Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Toszka 14:01, 27 sie 2013

Urszulla napisał(a)
Początek nowych nasadzeń w trakcie realizacji ......dziś deszcz pokrzyżował plany dalszych prac

Da wyjaśnienia : ścieżka z płytek jest tymczasową prowizorką po jej prawej stronie zależało mi stworzyć zabudowaną przestrzeń, bo tam pies chodzi sobie do toalety i potrzeba było zasłonić to miejsce przed okiem wchodzących.
Stąd nasadzenia które widzicie z tuj i bukszpanów, a z tyłu miały być rododendrony -ale plan uległ w dniu dzisiejszym modyfikacji i będą wysokie hortensje i Miscanty Gracimmullus, które się tam aklimatyzują narazie.

Hortensje Grandiflora czy Limelight,Phantom???? a może dwa kolory

Mam nadzieję, że jeszcze niezbyt późno - z Grandiflorą jest jeden zasadniczy problem, bo ciężkie kwiaty pokładają się... a po deszczu to tragedia leżą zupełnie na ziemi. Łodyżki są niezmiernie kruche i łatwo je połamać. Ja swoim zaordynowałam podpory. Wprawdzie piękna jest ta horti, ale stresu co niemiara Myslę, ze tla tej hortki jedynym najlepszym miejscem do dobrej ekspozycji byłby jakiś murek. Inaczej klapa na ziemi...
alinak 14:04, 27 sie 2013

wiesz Toszka że teraz to muszę stwierdzić że te horti to chyba rosną u każdego inaczej . wiem że wszyscy narzekają z tym na grandiflorę a u mnie sztywna jak patyk .
za to tardiwa pokłada się w ten sposób . a w tym roku nawet linka jakaś taka giętka a zawsze sztywno stała .
Urszulla 21:58, 27 sie 2013

Kindzia napisał(a)
Ulcia...ciężko tyrasz...ale jaki efekt będzie!!!!
W przyszłym roku za róże się bierzesz? Dużo ich chcesz?
Pozdrówka

A deszczu nadal nie ma...

Sama nie wiem Kindziu,
chyba wszstkiego naraz nie zdołam ogarnąć.
Nie mam na razie żadnej koncepcji na róże

ana_art napisał(a)
Ula dziękuję za odwiedziny u mnie
Chciałaś bym odpowiedziała u Ciebie. Zatem odpowiadam i u siebie (bo może komuś się przyda) ale i zgodnie z życzeniem

Hortensje są posadzone około pół metra od thuj (ale u mnie mało miejsca więc wszędzie ścisk ) i około 60 cm od siebie, w rzędzie jest wsadzone 7 sztuk pod płotem i 5 szt pod ścianą. Według mnie jeśli planujesz szpaler to chyba lepiej sadzić pojedynczo w równych odległościach. One bardzo szybko się rozrastają. Gdybyś jednak chciała tworzyć z nich pojedyncze 'plamy' to chyba bym sadziła po dwie sztuki w jeden dołek

Dzięki Aniu za naprawdę cenne wskazówki
wydaje się że wszystko wiemy co i jak, a gdy przychodzi do sadzenia mam tysiące wątpliwości

Toszka napisał(a)
Ulcia, podglądam twe zmagania z ziemią i chorobliwy brak kompostu... my rozwiązaliśmy w dużej mierze ten problem jeżdżąc po okolicznych stajniach. Oni mają tego "dobra" w brud - i takiego przekompostowanego i świeżego. W niektórych ten przekompostowany sprzedają, w innych rozdają, a w jeszcze innych proszą by brać . Świeży zazwyczaj jest za free... My po to złoto jeździmy z workami (albo jutowe -te są wytrzymalsze- albo mocne foliowe). Ze świeżym "złotem" leżą sobie worki i dojrzewają. Czasami wrzucam do kompostownika. Obornik koński to wspaniały próchniczny nawóz, rozluźnia gliniastą glebę. Rośliny go wielbią. Mus tylko przekompostować, bo świeży może rośliny popalić. Przekompostowany wygląda jak torf, jest brązowy, leciutki, zuuuupełnie bezwonny.

alinak napisał(a)
no własnie Ulka moja sąsiadka chce się żywcem pozbyć . a ma tam istne złoto -uwierz . Toszka dobrze radzi . po wsiach nie zawsze doceniają to co mają w ogrodzie a może popytaj . w razie czego przyjeżdżaj z worami ja z sąsiadką pogadam

Toszka, nieźle to wymyśliłaś.
M. mi kompostownik buduje i z sąsiadką rozmawiałam -będzie mi zostawiała kurzy nawóz do kompostownika, a krowi też mam w zasięgu ręki ale śmierdzący i nikt nie chce się za to brać.
W przyszłym roku będę miała znowu świeżutki kompost, w ty, roku jakoś przeżyję

Alinko- propozycja niezła, ale teraz jak pracę zaczynam to ledwo zdążę do ogrodu . Więc zadowalam się tym co jest

alinak napisał(a)
wiesz Toszka że teraz to muszę stwierdzić że te horti to chyba rosną u każdego inaczej . wiem że wszyscy narzekają z tym na grandiflorę a u mnie sztywna jak patyk .
za to tardiwa pokłada się w ten sposób . a w tym roku nawet linka jakaś taka giętka a zawsze sztywno stała .

Pochłaniam Waszą wiedzę o horti- teraz wacham się między Renhy Vanille Freise a Magical Moonlight na korzyść tej drugiej ...chyba
Urszulla 22:10, 27 sie 2013

Dzisiejsze zmagania zostały zakończone o 19.40

powstał drugi szpaler bukszpanowy do cięcia wiosennego. Pomiędzy jednym a drugim szpalerem stanie drewutnia- obecne nadal chwastowisko.

Madzenka 22:56, 27 sie 2013

Czytałam, że miała być jedna rabata... A będą trzy pracuj, pracyj nie żałuj sobie, za rok będziesz miała więcej czasu
co do horti skłaniałabym się ku vanille.... Ze względu na kolor jesienia...
Urszulla 22:41, 28 sie 2013

Marzenko właśnie biorę to pod uwagę
Dzięki za głosowanie nad hortensjami, Twoje sugestie bezcenne
Urszulla 22:47, 28 sie 2013

Do piątku mam odpoczynek od prac ogrodowych
za to dziś kończyliśmy remont pokoju syna....mycie drzwi balkonowych i zakładanie roletek i będzie się mógł wprowadzić i urządzać własne królestwo.....czekał na to bardzo, bardzo długo.....medal mu się za cierpliwość należy

A mój M. zrobił mi dziś niespodziankę z kompostownikiem-jutro fotki ale na ukończenie będzie trzeba zaczekać dłużej
Urszulla 08:05, 29 sie 2013

I etap (te kurki to już u sąsiadki)

II etap

ewa004 09:53, 29 sie 2013

Oj dzieje się u Ciebie dzieje
Ale zobaczysz za rok będziesz tylko spacerować i gwizdać z zachwytu

Urszulla 19:21, 29 sie 2013

ewa004 napisał(a)
Oj dzieje się u Ciebie dzieje
Ale zobaczysz za rok będziesz tylko spacerować i gwizdać z zachwytu

Oj Ewciu, będę dbać o to co zrobiłam i tworzyć nowe rabaty.
Dużo u mnie tego będzie. Na gwizdanie nie będzie czasu,
chyba że nad tym co się będzie ładnie rozrastać