Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Sonka 08:53, 27 mar 2018

Bogdziu, dzisiaj posypałam nawozem rh i hortensje, trochę mam obawy, ale ziemia jest rozmarznięta, pada mały deszczyk, i jest ciepło rano 6 stopni w południe ok.10.
Kindzia 11:06, 27 mar 2018

Aaaa...to rudziki widzę u Monty Dona Zawsze się u Ciebie uczę Bogdziu

Jednak kwiatuchy masz Nie jest tak źle

Kupiłam wielgachne magnolie na prezent. Jedna z nich to Alexandrina. I tym sposobem spełniłam marzenie o jej kupnie. Chociaż tyle...bo u siebie nie mam na nią miejsca

Buziaki Bogdziu

P.S. Trzeci rok nie będzie, po posadzeniu, kwitł Edelweiss...źle posadziłam tego jednego akurat? Jak myślisz Bogdziu, przesadzać go płycej?
Bogdzia 13:04, 27 mar 2018

Sonka napisał(a)
Bogdziu, dzisiaj posypałam nawozem rh i hortensje, trochę mam obawy, ale ziemia jest rozmarznięta, pada mały deszczyk, i jest ciepło rano 6 stopni w południe ok.10.

Myślę ze troche za wczesnie podsypałas, lepiej by było gdyby najpierw napił sie wody i dopiero później nawóz bo chodzi o to żeby nie było za duże steżenie w tkankach bo po zimie są braki w wodzie, ale jak posypałas to trudno , dobrze ze pada to rozpuści nawóz.U mnie wczoraj ziemia była całkiem zamarznięta , nie wiem jak dzisiaj .
Bogdzia 13:09, 27 mar 2018

Kindzia napisał(a)

P.S. Trzeci rok nie będzie, po posadzeniu, kwitł Edelweiss...źle posadziłam tego jednego akurat? Jak myślisz Bogdziu, przesadzać go płycej?

Kasiu nie sądzę żebys akurat tego jednego źle posadziła ale obejrzyj go jeszcze , myśle ze raczej jest z tych co późno zakwitają , mam też takiego jednego , zakwitł dopiero jak byłcałkiem duży , takiego samego ma tez Margarete i co rok się denerwuje że jeszcze nie kwitnie. Jeśli zobaczysz chociaz gdzieniegdzie ślady bryły korzeniowej w postaci jak byłw doniczce to posadzony jest dobrze, zawsze mozesz o niego szczególniej zadbac, opryskac , podsypac nawozem ale moze tak byc że trzeba będzie poczekac.Szkoda ze ta magnolia nie bedzie u Ciebie ale jeśli będziesz ją oglądac to i tak fajnie.Buziaki również ślę.
Kindzia 14:54, 27 mar 2018

Bogdzia napisał(a)

Kasiu nie sądzę żebys akurat tego jednego źle posadziła ale obejrzyj go jeszcze , myśle ze raczej jest z tych co późno zakwitają , mam też takiego jednego , zakwitł dopiero jak byłcałkiem duży , takiego samego ma tez Margarete i co rok się denerwuje że jeszcze nie kwitnie. Jeśli zobaczysz chociaz gdzieniegdzie ślady bryły korzeniowej w postaci jak byłw doniczce to posadzony jest dobrze, zawsze mozesz o niego szczególniej zadbac, opryskac , podsypac nawozem ale moze tak byc że trzeba będzie poczekac.Szkoda ze ta magnolia nie bedzie u Ciebie ale jeśli będziesz ją oglądac to i tak fajnie.Buziaki również ślę.

Czyli taki gagatek może z niego być...
Nie, posadzony jak reszta, więc nie przypuszczam żeby to było przyczyną. Dobrze, że Cię zapytałam, nie wiedziałam, że tak może być, że czasu po prostu trzeba.
Dziękuję
Mala_Mi 15:40, 27 mar 2018

Zdjęcia są śliczne, jak z katalogu... rudzik przyszedł pomagać w ogrodzie To już wiosna będzie
Ewa777 18:22, 27 mar 2018

Piękne wiosenne kwiatki już masz
U mnie White cunningham wygląda nie za dobrze po zimie.
sylwia_slomc... 20:14, 27 mar 2018

Cudny ten rudzik
Też wczoraj rodki podsypałam nawozem do rodków, bo już wszystkim roślinkom po odrobinie dałam i głupio mi było, że one nic nie dostały. Na razie nie widzę skutków ubocznych podlania octem
Mirella 21:10, 27 mar 2018

Rudzik śliczny , u mnie też już się zameldował.
Sonka 07:27, 28 mar 2018

Bogdziu, ale mi smutno, zajrzyj proszę do wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/868-rozaneczniki-choroby-i-szkodniki?page=185#post_3