Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

paniprzyroda 19:21, 26 lut 2020

Twoje pierwiosnki takie jak moje. Zastanawiam się, czy nie trzeba ich podzielić, takie napakowane kępki są. Ciepło przydałoby się i u mnie, teraz śnieg pada. Czyszczenie zrobiłaś pokazowe
Magleska 21:39, 26 lut 2020

wysprzątane

ja zastanawiam się nad takim sposobem -wykopywanie dziur i do nich wszystkie ścinki i na to ziemia -Margerytka tak robiła pamiętam ….
ponieważ mam teraz niezagospodarowany do końca ugór ,to może spróbuję
bo w moim kompostowniku pomimo 2-krotnego przerzucania w sezonie nie widać ,żeby się cokolwiek tworzyło …..

Urszulla 13:59, 29 lut 2020

mira napisał(a)
Ula Ty już ostro działasz - ciekawa jestem jak będzie wyglądał ten kompostownik jaki by nie był będzie dobry - pokaż jak zrobisz

Wcale nie ostro, 1 rabata przy 6 to żaden wyczyn. Prognozy pogody na przyszły weekend też niezadowalające to stoimy w miejscu...
Jak co roku w oczekiwaniu ciepła
Urszulla 14:00, 29 lut 2020

paniprzyroda napisał(a)
Twoje pierwiosnki takie jak moje. Zastanawiam się, czy nie trzeba ich podzielić, takie napakowane kępki są. Ciepło przydałoby się i u mnie, teraz śnieg pada. Czyszczenie zrobiłaś pokazowe

Dzieli się je po kwitnieniu. Co roku rozsadzam
Zdjęć narazie nie mam....i najbliższy tydzień ich nie zapowiada.
Urszulla 15:31, 29 lut 2020

Magleska napisał(a)
wysprzątane

ja zastanawiam się nad takim sposobem -wykopywanie dziur i do nich wszystkie ścinki i na to ziemia -Margerytka tak robiła pamiętam ….
ponieważ mam teraz niezagospodarowany do końca ugór ,to może spróbuję
bo w moim kompostowniku pomimo 2-krotnego przerzucania w sezonie nie widać ,żeby się cokolwiek tworzyło …..

To jest bardzo dobry sposób. Ale ja nie kopię dołów bo muszę robić podniesione rabaty. Więc wykładam kartony a na nie chwasty. Super przez sezon robi się kompost trzeba tylko to co nie rozłożone na wiosnę wyrzucić. Takie małe sprawdzają mi się przy plewieniu uciąiwych miejsc, pudełka kartonowe chowam w głębi.

Do kompostownika trzeba wrzucać dużo brązowej materii. Nie przerzucam bo nie mam na to sił, samo rozwożenie też jest dramatyczne. Szukam ułatwień. Tak jak piszesz w kontakcie z ziemią najlepiej się robi kompost
Chyba warto okryć też włókniną. Sprawdzę mój w warzywniku jak się ociepli to pokażę.
kasiek 19:58, 29 lut 2020

Prymule super ale jeszcze krokusów dosadź - zobaczysz jak zrobi sie kolorowo
Urszulla 21:07, 02 mar 2020

kasiek napisał(a)
Prymule super ale jeszcze krokusów dosadź - zobaczysz jak zrobi sie kolorowo

Krokusy u mnie zanikają ale przebiśniegi może dam. Zobaczę.

Dziś w moim umiarze ogrodowym, bardzo poważnym życiowo umiarze zostałam wciągnięta na półkę z różami marketowymi i zakupiłam 5szt. Fotki pokażę przy okazji.
anpi 21:12, 02 mar 2020

Cóż to za siła cię tam wciągnęła? Czy raczej brak siły woli...tak ja mam najczęściej
Gosialuk 21:16, 02 mar 2020

Ja też zaliczam się do tego szacownego grona.
Ale jak tu się oprzeć takiemu przyciąganiu.
Urszulla 21:17, 02 mar 2020

anpi napisał(a)
Cóż to za siła cię tam wciągnęła? Czy raczej brak siły woli...tak ja mam najczęściej

Przymusowa wizyta w sieciach telefonicznych mnie zaprowadziła w tamte strony a potem syn który musiał pooglądać to i owo- sam mnie namawiał na kwiatki bo ich masę wystawili już na 8 marca. Skończyło się na 2 białych, 1 fioletowej, 2 biało-różowych. Ciekawe co z nich wyrośnie.