Koło tarasu część już musiałam wyrwać bo się pokładła po deszczach. Pozostałości kwitną do jesieni. U mnie kosmos ma łodygi na grubość palca A pod murem w kamieniach nic sobie nie robi, kwitnie i teraz doszła do niego werbena patagońska, jest fajnie

Ciekawy dla mnie jest ten seledynowy kosmos. Ciekawe czy się wysieje, zbieram też nasionka.

U Ciebie czeka wrzosowisko a na mnie te kamienie pod murem. Wiesz ile kompostu tam potrzeba, kiedy ja to nawiozę w następnej 5-latce
Bogdzia 20:06, 09 sie 2018

Cynie śliczne, wesołe kolorki.
sylwia_slomc... 21:02, 09 sie 2018

Urszulla napisał(a)
Mam takie niskie róże NN i wielosił,bardzo mi się razem podobają miałam trocję przygód w tym roku z dzieleniem wielosiłu i o mało nie ukatrupiłam, ostała się jedna kępka właśnie w różach. Nie ruszam

Ula powiedz mi Kochana co to za listki przed różyczkami takie paprotkowe? Wiem , że nie paproć, a nie wiem co to, mam podobne u siebie w jednej hoście z czymś nasionko przyszło i nie mogę rozgryźć tajemnicy, a wydaje się, że to to.