Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

sylwia_slomc... 19:35, 26 lip 2020

Nasz pierwszy chomik też był TuptuśPsinki szkoda bardzo, ale Sama wiesz, że mamy ileś tam życia przed sobą i choćby nie wiem jak chciał więcej nie będzie, takie życieWidzę, że działasz Już miałam Ci mówić, ze jak sił nie ma to sadzić jedną roślinkę dziennie i też będzie ubywać roboty
sylwia_slomc... 19:47, 26 lip 2020

Odbierz priv.
Urszulla 20:37, 26 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasz pierwszy chomik też był TuptuśPsinki szkoda bardzo, ale Sama wiesz, że mamy ileś tam życia przed sobą i choćby nie wiem jak chciał więcej nie będzie, takie życieWidzę, że działasz Już miałam Ci mówić, ze jak sił nie ma to sadzić jedną roślinkę dziennie i też będzie ubywać roboty

Sadzenie to najmniejszy problem. Podłoże zrobić- to wymaga przeniesienia ciężarów. I tą pracę rozłożę na kilka dni. Już plan mam a to połowa drogi do skończenia. I tak jestem w połowie bo mata leży ponad rok a odkryję narazie 1m od muru. To nie jest dużo.
sylwia_slomc... 21:05, 26 lip 2020

Podłoże i przygotowanie rabaty to zawsze ciężka praca, dobrze, że już wiesz jak sobie ułatwić dla zdrowia
danuta_szwajcer 10:18, 27 lip 2020

Oj przykre to, że odszedł Wam przyjaciel domu, szczególnie zapewne dla Łukasza bo od małego z nim był Ale widzę, że działasz, realizujesz plany, ta ściana to cienista? Anabelki lubią dużo wody, są piękne, sama dokupiłam w tym roku ale za bardzo się uginają i łamią. Planujesz im coś posadzić przed? Dla stabilizacji? Pozdrawiam.

P.S U siebie dałam fotki aktualne Bobo
Urszulla 18:13, 27 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Podłoże i przygotowanie rabaty to zawsze ciężka praca, dobrze, że już wiesz jak sobie ułatwić dla zdrowia

Próbuję kombinować bo lata lecą choć pesel cały czas ten sam

Sylwia, sadziec polubił mokradło jeden po kostki w wodzie i się pionuje a ten na fotce w miarę fajny od początku. To był strzał w dziesiątkę że do mnie trafił na to beznadziejne miejsce
A dzwonki już w połowie zjedzone przez ślimaki rano zbierałam te diabły po wczorajszej ulewie. A dziś sypię ślimaks.

Urszulla 18:21, 27 lip 2020

danuta_szwajcer napisał(a)
Oj przykre to, że odszedł Wam przyjaciel domu, szczególnie zapewne dla Łukasza bo od małego z nim był Ale widzę, że działasz, realizujesz plany, ta ściana to cienista? Anabelki lubią dużo wody, są piękne, sama dokupiłam w tym roku ale za bardzo się uginają i łamią. Planujesz im coś posadzić przed? Dla stabilizacji? Pozdrawiam.

P.S U siebie dałam fotki aktualne Bobo

To pd- wsch. Słońce dopołudnia a potem cień. U mnie wody nie brakuje a tam właśnie ona spływa. Wiem że potrzebują wsparcia. Myślałam o tym że najpierw musi powstać podwójny szpaler a potem przy obrzeż mogą iść cisy strzyżone w żywopłocik. To taka bezobsługowa rabata ma być.

A przy okazji wrzucam Chopina który już osiągnął 2m syandard w drugim kwitnieniu.

Urszulla 18:25, 27 lip 2020

Krwawnik kichawiec między moimi trawami wpisuje się super. Ale prawdziwym testem dla roślin jest u mnie zima.

W razie czego druga sadzonka w innym miejscu

Urszulla 20:59, 27 lip 2020

Korciło mnie dziś zajrzeć co jest pod szmatą więc odkryłam 1 metr szmaty od muru. Widać na fotce że tam gdzie sypałam chwasty pod szmatę jest fajna czarna ziemia. Na drugą stronę musiałam nawieźć trochę mojej gliny z trocinami. Teraz trzeba wszystko mieszać i dosypać jeszcze dobrych starterów

Na roboczo

sylwia_slomc... 21:40, 27 lip 2020

Chwasty się przerobiły jak ta lalaTak mi do głowy jeszcze przyszło, że mogłabyś też jesienią liście z drzew sypać w pryzmy i przesypywać komposterem by się szybciej przerabiały, wytłumią chwast, będzie piękna próchnica liściowa