Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Kindzia 12:53, 12 maj 2014

Variegatus faktycznie Ci bujnął już. Z moich czterech świeżynek jedna nie daje oznak życia, chyba do wymiany będzie. Jeden ML też się nie zebrał...co mnie dziwi zresztą, w zeszłym roku parę razy potraktowany buciorem eMusiowym...w tym roku raz...na początku jak ruszał...nie dał rady już.
Pszczelarnia 15:00, 12 maj 2014

Lubie te żurawkę. Za jej trwałość i spokój. A kwiat uroczy. To bardzo fajna roślina.
anna_g 15:23, 12 maj 2014

Urszulla napisał(a)

To przywiozę Ci jedną do Pisarzowic, bo odnalazła się w przechowalniku i samotnie rośnie. Sobie ją rozmnożysz z czasem Miałam w zeszłym roku trzy i będzie ich w tym roku więcej. Ale spośród żurawek wolniej rosną, za to pierwsze na wiosnę chyba kwitną i liście mają zupełnie nie dekoracyjne, dlatego będą rosły w towarzystwie runianki.

Dziękuję Ula - z chęcią ją przyjmę ale przecież Ty masz co obsadzać więc... jeszcze się zastanów Ale Ci się chciało z tymi pelargoniami... mnie w tym roku nic się nie chciało na parapetach - wychodowałam... hmmm... hmm... jednego pomidora i trochę astrów
Ula a jak Twoje patyczki hortek - bo ja w tej chwili to mam wrazenie że nic z nich nie będzie ale zostawiam i niech sobie są
Urszulla 19:25, 12 maj 2014

BarbaraM napisał(a)
Ula,ale masz rabatkę. Gdyby nie ta tawuła japońska to odradzałabym ci tego rodzaju nasadzenie.Dabrówka musi ci się dobrze rozrosnąć a tawuła też będzie miała swoje rozmiary i zagłuszą wszystkie chwasty.Najwięcej pracy jest zawsze na poczatku.Potem już mniej.
I niesamowite że masz już kwitnące piwonie.Moje mają już grube pąki ale jeszcze ze trzy dni poczekam na kwiaty.

Basiu, masz rację, dąbrówkę będę ograniczać co roku.Tawułki muszą rosnąć
A piwonie cieszą, ale dzisiejszy deszcz strasznie szkodzi kwiatom piwoni i irysów
A dla Cię kalinka

Urszulla 19:26, 12 maj 2014

renatamama3 napisał(a)
U mnie ,też jeszcze brateczki na parapetach. Żurawki krwiste ,są takie nie pozorne ,a jak kwitną takie cudne.

Reniu, do 2 tyg. trzeba myśleć o zmianach bo kończą się zimni ogrodnicy
Moje iryski z niedzieli, dzisiaj nasiąknęły wodą

Urszulla 19:29, 12 maj 2014

Kindzia napisał(a)
Variegatus faktycznie Ci bujnął już. Z moich czterech świeżynek jedna nie daje oznak życia, chyba do wymiany będzie. Jeden ML też się nie zebrał...co mnie dziwi zresztą, w zeszłym roku parę razy potraktowany buciorem eMusiowym...w tym roku raz...na początku jak ruszał...nie dał rady już.

No to szkoda a myślałam że trawki bezproblemowe są.
Twoja rabatka fotka dla Ciebie

Urszulla 19:31, 12 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Lubie te żurawkę. Za jej trwałość i spokój. A kwiat uroczy. To bardzo fajna roślina.

Miło mi że tak chwalicie żurawkę krwistą, moje upodobania właśnie stąd się wzięły że kwiaty mnie zauroczyły.
Urszulla 19:38, 12 maj 2014

anna_g napisał(a)

Dziękuję Ula - z chęcią ją przyjmę ale przecież Ty masz co obsadzać więc... jeszcze się zastanów Ale Ci się chciało z tymi pelargoniami... mnie w tym roku nic się nie chciało na parapetach - wychodowałam... hmmm... hmm... jednego pomidora i trochę astrów
Ula a jak Twoje patyczki hortek - bo ja w tej chwili to mam wrazenie że nic z nich nie będzie ale zostawiam i niech sobie są

Aniu, jeśli chodzi o żurawki to się nie martw, bo one szybko dają się dzielić,a z 3 po sezonie masz 15

Pelargonie rozmnaża moja mama, zrobiła mi ponad 30 szt. ale już rozdałam dla siebie zostawiłam białe i poczyniłam tylko ostatni rzut tj. 15szt.wrzuciłam do ziemi

Jeśli chodzi o patyczki hortek od Kasi -to zdecydowanie poznałam sprawę od tej strony, że przyjmują się tylko w gruncie i tylko te grubsze, z tych cienkich nie ma nic

Zobacz Aniu jaki dziś stworzyłam przechowalnik trzmielinowy (trzmielina zdobyczna)
i tak u mnie to kropla w morzu potrzeb

Urszulla 20:03, 12 maj 2014

Pojechałam dziś popoł. na rower kilka ulic od swojego domu. Przejeżdżam koło cudownego ogrodu ciekawych form ciętych i spotkałam właściciela, który mnie zaprosił do obejrzenia pozostałej części. Byłam oszołomiona może uda się kiedyś coś pokazać, albo namówię właścicieli na forum
To tylko zeszłoroczna namiastka form w tym roku są inne
a bonsai-e które widziałam były niesamowite

ewa004 20:05, 12 maj 2014

Widzisz czasami nie wiemy co nam się pod nosem rodzi