Megi
20:35, 08 cze 2013
Wracam do wrześniowego tematu obsadzenia mojej małej skarpy przy tarasie, może pomożecie, bo ja już naprawdę nie mam pomysłu, myślałam nad nią tyle czasu i nadal PUSTO i w ziemi i w głowie 
cytat z września:
"Z powodu różnicy poziomów i konieczności ustabilizowania tarasu powstała donica połączona dołem z gruntem otoczona palisadą, więc:
1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód - słońce przez prawie cały dzień
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?"
Dodam tylko, że chciałabym żeby ta "donica" kwitła kolorami bieli i fioletu, niebieskiego, ale jako szkielet wolałabym zimozielone, żeby wyglądał przez cały rok.
W tej chwili mam wolne prezenty roślinne, które może mądre głowy by jakoś tutaj wkomponowały, o ile miałoby to sens ?
Jaśminowiec wonny "Snowbelle" - kwiat biały, wysokość rośliny 1,5-2 m , ale oczywiście ja bym cięła - 2 sztuki
Tawuła - odmiany Gold Tor i Torm obie kwitnące na biało
szałwia omszona Blaukonigin - 8 sztuk
lawendy - 3 sztuki
Żurawka Georgia Peach - 3 sztuki
tiarella Sunrise Falls

cytat z września:
"Z powodu różnicy poziomów i konieczności ustabilizowania tarasu powstała donica połączona dołem z gruntem otoczona palisadą, więc:
1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód - słońce przez prawie cały dzień
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?"
Dodam tylko, że chciałabym żeby ta "donica" kwitła kolorami bieli i fioletu, niebieskiego, ale jako szkielet wolałabym zimozielone, żeby wyglądał przez cały rok.
W tej chwili mam wolne prezenty roślinne, które może mądre głowy by jakoś tutaj wkomponowały, o ile miałoby to sens ?
Jaśminowiec wonny "Snowbelle" - kwiat biały, wysokość rośliny 1,5-2 m , ale oczywiście ja bym cięła - 2 sztuki
Tawuła - odmiany Gold Tor i Torm obie kwitnące na biało
szałwia omszona Blaukonigin - 8 sztuk
lawendy - 3 sztuki
Żurawka Georgia Peach - 3 sztuki
tiarella Sunrise Falls