Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

gierczusia 22:19, 25 mar 2013

eliza3 napisał(a)

Nie zapisałam kiedy wykiełkowała, ale moje siewki mają jakieś trzy tygodnie, rosną dość szybko. Też słyszałam, że późno zakwita, ale chyba warto czekać , bo jest piękna.

Nooo piękna ... Jak będzie zbytnio wybujała , to ją po prostu ciachnij , rozgałęzi się .., moja pod koniec sezonu miała łodygi grubości małego palca.. Aaa.. I lubi podobno nawóz do pomidorów ( bo chodzi o proporcje składników.. Ale nie pamiętam dokładnie , )
an_tre 22:21, 25 mar 2013

Ja dawałam nawóz do kwitnących, do pelargonii i do róż, i właściwie co miałam pod ręką
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
gierczusia 22:22, 25 mar 2013

eliza3 napisał(a)

Na tarasie mam słup podtrzymujący dach, więc pomyślałam, że to będzie akurat miejsce dla dla moich roślinek, już widzę oczami wyobraźni jak się pnie
Mam pięć roślinek, więc pomyślałam, że akurat do jednej donicy byłoby w sam raz.

Hmmm .. Ja bardzo przepraszam ,że się tak ciągle wtrącam .. .. Kobea rośnie intensywnie i jest bardzo żarłoczna ... Ja miałam 3 w dużej donicy i one po prostu się męczyły , a nieraz musiałam je podlewać 2 razy dziennie bo usychały z pragnienia.. Nie wiem jaką dużą donicę tam masz.. Ale mam nadzieję ,że baaaardzo duża
gierczusia 22:23, 25 mar 2013

eliza3 napisał(a)
Nie będę usuwać, bo jak moja się nie uda to będę miała na co popatrzeć. Pięknie wygląda i bardzo zachęcająco.

Tak ,tak nie usuwaj .., jest śliczna .. Achhh ta biała
Mala_Mi 22:46, 25 mar 2013

Tylko macham.. ale pamiętam... ale nie mam czasu, a bo się porobiło ... ale juz coraz lepiej.. oby tak dalej...
an_tre 22:53, 25 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Tak ,tak nie usuwaj .., jest śliczna .. Achhh ta biała
Elu po więcej zapraszam do mnie właśnie wstawiłam więcej fotek
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
eliza3 23:00, 25 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Elizo pytałaś o królika. Dawno temu, robiłam w potrawce śmietanowej z koperkiem. Teraz już znów królik wraca na stoły. Gdzieś czytałam, że trzeba go marynować 24 godziny w zalewie octowo, winno warzywnej, potem osuszyć oprószyć mąką, przyprawami i opiec na złoto z każdej strony i dusić pod przykryciem do miękkości.
Na koniec do powstałego sosu, dodają albo cebulę, koncentrat pomidorowy i wino, albo cebulę, wino i pieczarki, albo musztardę, koncentrat i przyprawy.

Zięć z Cypru przywiózł przepis na królika z migdałami.
Bez marynowania. Naciera się mięso przyprawami/pieprz, sól, goździki, cynamon/. Posypać mąką, zrumienić, skropić winem /czerwonym/ i dusić do miękkości, pod przykryciem. 5 dkg migdałów sparzyć, obrać z błony, zetrzeć. Cytryny/15 dkg/obrać, pokrajać w półplasterki, dodać do mięsa pod koniec duszenia/bez pestek/. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, posmarować żółtkami /2/ wymieszanymi z migdałami, zapiec w gorącym piekarniku. Wydawać ułożone na półmisku, polane doprawionym sosem z duszenia.

Oczywiście na pieczeń wykorzystuje się comber i uda. Pozostałe części, można użyć do zupy. Tam jest sama błona i kości.

Haniu bardzo dziękuję, przepisy dokładnie przeczytam i na pewno jeden wypróbuję, mam comberek i uda, ten przepis zięcia jest bardzo zachęcający, z migdałami to coś dla mnie.
eliza3 23:08, 25 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Hmmm .. Ja bardzo przepraszam ,że się tak ciągle wtrącam .. .. Kobea rośnie intensywnie i jest bardzo żarłoczna ... Ja miałam 3 w dużej donicy i one po prostu się męczyły , a nieraz musiałam je podlewać 2 razy dziennie bo usychały z pragnienia.. Nie wiem jaką dużą donicę tam masz.. Ale mam nadzieję ,że baaaardzo duża

Elu, dobrze, że dzielisz się swoim doświadczeniem, bo ja zielona w tym temacie. Na razie moje siewki mają 10 cm, więc o donicy nie myślałam, ale jak będzie pora to coś wymyślę.
eliza3 23:10, 25 mar 2013

asc napisał(a)
Tylko macham.. ale pamiętam... ale nie mam czasu, a bo się porobiło ... ale juz coraz lepiej.. oby tak dalej...

Aniu, miło, że zajrzałaś... ja też macham i życzę więcej wolnego czasu.
eliza3 23:11, 25 mar 2013

an_tre napisał(a)
Elu po więcej zapraszam do mnie właśnie wstawiłam więcej fotek

Aniu lecę obejrzeć Twoje fotki