Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mala_Mi 17:05, 16 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

ba, ja mam te lilie martagon, tylko nie wiedziałam, że to one, konkretnie mam Claude Shride

To ona piękna jest . własnie ją zamówiłam i jeszcze Arabian Night, po 3 cebulki kazdej i trochę jeszcze innych ale drzewiastych nie widziałam.

Lilie drzewiaste to nic innego jak orientpety.. one rosną tak wysokie ..i dlatego nazywa się je liliowymi drzewami I cofam z powrotem aby troszkę nadrobić.... Filmik z wroną super... a myślałam, że to sroki są złodziejki
Mala_Mi 17:23, 16 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu piszesz, że kupiłaś cynobrówke, chyba nie znam tej rośliny...

Aniu inaczej nazywają ją drobnym mieczykiem, pewnie widziałaś a jak nie to zobacz, nazywana jest też krokosmią.

http://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=10&gs_id=y&xhr=t&q=Cynobr%C3%B3wka&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&rlz=1W1ADFA_plPL421&biw=1024&bih=546&sclient=psy-ab&oq=Cynobr%C3%B3wka&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41018144,d.Yms&fp=7112acc56c67315f

Dla Ciebie .. moja
U siebie wrzucę więcej..
ZbigniewG 17:34, 16 sty 2013

Bogdzia napisał(a)
..Aniu inaczej nazywają ją drobnym mieczykiem, pewnie widziałaś a jak nie to zobacz, nazywana jest też krokosmią.

a mi kojarzą się one z moja starą działką i latami 80-tymi , kolory były właśnie "cynobrowe" i tak też na nią się mówi -cynobrówka
Bogdzia 17:40, 16 sty 2013

Mariusz napisał(a)

Ja się już chwaliłam,że bliziutko kosy dwa obserwowałam,a trzeci odleciał na samym początku.Dokładnie tydzień temu miałam spotkanie z 4 kuropatwami i 1 bażantem.Podeszłam bardzo blisko,a tym się już nie chciało zwiewać z posłań na drzewie to było około godziny 16-ej .
No i ostatnio jastrząb spory mi się nawinął,ale go spłoszyłam podnosząc aparat ;(

Pozdrawiam Bogdziu serdecznie

Marta Ty w jakimś fajnym miejscu mieszkasz bo dużo u Ciebie ciekawych ptaków i sarnę tez na początku starego wątku pokazywałaś i lisa o ile pamiętam. O kuropatwach marzę bo bardzo dawno ich nie widziałam.Pozdrawiam.

Witaj Bożenko
U mnie często podchodzą, tylko kiepsko ze zdjęciem. Bez aparatu jak bez ręki, ale to już niedługo.
Pa, pa

Pewnie czegoś nie doczytałam bo nie wiem co sięstało z aparatem. wiem że planujesz zakup nowego ale przecież starym tez piękne zdjecia robiłeś. Jak wszystkim odpisze zajrzę do Ciebie a na razie dzieki za wizytę u mnie i serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 17:44, 16 sty 2013

ZbigniewG napisał(a)

..Aniu inaczej nazywają ją drobnym mieczykiem, pewnie widziałaś a jak nie to zobacz, nazywana jest też krokosmią.

a mi kojarzą się one z moja starą działką i latami 80-tymi , kolory były właśnie "cynobrowe" i tak też na nią się mówi

Ja tez ją kiedyś miałam na działce jeszcze pracowniczej ale teraz sa ładniejsze , większe odmiany i mus kupic bo to piękna roslina. Wprawdzie kupiłam w tamtym roku całkiem niemało ale częśc wcale nie wyrosła a częśc była maleńka bo przysłali maleńkie cebulki. teraz kupiłam gdzie indziej i znów spróbuję.Pozdrawiam Zbyszku.
eliza3 17:45, 16 sty 2013

Ładna ta cynobrówka, czy ta roślina jest też w innych kolorach?
Bożenko, to ja też muszę już pomyśleć o zakupach wiosennych... nigdy nie kupowałam w internecie, może czas zacząć...
Bogdzia 17:45, 16 sty 2013

asc napisał(a)

Bogdziu piszesz, że kupiłaś cynobrówke, chyba nie znam tej rośliny...

Aniu inaczej nazywają ją drobnym mieczykiem, pewnie widziałaś a jak nie to zobacz, nazywana jest też krokosmią.

http://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=10&gs_id=y&xhr=t&q=Cynobr%C3%B3wka&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&rlz=1W1ADFA_plPL421&biw=1024&bih=546&sclient=psy-ab&oq=Cynobr%C3%B3wka&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41018144,d.Yms&fp=7112acc56c67315f

Dla Ciebie .. moja
U siebie wrzucę więcej..

Tak myślałam żeby Anię do Ciebie odesłac ale łatwiej było znaleźc w necie niż w Twoim wątku. dzięki Aniu.Cudne były u Ciebie i ogromne.
Bogdzia 17:47, 16 sty 2013

eliza3 napisał(a)
Ładna ta cynobrówka, czy ta roślina jest też w innych kolorach?
Bożenko, to ja też muszę już pomyśleć o zakupach wiosennych... nigdy nie kupowałam w internecie, może czas zacząć...

Od zółtego do czerwieni takiej jak pokazała Ania.
Bogdzia 17:49, 16 sty 2013

asc napisał(a)

ba, ja mam te lilie martagon, tylko nie wiedziałam, że to one, konkretnie mam Claude Shride

To ona piękna jest . własnie ją zamówiłam i jeszcze Arabian Night, po 3 cebulki kazdej i trochę jeszcze innych ale drzewiastych nie widziałam.

Lilie drzewiaste to nic innego jak orientpety.. one rosną tak wysokie ..i dlatego nazywa się je liliowymi drzewami I cofam z powrotem aby troszkę nadrobić.... Filmik z wroną super... a myślałam, że to sroki są złodziejki

Tak masz racje ale nie wszystkie z tej grupy rosną az takie wysokie.Kupiłam w dwóch firmach -zobaczymy.
Bogdzia 17:53, 16 sty 2013

Zeta napisał(a)

Spisałam sobie te sklepy internetowe i malduję że nadrobiłam.......

Zeta wybieraj kwiatki bo choc ogród masz piekny to zawsze może byc jeszcze piękniejszy. mam nadzieję ze kiedyś go zobaczę . Pozdrówka.

No właśnie u mnie kwiatków mało na palcach można zliczyć jakos nie umiem się nimi zaopiekować.mam teraz ochotę na stipę i werbenę ale nie wiem czy nie porywam sie z motyka na słonce....na moim piasku rosną tylko rozchodniki hehe ale może to zmienię...napewno kiedyś zobaczysz ale uwaga...na zdjęciach on jakoś ładniejszy niż w realu ja bym siem z checią zamieniła ....mnie się twój podoba....no ale mój jeszcze młody 2 lata ma więc muszę być cierpliwa .....może kiedyś urośnie....narazie się uczę ogrodnictwa..

stipa i werbena chyba urosną na każdej ziemi . Nie patrz na ziemię tylko kupuj, ziemia z czasem sie poprawi a ładne kwiaty to sama przyjemnośc.U mnie tez ziemia dośc kiepska wiecej piachu niż dobrej ziemi za to jest bardzo dobra dla rh. Masz rododendrony?