Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:43, 06 mar 2013

Krys napisał(a)

Cudna ta kompozycja a jak sie nazywają azalie zółta i fioletowa?

Żólte Narcisflorum a fiolet Orlice.
Krys 21:47, 06 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

Żólte Narcisflorum a fiolet Orlice.

Dziękuje Bożenko ,musze taka kompozycje zrobić u siebie
Gabriela 21:48, 06 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

Pewnie musisz przesadzic bo będzie Cię to denerwowało , ja do jednej azalii robiłam kilka lat podchody. M ze trzy lata odkopywał ją i mówił ze nie da rady aż w tamtym roku na jesieni jakoś nam sie udało . Rosła za jeziorkiem na górce i przez to było trudno wykopac ale tak mnie raziła ze nie odpuściłam. Mam połaczenie pomarańczu i niebieskiego czy fioletu jak to nazwac. Chciałam znalec zdjęcie ale znalazłam tylko z żółtym a takie same azalie japońskie są przy pomarańczu.

A Ty wiesz, że mnie się u Ciebie najbardziej podoba ten zakątek z tymi niebiesko-fioletowymi azaliami i różanecznikami, jest taki spokojny, elegancki, rasowy że należy do miejsc, w których chciałabym zostać dłużej. Ja mam taki prywatny ranking
Azalie są jeszcze nieduże, takie na ok. 1,30 m, więc nie będzie problemu z przesadzaniem, nawet sporo mają pąków.
Bożena, Ty masz oczar? Jaki on jest cudny o tej porze roku, jak widać go w ogrodzie, rewelacja, jestem zachwycona swoim, bo mimo że mój jeszcze nieduży, to obsypany kwieciem z góry na dół.
Bogdzia 21:49, 06 mar 2013

Krys napisał(a)

Dziękuje Bożenko ,musze taka kompozycje zrobić u siebie

Żólte są podwójne i pięknie pachną i kwitną nieco wcześniej od innych azalii.
Bogdzia 21:52, 06 mar 2013

Gabriela napisał(a)

A Ty wiesz, że mnie się u Ciebie najbardziej podoba ten zakątek z tymi niebiesko-fioletowymi azaliami i różanecznikami, jest taki spokojny, elegancki, rasowy że należy do miejsc, w których chciałabym zostać dłużej. Ja mam taki prywatny ranking
Azalie są jeszcze nieduże, takie na ok. 1,30 m, więc nie będzie problemu z przesadzaniem, nawet sporo mają pąków.
Bożena, Ty masz oczar? Jaki on jest cudny o tej porze roku, jak widać go w ogrodzie, rewelacja, jestem zachwycona swoim, bo mimo że mój jeszcze nieduży, to obsypany kwieciem z góry na dół.

Gabrysiu nie mam bo u mnie zima dłuższa niz gdzie indziej i sie bałam ze będzie wiecznie zmarznięty. Bardzo bym chciała go miec ale teraz to juz nawet nie mam gdzie posadzic.
aldonaz 22:13, 06 mar 2013

Co sądzisz Bożenko o mojej zemblii? Brzegi liści wydają się jaśniejsze.

Bogdzia 22:26, 06 mar 2013

aldonaz napisał(a)
Co sądzisz Bożenko o mojej zemblii? Brzegi liści wydają się jaśniejsze.

Są jaśniejsze . Trzeba będzie popryskac liście nawozem ale ponieważ zapowiadają mrozy to trzeba poczekac .
Mala_Mi 10:33, 07 mar 2013

http://www.yr.no/sted/Polen/Łódź/Janówka~3097589/langtidsvarsel.html
to chyba Twoja Janówka... kicha.....

Rózwoy z pomarańczem też twierdzę, że najgorsze połączenie..ale tak tylko rzuciłam okiem, poczytam dokładnie wieczorkiem.. teraz nie mam czasu.... deszcz masz mieć od godz. 16.. a w nocy śneig..
pupa blada
grazyna 10:43, 07 mar 2013

asc napisał(a)

Rózwoy z pomarańczem też twierdzę, że najgorsze połączenie..

Wiecie co Kofane w Pisarzowicach u Pudełka jest żywopłot z azalii i właśnie wśród różowych są pomarańczowe - wygląd nieziemski mówię Wam

Gdzie ja teraz kupię Narcisflorum i Orlice ? Poszukam !

Pozdrawiam serdecznie
Milka 12:29, 07 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

Jak sa blade to zrób oprysk ale jeszcze nie teraz bo zapowiadają dośc duży mróz w poniedziałek.Jakoś w niego nie wierzę ale kto wie, więc zaczekaj , a jak już bedziesz opryskiwac to pamiętaj żeby nie pryskac w słoneczny dzień bo popalisz liscie.

Bożenko, dzięki, ważne informacje
poczekam oczywiście i nawet nie dopuszczam myśli, ze te prognozy się sprawdzą!
miłego dnia